Naar de navigatie Naar de inhoud

Feiten en cijfers over Geboortezorg

In onderstaande artikelen vindt u feiten en cijfers over de zorg en ZorgkaartNederland.

3 artikelen

Artikel Te vaak ingeleide bevalling in Nederland? Cijfers suggereren anders

Te vaak ingeleide bevalling in Nederland? Cijfers suggereren anders

27 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Worden er in Nederland meer bevallingen ingeleid dan in andere landen? In verschillende artikelen die onlangs in de media verschenen werd de suggestie gedaan dat Nederlandse vrouwen veel te vaak op een kunstmatige manier bevallen. De WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, maakt zich daar zorgen over, omdat zulke bevallingen extra risico’s met zich meebrengen. Maar een blik op de cijfers laat zien dat er eerder sprake is van een afname.

Artikel Hielprik wordt uitgebreid, wat betekent dat voor ouders?

Hielprik wordt uitgebreid, wat betekent dat voor ouders?

22 juni 2015 Redactie ZorgkaartNederland

De hiekprikscreening bestaat al ruim 40 jaar. En in die tijd is er een hoop veranderd. Werd midden jaren ’70 – het begin - de hielprik gebruikt om kinderen te testen op één zeldzame aandoening, vanaf 2015 zullen dit 32 aandoeningen zijn. Onlangs heeft minister Schippers namelijk besloten om de hielprikscreening uit te breiden met 14 nieuwe zeldzame aandoeningen. Heeft dit nog gevolgen voor het kind of de ouders?

Artikel Bevallingsverhalen: kans op spoedkeizersnede verschilt tussen ziekenhuizen

Bevallingsverhalen: kans op spoedkeizersnede verschilt tussen ziekenhuizen

4 mei 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Bij een bevalling moeten er belangrijke beslissingen worden genomen. Die beslissingen nemen de aankomende ouders in de eerste plaats zelf: waar moet de bevalling plaatsvinden, en hoe? Als het zover is, moeten ook zorgverleners - zoals gynaecologen en verloskundigen - keuzes maken in overleg met de barende vrouw. Als de bevalling niet verloopt zoals gehoopt, moeten er snel beslissingen worden gemaakt waarbij het advies van de zorgverleners vaak doorslaggevend zal zijn. Denk bijvoorbeeld aan spoedkeizersnede of het gebruik van een vacuümpomp.

Filters

Website banner "Samen beslissen"