Naar de navigatie Naar de inhoud

Tandarts

17-05-2022
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: tandarts

Het team van Patiëntenfederatie Nederland helpt je met het kiezen van de best passende zorgaanbieder. Hoe werkt dat?

Heel gemakkelijk: we hebben op één plek belangrijke informatie verzameld over gebitsaandoeningen en zorg door tandartsen. Hier lees je betrouwbare informatie, verhalen van ervaringsdeskundigen en vind je waarderingen en reviews. Een overzichtelijk startpunt dus.

Ook zie je meteen een lijst van zorgverleners die je kan filteren en sorteren. Zo maak je snel een selectie die aansluit bij jouw wensen.

Hoe begin je met het kiezen? Hieronder vind je voorbeelden van zaken die je kunnen helpen met kiezen. 


Wat is de beste tandarts voor mij?

Het is belangrijk dat je bij een professional terecht kan die je helpt met jouw zorgvraag. Natuurlijk wil je ook het gevoel hebben dat je in goede handen bent. Het is dan ook goed om te weten dat er echt iets te kiezen valt. 

Toch verschillen de tandartspraktijken onderling. Niet elke praktijk kan alle soorten behandeling uitvoeren. Sommige tandartsen zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in werken met kinderen, of bieden retentie-zorg. Bij sommige tandartsen kan je (soms) ook in de avonduren terecht, andere tandartsen zijn alleen tijdens kantooruren open.

Als je weet wat je zoekt en wat je belangrijk vindt is het makkelijker om een keuze te maken. Deze vragen helpen je op weg:  

 • Is een tandarts gespecialiseerd in omgaan met angst?
 • Heeft de tandarts ervaring met kinderen, of juist met senioren?
 • Hoe ver kun je, of wil je, reizen naar de tandarts?
 • Welke taal of talen spreekt de behandelaar?
 • Wordt de behandeling altijd door dezelfde behandelaar uitgevoerd?
 • Is een kennismakinggesprek mogelijk?
 • Wanneer is de praktijk telefonisch bereikbaar?
 • Zijn er mogelijkheden voor e-health?


Waar kan ik het snelst terecht?

Een praktische en belangrijke vraag is of een tandarts plek heeft. Is er een wachtlijst, en met welke wachttijd moet je dan rekening houden? Kom je voor controle of is er meer haast? Wachttijden kunnen uiteenlopen, dus het is belangrijk om dit na te vragen.


Wat kost het?

De basisverzekering vergoedt tot 18 jaar de meeste mondzorg uit de basisverzekering. Uitzondering hierop zijn bepaalde behandelingen, zoals het trekken van verstandskiezen of het aanmeten en plaatsen van een gebitsprothese.

Alle tandartsen hebben vaste maximale tarieven voor verschillende (onderdelen van) behandelingen. Deze tarieven zijn vastgesteld door de overheid. Dit betekent dat de tandarts voor een bepaalde behandeling nooit meer mag rekenen dan het maximum vastgestelde tarief.

Je kan altijd vragen of er voor een behandeling, zoals een implantaat of een wortelkanaalbehandeling, een offerte voor je wordt gemaakt. Voor een behandeling vanaf 250 euro is dit voor de zorgverlener zelfs verplicht.


Hoe weet ik of een tandarts kwaliteit levert?

In de zoektocht naar een goede tandarts zijn er aan aantal zaken waar je op kan letten en die meer zekerheid geven over de kwaliteit van de zorg:  

 • Heeft de tandarts een KRT-registratie? Een tandarts met deze registratie is gediplomeerd, heeft een geldige BIG-registratie, volgt bijscholing, en werkt volgens praktijknormen. 
 • Is de tandarts lid van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandarts, orthodontisten en kaakchirurgen? De KNMT draagt zorg de voorwaarden en omstandigheden waaronder hun leden hoogwaardige tandheelkundige zorg kunnen verlenen.


Hoe kom ik erachter wat de ervaring van anderen is?

Op ZorgkaartNederland lees je betrouwbare en onafhankelijke beoordelingen van ervaringsdeskundigen. De schrijvers hebben een review geschreven over de zorg die ze ontvangen hebben. Op deze manier helpen we elkaar met kiezen.


Tips 

 • Het staat iedereen vrij om van tandarts te wisselen. De zoektocht naar een nieuwe tandarts hangt dus niet per se samen met een verhuizing.
 • Het is mogelijk om een second opinion aan te vragen bij een andere tandarts.
   

Aan de slag

Meteen aan de slag met het zoeken naar een tandarts? Bekijk dan hier een handig overzicht:

Alle tandartsen


Er is 1 reactie geplaatst

H.Stend | 16 mei 2023

Ik ben op zoek naar een tandtechnicus/prothesemaker van goede kwaliteit.

Reactie van Redactie ZorgkaartNederland

Beste H.Stend, je kunt tandprothetische praktijken vinden via deze link: https://www.zorgkaartnederland.nl/tandprothetische-praktijk

Laat een reactie achter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders