Thuiszorg en wijkverpleging

Thuiszorg is zorg en ondersteuning die bij u thuis wordt geboden door een zorgorganisatie.
Voor als u niet meer alles zelf kunt. Voor kortere of langere tijd kunt u gebruik maken van zorg thuis.

 

De sector Thuiszorg en wijkverpleging is gewaardeerd met een 8.4 op basis van 26337 waarderingen.

Thuiszorg en wijkverpleging. Wat is dat?

Geplaatst op 8 december 2014 door - 7517 keer bekeken

Foto Thuiszorg en wijkverpleging. Wat is dat?

Heeft iemand de hele dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig, dan kan men er ook voor kiezen om thuis te blijven wonen met zorg. Dit wordt ook wel ‘zorg thuis’ of ‘extramurale zorg’ genoemd.

Thuiszorg is zorg en ondersteuning die bij u thuis wordt geboden en kent een aantal vormen, zoals verpleging, persoonlijke verzorging, begeleiding, dagbehandeling/-besteding en huishoudelijke zorg. In 2015 wordt zorg of ondersteuning thuis gedeeltelijk vergoed via de ziektekostenverzekering; voor een ander deel kunt u zich wenden tot de gemeente waar u woont. 

Wijkverpleging

Verpleging en persoonlijke verzorging thuis valt per 1 januari 2015 onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) en heet dan wijkverpleging.

Wmo

Heeft iemand ondersteuning thuis nodig, zoals begeleiding, dagbesteding of huishoudelijke hulp, dan is de gemeenten hiervoor verantwoordelijk via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De wet moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en kunnen meedoen in de samenleving. Al of niet geholpen door vrienden, familie of bekenden.

Wat regelt de Wmo?

De gemeente weet beter dan de landelijke overheid wat de eigen inwoners nodig hebben. Want de gemeente kent haar inwoners. Daarom is de Wmo een taak van de gemeente. Vanaf 1 januari 2015 verandert de Wmo. Nog meer dan voorheen zal er worden gekeken wat u zelf nog kunt doen. De Wmo regelt alleen taken die geen 'medisch' karakter hebben, zoals:

 • Huishuidelijke hulp.
 • Begeleiding.
 • Dagbesteding.
 • Beschermd wonen.

De gemeenten mogen voor het grootste gedeelte zelf bepalen hoe ze hun zorgtaak invullen. Dit betekent dat het beleid per gemeente kan verschillen.

Heeft u of uw naaste verpleging of verzorging thuis nodig? Bijvoorbeeld hulp bij het douchen of het geven van medicijnen, dan is de wijkverpleegkundige er voor u. Vanaf 1 januari 2015 regelt u wijkverpleging niet meer via het zorgkantoor, maar via uw zorgverzekeraar. Gemeente en wijkverpleegkundige overleggen wel met u welke zorg en ondersteuning passend en nodig zijn.
Er zijn 2 reacties geplaatst


 • P.A.G. | 22 februari 2018

  Wij zijn erg tevreden over buurtzorg Budel na een voetoperatie. Zonodig nemen zij, als medisch deskundige, contact op met specialisten in het ziekenhuis. Er is tijd voor een praatje. In overleg kunnen maatoplossingen geregeld worden.

 • Herman | 13 april 2017

  1. Bij wie aan te vragen
  2. Wie regelt de financiering
  3. Hoe ver gaat deze hulp om thuis te kunnen blijven wonen


Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland