Naar de navigatie Naar de inhoud

1 verpleeghuis en verzorgingshuis in Nederland

7
.9

Op dit moment is er binnen ZorgkaartNederland 1 verpleeghuis en verzorgingshuis in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle verpleeghuizen en verzorgingshuizen in Nederland is een 7.9 op basis van 7 waarderingen. Hulp nodig bij het kiezen van een zorgaanbieder? Lees het artikel.

01-04-2022
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: verpleeghuis

Het team van Patiëntenfederatie Nederland helpt je met het kiezen van de best passende zorgaanbieder.

Hoe werkt dit?

Heel makkelijk: we hebben op 1 plek belangrijke informatie verzameld. Hier lees je:

 • betrouwbare informatie;
 • tips en adviezen;
 • en vind je waarderingen. 

Welke verpleeghuis past het beste bij mij of mijn naaste?

In de zoektocht naar een verpleeghuis kom je veel informatie tegen. Het is belangrijk dat een verpleeghuis past bij jouw wensen en bij de zorg jij nodig hebt.

Elk verpleeghuis is anders. Denk bijvoorbeeld aan de sfeer, de maaltijden, of de activiteiten die georganiseerd worden. Waar voel jij je prettig?

Maar als eerste moet je weten welk soort zorg geboden wordt. Waar kan het verpleeghuis mee helpen?
Bij verpleeghuiszorg met een Wlz-indicatie gaat het over langdurige zorg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

 • Zorg bij dementie
 • Zorg bij lichamelijke klachten

De keuze voor een verpleeghuis is heel persoonlijk. Wat bij de een goed past, is voor de ander misschien juist niet fijn. Het is belangrijk dat de plek, de zorg, het personeel, de manier van omgang etc. past bij hoe je wil wonen en leven.

We raden je aan om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld door afspraken te maken bij de zorgaanbieders die voor jou uit de keuzehulp verpleeghuiszorg komen. 

Tijdens zo’n bezoek krijg je een goede indruk van het verpleeghuis. Let bijvoorbeeld eens op de gezamenlijke ruimte. Spreekt de sfeer je aan? Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Deze vragen kunnen je ook helpen:  

 • Welke woonmogelijkheden zijn er? Zijn er verschillende soorten kamers?
 • Heeft het verpleeghuis een bepaalde geloofsovertuiging?
 • Is de locatie goed bereikbaar, met de auto en/of het openbaar vervoer?
 • Is er een tuin of terras?
 • Hoe is de medische zorg geregeld?
 • Wat kan je eten in het restaurant? Mogen familie en vrienden blijven eten?
 • Wat is de rol van mantelzorgers in deze organisatie?
 • Je kan ook vragen hoe zaken geregeld zijn rondom levenseinde en het overlijden.

Bij welke zorgaanbieder kan ik het snelst terecht?

Een belangrijke vraag is ook of een verpleeghuis plek heeft. Is er een wachtlijst, en met welke wachttijd moet je dan ongeveer rekening houden? Wachttijden kunnen erg uiteenlopen, dus het is belangrijk om dit na te vragen bij het verpleeghuis van jouw voorkeur.

Daarnaast moet je aan 3 voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een verpleeghuis:

 1. Je hebt een lichamelijke of geestelijke ziekte, aandoening of beperking.
 2. Je hebt 24 uur per dag toezicht of zorg nodig.
 3. Je hebt op de blijvend lange termijn intensieve zorg nodig.

Het Centrum Indicatiestelling Zorg onderzoekt of je in aanmerking komt voor een WIz-indicatie.

Waar vind ik informatie over de kwaliteit van mijn zorgaanbieder?

Je kunt de waarderingen van verpleeghuizen bekijken op ZorgkaartNederland. Hierop staan onafhankelijke beoordelingen van mensen die zelf of door hun naaste ervaring hebben met verpleeghuiszorg. Zo weet je dus wat andere mensen van een bepaald verpleeghuis vinden.

Verpleeghuizen schrijven in een kwaliteitsverslag hoe ze werken aan kwaliteit en wat ze belangrijk vinden. Je kunt dit verslag vaak vinden op de website van de zorgaanbieder en in de keuzehulp verpleeghuiszorg.

Alle verpleeghuizen werken met het verpleeghuiszorg kwaliteitskader. Het is belangrijk dat bewoners van verpleeghuizen goede zorg ontvangen. In het kwaliteitskader staat wat je mag verwachten van verpleeghuiszorg, en wat goede zorg is. 

Wat kost een verblijf in een verpleeghuis?

De kosten verschillen per plek. De kosten zijn ook afhankelijk van je situatie. Je betaalt in ieder geval altijd een eigen bijdrage.

Een verpleeghuis kan extra geld vragen voor bijvoorbeeld een wasservice of uitstapjes. Maar ook telefoonkosten, tv-abonnement en internet moet je vaak zelf betalen.

Wat is de ervaring van anderen?

Op ZorgkaartNederland lees je betrouwbare en onafhankelijke waarderingen van mensen met ervaring met verpleeghuiszorg. Zelf of door hun naaste.

De schrijvers hebben een waardering geschreven over de zorg die ze gekregen hebben. Zo helpen we elkaar met kiezen.

Wat moet ik doen om een verpleeghuis te kiezen?

 1. Bespreek met de huisarts welke soort zorg nodig is. Samen bespreek je wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie. Het Centrum Indicatiestelling Zorg onderzoekt of je een WIz-indicatie kan krijgen. Met deze indicatie kun op zoek naar een verpleeghuis.
 2. Doe de keuzehulp verpleeghuiszorg en krijg tips voor jouw situatie.
 3. Neem contact op met het verpleeghuis van jouw voorkeur. Als er plek is, volgt er een eerste gesprek over de zorg die je mag verwachten, wat je wensen zijn en wat er van jou nodig is.

4 tips voor het vinden van een verpleeghuis

 1. Maak een lijstje van alle vragen die je bij een kennismakingsgesprek wilt stellen. Zo weet je zeker dat je niks vergeet. De folder Kennismaken met het verpleeghuis kan je ook helpen.   
 2. Bel met verschillende verpleeghuizen van jouw voorkeur en bekijk wat de wachttijden zijn. Wil je snel terecht? Of kan je nog iets langer wachten op het verpleeghuis dat jouw grootste voorkeur heeft? Misschien kan het zorgkantoor hier ook bij helpen.
 3. Vraag of een kennismakingsgesprek mogelijk is bij een aantal verpleeghuizen. Zo krijg je een indruk en kun je voelen wat het beste bij jou past.
 4. Misschien zijn er andere mensen in jouw omgeving die ervaring hebben met verpleeghuizen voor hun naasten. Vraag wat ze goed en minder goed vinden.

Welke andere informatie is belangrijk voor mij om te weten?

Meteen aan de slag met het zoeken van een verpleeghuis? Dit is een handig overzicht van verpleeghuizen: Alle verpleeghuizen

Krijg je graag wat meer hulp? Aan de hand van enkele vragen tonen we je drie verpleeghuizen die aansluiten bij jouw wensen met de Keuzehulp verpleeghuiszorg

Handige links