Verpleeghuizen en verzorgingshuizen

De ouderenzorg die zorgorganisaties bieden, kan bestaan uit hulp bij aankleden en huishoudelijke hulp tot en met bijvoorbeeld wondverzorging en 24-uurszorg voor mensen met ernstige vormen van dementie.

Verzorgingshuis

In Nederland  woont het merendeel van de tachtigplussers thuis en vult zelf zijn of haar eigen leven in. Maar ouder worden hoort bij het leven en soms is thuis wonen niet meer mogelijk en is verhuizen een goede optie.
In het verzorgingshuis huren ouderen een appartement of kamer en krijgen daar ondersteuning en zorg thuis van een zorgorganisatie. Cliënten van het verzorgingshuis maken vaak gebruik van de faciliteiten die een zorgorganisatie biedt, zoals dagactiviteiten of het restaurant.

Verpleeghuis

Als er intensieve zorg en veel nabijheid en ondersteuning  van zorgprofessionals nodig is, kan het de beste keuze zijn om naar een verpleeghuis te verhuizen. Daar is intensieve zorg, behandeling en toezicht altijd dichtbij en zijn er passende activiteiten in een veilige omgeving.
In Nederland wonen ongeveer 50.000 mensen in een verpleeghuis.

Ouderenzorg in Nederland

Aan ruim 800.000 ouderen wordt individuele zorg en aandacht verleend door ongeveer 430.000 professionals. De ouderenzorg die zij bieden, kan bestaan uit hulp bij aankleden en huishoudelijke hulp tot en met bijvoorbeeld wondverzorging en 24-uurszorg voor mensen met ernstige vormen van dementie.

Bekijk de video: Hoe besteedt een verpleeghuis het geld?

Uitgelicht

Actueel

 • Alleen ga je sneller, samen kom je verder

  Het stoplicht staat op rood, het stoplicht staat op groen. In Almelo is altijd wat te doen, volgens cabaretier Herman Finkers. Ook in Almelo staat een bijzonder verpleeghuis, het Meulenbelt. Het is bijzonder, omdat mijn schoonmoeder daar inmiddels anderhalf jaar verblijft en het is bijzonder omdat ze daar expliciet het welzijn van de patiënt centraal stellen.
 • Wat vinden bewoners en mantelzorgers belangrijk?

  ZorgkaartNederland heeft nieuwe vragen gepubliceerd voor de ervaringen in de verpleeghuiszorginstellingen. Met de nieuwe vragen willen we nog beter laten zien hoe bewoners en hun mantelzorgers de Nederlandse verpleeghuiszorg ervaren. Eerder kregen thuiszorg en de zorgverzekeraars al eigen vragen.
 • Oud en nieuw – deel 2

  “Goedemorgen! Carlijn en Wouter, hebben jullie nog trek in een oliebol? Deze waren over, dus kom nog even bij ons staan.”
 • Oud en nieuw – deel 1

  “Mevrouw Jansen, mevrouw De Vries, meneer De Groot, heeft u nog champagne en een oliebol? We gaan aftellen naar het nieuwe jaar, komt u ook gezellig bij ons staan?”
 • ‘Geen eenzame Kerst voor bewoners verpleeghuizen’

  De kerstvakantie is bij uitstek de gelegenheid om een kennis of familielid in een verpleeghuis met een bezoekje te vereren. Maar gebeurt dat ook? Een bescheiden onderzoek van ZorgkaartNederland geeft in ieder geval hoop.