Verpleeghuizen en verzorgingshuizen

De ouderenzorg die zorgorganisaties bieden, kan bestaan uit hulp bij aankleden en huishoudelijke hulp tot en met bijvoorbeeld wondverzorging en 24-uurszorg voor mensen met ernstige vormen van dementie.

Verzorgingshuis

In Nederland  woont het merendeel van de tachtigplussers thuis en vult zelf zijn of haar eigen leven in. Maar ouder worden hoort bij het leven en soms is thuis wonen niet meer mogelijk en is verhuizen een goede optie.
In het verzorgingshuis huren ouderen een appartement of kamer en krijgen daar ondersteuning en zorg thuis van een zorgorganisatie. Cliënten van het verzorgingshuis maken vaak gebruik van de faciliteiten die een zorgorganisatie biedt, zoals dagactiviteiten of het restaurant.

Verpleeghuis

Als er intensieve zorg en veel nabijheid en ondersteuning  van zorgprofessionals nodig is, kan het de beste keuze zijn om naar een verpleeghuis te verhuizen. Daar is intensieve zorg, behandeling en toezicht altijd dichtbij en zijn er passende activiteiten in een veilige omgeving.
In Nederland wonen ongeveer 50.000 mensen in een verpleeghuis.

Ouderenzorg in Nederland

Aan ruim 800.000 ouderen wordt individuele zorg en aandacht verleend door ongeveer 430.000 professionals. De ouderenzorg die zij bieden, kan bestaan uit hulp bij aankleden en huishoudelijke hulp tot en met bijvoorbeeld wondverzorging en 24-uurszorg voor mensen met ernstige vormen van dementie.

Bekijk de video: Hoe besteedt een verpleeghuis het geld?

Uitgelicht

Actueel

 • Kwetsbare ouderen

  Mijn buurman overleed vorige maand op 93-jarige leeftijd in een verpleeghuis. Vorig jaar stond hij nog op de ladder takken af te zagen. Meer dan 60 jaar woonde hij in zijn huis. De laatste 30 jaar in zijn eentje, na het overlijden van zijn vrouw. Hij fietste door het dorp, deed zijn boodschappen, was soms een paar dagen weg (dan bleek hij in het ziekenhuis te liggen) en bonsde elk jaar met Sinterklaas op onze ramen waarna er een fles wijn op de stoep stond.
 • In welke verzorgingshuizen komt u onze interviewteams in maart tegen?

  Ook in maart gaan onze interviewteams weer op pad om de bewoners van verpleeghuizen te interviewen. Hier vindt u een overzicht van de organisaties de we deze maand bezoeken.
 • Compliment aan de gezondheidszorg

  Er is nogal wat aan te merken op onze gezondheidszorg, vinden we - ook al werd Nederland laatst weer uitgeroepen tot het land in Europa waar je de meeste kans hebt beter te worden als je ziek bent (Health Consumer Powerhouse, februari 2017). Ook in verzorgingshuizen kom je van alles tegen dat niet klopt: ’t kan altijd beter. Maar laatst hoorde ik een opbeurend verhaal van een opgewekte mevrouw van bijna 90 in een heel gewoon verzorgingshuis in Dordrecht.
 • Activiteitenaanbod belangrijk voor tevredenheid verpleeghuisbewoners

  Goede verpleging en voldoende aandacht vormen natuurlijk de basis voor goede verpleeghuiszorg. Maar een leuk aanbod van activiteiten zorgt voor meer tevreden verpleeghuisbewoners.
 • Alleen ga je sneller, samen kom je verder

  Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen. In Almelo is altijd wat te doen, volgens cabaretier Herman Finkers. Ook in Almelo staat een bijzonder verpleeghuis, het Meulenbelt. Het is bijzonder, omdat mijn schoonmoeder daar inmiddels anderhalf jaar verblijft en het is bijzonder omdat ze daar expliciet het welzijn van de patiënt centraal stellen.