Naar de navigatie Naar de inhoud

‘ZorgkaartNederland sluit aan op bevindingen IGZ’

Geplaatst op 19 juli 2016 door - 2862 keer bekeken

Foto ‘ZorgkaartNederland sluit aan op bevindingen IGZ’

De waarderingen op ZorgkaartNederland blijken een betrouwbare informatiebron voor patiënten. De ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) staan, halen op de waarderingssite namelijk ook lagere cijfers dan de ziekenhuizen die niet onder toezicht staan.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan IQ Health Care en het Radboud Reshape Center dinsdag de resultaten publiceerden. De onderzoekers bekeken op ZorgkaartNederland ruim 40.000 waarderingen van 35 ziekenhuizen, waarvan zeven onder verscherpt toezicht. De onderzoekers hielden rekening met het type ziekenhuis en of de waarderingen door de jaren heen veranderden.
Gemiddeld 15 procent van de waarderingen van de ziekenhuizen die onder verscherpt toezicht staan, vermeldt een cijfer van een 6,5 of lager. Bij de overige ziekenhuizen is dit slechts 8 procent.
De onderzoekers zeggen hierover: “Patiënten waarderen ziekenhuizen onder verscherpt toezicht lager dan andere ziekenhuizen. Dit kan erop duiden dat patiënten veiligheidsrisico’s goed herkennen. Ons onderzoek bevestigt het belang van ZorgkaartNederland voor de risico-inschatting van zorgaanbieders.””


Sinds 2015 informatiebron voor IGZ

Sinds 2015 gebruikt de IGZ de waarderingen op ZorgkaartNederland bij de risico-inschatting van zorgaanbieders. Instellingen die slecht scoren op de waarderingssite, hebben daardoor een grotere kans op een inspectiebezoek. Dit is niet alleen het geval bij ziekenhuizen: de IGZ gebruikte de waarderingen op ZorgkaartNederland (naast andere bronnen) bijvoorbeeld ook om te bepalen welke verpleeg- en verzorgingshuizen een inspectiebezoek moesten hebben. De eerder deze maand gepubliceerde lijst met 150 verpleeg- en verzorgingshuizen waar extra toezicht nodig is, is dus mede door ZorgkaartNederland tot stand gekomen.


Zelfde conclusies als promotieonderzoek

Deze uitkomsten komen overeen met de bevindingen van het onderzoek ‘Hearing the patient’s voice’ van Sorien Kleefstra. Zij promoveerde deze maand aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Uit gesprekken met tien inspecteurs van de IGZ concludeerde zij dat de waarderingen op ZorgkaartNederland bijdragen aan de patiëntveiligheid, vooral ook omdat de waarderingen zeer actueel zijn. De inspecteurs benadrukten daarbij dat de beoordelingen op de site een waardevolle aanvulling zijn op de objectieve indicatoren die zij al gebruiken om risico’s te bepalen, niet een middel dat uiteindelijk die objectieve indicatoren in z’n geheel gaat vervangen.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"