Naar de navigatie Naar de inhoud

ZorgkaartNederland Top 2021 ook online een feestje

Geplaatst op 8 december 2021 door - 2300 keer bekeken

Foto ZorgkaartNederland Top 2021 ook online een feestje

Dinsdag 7 december maakte ZorgkaartNederland tijdens een online uitzending bekend, welke 50 zorginstellingen van hun cliënten dit jaar de hoogste waarderingen kregen. Ook online kan goede zorg prima gevierd worden, bleek.

De Patiëntvriendelijkheidsprijs werd vanaf 2014 een aantal jaren uitgereikt aan de zorginstelling die op basis van de score en de beoordeling van een jury het vriendelijkst is voor patiënten. Na een aantal edities werd deze uitreiking omgedoopt tot de ‘ZorgkaartNederland Top’, een evenement waar niet alleen patiëntvriendelijkheid centraal staat, maar waar alles gevierd wordt wat er goed gaat in de zorg.

Via livestream

Deze ZorgkaartNederland Top werd als gevolg van de toen geldende lockdown-maatregelen in 2020 voor het eerst online gehouden. En dit jaar noodgedwongen weer. Het werd onveilig geacht om iedereen te vragen naar de schitterende locatie Mariënhof in Amersfoort af te reizen, waarvandaan nu de uitzending online plaatsvond, onder leiding van dagvoorzitter Anita Witzier en ZorgkaartNederland-manager Titia Lekkerkerk.

“Online is gelukkig geen belemmering gebleken voor een mooie bijeenkomst”, reageert Lekkerkerk enthousiast. “Ik was er zelf onderdeel van, dus ik heb nog niet gezien hoe het thuis overkwam. Maar de reacties zijn erg positief.”

Een middel om te reageren of vragen te stellen tijdens de uitzending was de chat-functie, die voor iedereen open stond. Er werden grappen gemaakt, vragen gesteld en antwoorden gegeven, maar er werd ook positieve feedback gegeven op de vorm: "Dank, mooie presentatie. Goed gedaan Anita en Titia. Ik klap voor jullie en iedereen in de zaal en de sprekers!".

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Titia Lekkerkerk in gesprek met dagvoorzitter Anita Witzier

Nieuwe categorie

Het podium van de Top 2021 was zoals altijd voor de zorgorganisaties die in de Top 2021 staan; dit jaar niet vier keer tien, maar vijf keer tien organisaties. Aan het rijtje van vier sectoren is dit jaar namelijk de vijfde sector ‘fysiotherapiepraktijken’ toegevoegd.

Tot grote blijdschap van de fysiotherapiepraktijken in de Top 2021, getuige deze online reactie van Fysius Rugexperts: “Gaaf nieuws: we staan in de Top 2021 van ZorgkaartNederland! Dit betekent dat we bij de 10 beste fysiotherapiepraktijken van Nederland horen. Een fantastisch compliment van onze cliënten!”

De hoofdrol is altijd weg gelegd voor de patiënt, die tegen en wil en dank van zorg gebruik moet maken. En zonder hun feedback ook geen ZorgkaartNederland. Dat erkennen vele van de zorginstellingen ook. Zoals deze knie-expert bij Fysiosportief Fysiotherapie op LinkedIn zegt: “Trots op ons team maar nog meer op onze klanten die ons naar deze uitslag hebben gebracht!”

Inhoudelijk programma

Wat inmiddels ook traditie is, zijn de inspirerende presentaties van enkele experts. Zo zetten content-expert Carlijn Postma de luisterende zorgmarketeers op het spoor van ‘binge marketing’.

Titia Lekkerkerk: “Soms is het goed voor de inspiratie, wanneer het even over iets anders gaat dan zorg. Dit uitstapje naar film en Netflix was een beetje ‘out of the box’, en verfrissend. Desondanks heel relevant voor iedere organisatie: hoe breng je onder de aandacht wat je doet?”

Het gesprek over geverifieerd meten gaf extra dynamiek. Stichting Eykenburg vertelde over hun ervaringen met de enquête-zuil van meetbureau Onderzoekdoen.nl, waarvan directeur Jelmer Baken ook aanwezig was. Ook adviesbureau Facit is heel actief in het verzamelen van geverifieerde waarderingen met behulp van interviews: meer dan 170 dagen per jaar gaan hun interviewers op pad. Onder andere voor Woonzorgcentrum Haaglanden, waarover Marjan Euser tijdens het event toelichting gaf. 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Aan tafel met gecropt

Mooi instrument

Ook de ‘key note’ van auteur en universitair docent Berend van der Kolk sprak Lekkerkerk aan. “’Pas op voor de valkuilen’, betoogde Van der Kolk. ‘We hebben met ZorgkaartNederland echt niet de heilige graal gevonden. Het is één van de kwaliteitsinstrumenten’ die iets zorgkwaliteit zeggen”, herhaalt Lekkerkerk. Met een glimlach: “Maar wel één van de mooiste meetinstrumenten.”

De hele uitzending rond de bekendmaking van de ZorgkaartNederland Top 2021 is terug te kijken via het YouTube kanaal van de Patiëntenfederatie. -> https://youtu.be/8ozDfZEuveM Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"