Naar de navigatie Naar de inhoud

Verpleeghuis en verzorgingshuis

01-04-2022
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: verpleeghuiszorg

Het team van ZorgkaartNederland helpt je met het kiezen van de best passende zorgaanbieder.
Hoe werkt dat?

Heel gemakkelijk: we hebben op één plek belangrijke informatie verzameld over verpleeghuiszorg. Hier lees je betrouwbare informatie, verhalen van ervaringsdeskundigen en vind je waarderingen en reviews. Een overzichtelijk startpunt dus.

Je ziet ook meteen een lijst van zorgaanbieders die je kan filteren en sorteren. Zo kan je snel een overzichtelijke selectie maken. 

Extra hulp nodig? In een onafhankelijke online keuzehulp, ontwikkeld door Patiëntenfederatie Nederland, stellen we een aantal vragen over je situatie en wat jij belangrijk vindt. Op deze manier vergelijken we verschillende organisaties en maken we een selectie die zo goed mogelijk aansluit bij jouw wensen. Het kwaliteitsverslag van de geselecteerde zorgaanbieders is hier ook te vinden. 

Welke onderwerpen spelen een rol bij het kiezen voor een zorgaanbieder? Hieronder staan een aantal belangrijke dingen om aan te denken. 

Wat is het beste verpleeghuis voor mij of mijn naaste?

In de zoektocht naar een verpleeghuis komt er veel informatie op je af. Het is goed om te weten dat er iets te kiezen valt. Elk verpleeghuis heeft zo'n zijn eigen specialisatie of identiteit. Het is allereerst belangrijk om te weten aan wat voor soort zorg er precies behoefte is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

 • Langdurige zorg, met indicatie van het CIZ
 • Revalidatie
 • Kort verblijf
 • Zorg bij dementie
 • Zorg bij somatische klachten

Een zorgkeuze is heel persoonlijk. Wat bij de een goed past, is voor de ander misschien een misser. Het is belangrijk dat de zorg die je krijgt, past bij hoe je (tijdelijk) wilt wonen en leven. We raden je aan om je goed te oriënteren en bijvoorbeeld een kennismakingsafspraak te maken bij de organisaties die als resultaat uit de keuzehulp komen. 

Tijdens zo’n bezoek krijg je een goede indruk van de zorgverlener. Let bijvoorbeeld eens op de gezamenlijke ruimte. Spreekt de sfeer je aan? En hoe is dit voor de buitenruimte?

Deze vragen kunnen je ook helpen:  

 • Wat voor woonmogelijkheden zijn er?
 • Heeft het verpleeghuis een bepaalde geloofsovertuiging?
 • Is de locatie goed bereikbaar?
 • Is er voldoende keuze in het restaurant, en is bezoek daar ook welkom?
 • Wat is de rol van mantelzorgers in deze organisatie?
 • Je kan ook vragen hoe zaken geregeld zijn rondom het overlijden van een bewoner, of wat de afspraken zijn rondom levenseinde zijn.


Waar kan ik het snelst terecht?

Een belangrijke vraag is of een verpleeghuis plek heeft. Is er een wachtlijst, en met welke wachttijd moet je dan rekening houden? Wachttijden kunnen erg uiteenlopen, dus het is belangrijk om dit na te vragen. 

Wat kost het?

De kosten verschillen per instelling. Je betaalt in ieder geval altijd een eigen bijdrage. Dit loopt via het CAK. Een verpleeghuis kan extra bijdragen vragen voor bijvoorbeeld een wasservice of uitstapjes. Maar ook telefoonkosten, tv-abonnement en internet komen vaak voor eigen rekening.

Hoe kom ik erachter wat de ervaring van anderen is?

Op ZorgkaartNederland lees je betrouwbare en onafhankelijke beoordelingen van ervaringsdeskundigen. De schrijvers hebben een review geschreven over de zorg die ze ontvangen hebben. Op deze manier helpen we elkaar met kiezen.

Verpleeghuizen noteren in een kwaliteitsverslag hoe ze werken aan kwaliteit en wat ze belangrijk vinden. Je kan dit verslag vaak vinden op de website van de zorgaanbieder.

Tip

Maak een lijstje van alle vragen die je bij een kennismakingsgesprek wilt stellen. Zo weet je zeker dat je niks vergeet.   

Aan de slag

Meteen aan de slag met het zoeken van een verpleeghuis? Bekijk dan hier een handig overzicht van zorgverleners:

Alle verpleeghuizen en verzorgingshuizen

Krijg je graag wat meer hulp? Aan de hand van enkele vragen tonen we je drie verpleeghuizen die aansluiten bij jouw wensen met de:

Keuzehulp verpleeghuiszorg


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders