Patiëntenwijzer maag- en slokdarmkanker

Logo Patiëntenwijzer maag- en slokdarmkanker

Welkom bij de Patiëntenwijzer maag- en slokdarmkanker. Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS) heeft deze patiëntenwijzer samen met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Patiëntenfederatie Nederland ontwikkeld. De Patiëntenwijzer maag- en slokdarmkanker is gebaseerd op de gegevens die de ziekenhuizen hebben aangeleverd over de zorg aan mensen met (verdenking op) maag- of slokdarmkanker (verslagjaar 2015).


Deze patiëntenwijzer helpt u bij het vinden van een ziekenhuis. Het werkt als volgt: u geeft aan wat uw wensen zijn. Bijvoorbeeld reisafstand of behandelmethode. Daarnaast kunt u ervoor kiezen alleen de ziekenhuizen die minimaal 20 maag- of minimaal 20 slokdarmoperaties per jaar uitvoeren te tonen door dit als 'noodzakelijk' bij 'Wat zijn uw wensen?' aan te geven. De zorgverzekeraars en de relevante specialistische beroepsgroepen (verenigd in SONCOS), stellen namelijk dat alleen ziekenhuizen die per jaar minimaal 20 patiënten met maag- of slokdarmkanker opereren, voldoende kwaliteit aan het gehele behandeltraject van maag- en slokdarmkanker kunnen bieden. Tevens stelt SONCOS dat de operatie bij maagkanker bij voorkeur gedaan wordt in ziekenhuizen waar ook operaties voor slokdarmkanker plaatsvinden. Patiëntenvereniging (SPKS) onderschrijft deze standpunten en adviseert patiënten zich bij één van deze ziekenhuizen te laten behandelen. Na het aangeven van uw voorkeuren, laat de patiëntenwijzer zien welk ziekenhuis het beste bij uw wensen past en kunt u ziekenhuizen met elkaar vergelijken. U krijgt dan een overzicht van wat een ziekenhuis allemaal aanbiedt op het gebied van maag- en slokdarmkanker. Meer weten over maag- of slokdarmkanker? Op de website van de SPKS
vindt u meer informatie.

 


Start vergelijkingshulp


Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS), Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en Patiëntenfederatie Nederland hebben deze patiëntenwijzer met grote zorg samengesteld. De patiëntenwijzer toont de gegevens die de ziekenhuizen hebben aangeleverd bij Zorginstituut Nederland. Het kan voorkomen dat een ziekenhuis geen volledige gegevens heeft aangeleverd. Bij de ontbrekende gegevens is er dan een kruis of leeg veld zichtbaar. In alle gevallen wordt geadviseerd bij de behandelend arts of ziekenhuis navraag naar de getoonde gegevens te doen. De vergelijkingshulp geeft geen totaalbeeld van de kwaliteit van zorg.

Partners van ZorgkaartNederland