Naar de navigatie Naar de inhoud

Opella Begeleiding Gemeente Wageningen

Overige zorg

-

Er zijn nog geen waarderingen.

Over Opella Begeleiding Gemeente Wageningen

Dagbesteding en begeleiding

Opella biedt verschillende vormen van dagbesteding. Woont u zelfstandig? Dan kunt u wellicht wat extra ondersteuning gebruiken om op een prettige manier uw dag door te brengen.

Zowel in een groep als individueel bij u thuis kunt u begeleiding van Opella krijgen. Alle vormen van begeleiding bieden structuur en een gevarieerd programma. U kiest zelf de vorm die het beste bij u past.

Begeleiding groep en Dagbehandeling

Opella biedt verschillende vormen van dagbesteding. Onze Begeleiding groep, eventueel gecombineerd met Dagbehandeling, biedt u een gestructureerd en gevarieerd dagprogramma.

Begeleiding groep

De activiteiten van de begeleidingsgroep zijn gericht op het behouden of verbeteren van uw zelfredzaamheid. Door de Begeleiding groep kunt u langer thuis blijven wonen. Het kan ook een oplossing zijn als u op de wachtlijst staat voor een verpleeghuis of kleinschalig wonen. Wij bieden Begeleiding groep aan in Wageningen, Ederveen, Lunteren en Bennekom.

Heeft u Begeleiding in combinatie met Dagbehandeling, dan krijgt u, indien nodig, gedurende de dag ook therapie van onze behandelaars. U kunt behandeld worden door een ergotherapeut, fysiotherapeut en/of logopedist.

Dagprogramma Begeleiding groep

U kunt deelnemen aan allerlei activiteiten. Van gespreksgroepen, geheugentraining en creatieve bezigheden tot bewegen voor ouderen en wandelingen. Sommige activiteiten doen we met elkaar; andere doet u alleen.

Tussen de middag kunt u een warme maaltijd of broodmaaltijd gebruiken. Als het nodig is, begeleiden wij u bij uw persoonlijke verzorging. Elke dag komen heel gewone bezigheden terug in het programma. Dit geeft houvast. Doordat u meedoet met de activiteiten, werkt u aan uw conditie, geheugen en sociale contacten.

Voor wie?

U komt in aanmerking voor de begeleidingsgroep als er sprake is van geheugenproblemen of lichte of zwaardere vormen van dementie. Maar ook als er sprake is van psychosociale of lichamelijke beperkingen of psychische of psychiatrische klachten. Het aantal dagen dat u gebruik kunt maken van de begeleidingsgroep is afhankelijk van uw wensen en van uw indicatie.

U komt in aanmerking voor Dagbehandeling als u (tijdelijk) extra behandeling en zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld als u weer thuis komt na een verblijf in het ziekenhuis of revalidatie.

Praktische begeleiding bij u thuis

Heeft u soms het gevoel dat u er alleen niet meer uit komt? Wij helpen u bij het structureren van uw dagelijkse leven en het bevorderen van uw zelfredzaamheid. Zo helpen we uw problemen op te lossen en voorkomen we dat u in een isolement terecht komt.

Structuur en zelfredzaamheid

Praktische begeleiding in uw thuissituatie kan een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld als u te maken heeft met lichamelijke of verstandelijke beperkingen. Samen met u brengen we de problemen in kaart en werken we aan oplossingen. Daarbij gaan we uit van uw eigen kracht. Structuur en zelfredzaamheid zijn de doelen.

Voorbeelden van Begeleiding thuis:

    • Structuur aanbieden op terreinen van dagritme, werk en vrije tijd
    • Oplossingsgericht werken vanuit uw eigen kracht
    • Begeleiding bieden bij het opbouwen en versterken van uw sociale netwerk
    • Begeleiding bieden bij het opbouwen van dag- en vrijetijdsbesteding
    • Begeleiden bij het leefbaar maken van uw woonsituatie
    • Versterken van uw persoonlijke hygiëne en veiligheid
    • Ondersteuning geven bij het op orde brengen van uw financiën/ administratie
    • Budgetbegeleiding
    • Mantelzorgondersteuning
  • Begeleiding bij het leren omgaan met een beperking.
  •  
  • Waar?Kosten

 

  • U kunt zelf bij uw gemeente begeleiding aanvragen. Uw gemeente vergoedt de kosten van begeleiding thuis en vraagt hiervoor een inkomens-afhankelijke bijdrage.
  • Begeleiding van Opella is mogelijk in de volgende gemeenten: Ede, Veenendaal, Renkum en Wageningen. Uw gemeente beoordeelt of u hiervoor in aanmerking komt.

Dagbesteding met psychiatrische ondersteuning

Heeft u een psychiatrische achtergrond, dan kan het fijn zijn om ondersteuning te krijgen bij de invulling van uw dag. Bij onze dagbesteding bieden we structuur en een gevarieerd dagprogramma dat aansluit bij wat u leuk vindt. Wij vinden het belangrijk dat u uzelf kunt zijn en zich thuis voelt bij onze groep. 

Deze begeleidingsgroep is speciaal voor mensen met een (licht) psychiatrische achtergrond die (tijdelijk) geen arbeidsmogelijkheden meer hebben. Professionele begeleiders helpen u met het nemen van initiatief, bieden structuur en activiteiten en monitoren of het goed met u gaat. Ondersteuning van uw familie en naasten is onderdeel van het programma.

Het programma

Het programma van de dagbesteding bestaat uit groepsactiviteiten en individuele ondersteuning. Samen bekijken we wat u leuk vindt om te doen en wat past bij uw interesses. De dagbesteding is een mooie manier om nieuwe sociale contacten op te doen. Er is een breed en wisselend aanbod van activiteiten.

Denk bijvoorbeeld aan thema's als:

  • koken
  • creatief (open atelier)
  • zingeving
  • sport en ontspanningDe dagbesteding vindt plaats in een ruimte van locatie Walraven in Bennekom. Hier is een ruimte ingericht voor de groep. Ook is er een buitenruimte waar de deelnemers gebruik van kunnen maken.
  • Waar? 

Dagbesteding voor jonge mensen met dementie

Bent u jonger dan 65 jaar en heeft u te maken met een vorm van dementie? Dan kunt u misschien wel wat extra ondersteuning gebruiken. Bij onze begeleidingsgroep kunt u deelnemen aan een gestructureerd en gevarieerd dagprogramma.

Dit dagprogramma is speciaal ingericht op de behoeften van jonge mensen met dementie. Voor alle mensen met dementie, maar zeker voor jonge mensen met dementie, is het belangrijk om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Deelname aan de begeleidingsgroep maakt dit mogelijk. Ondersteuning van uw familie en naasten is onderdeel van het programma.

Het programma

Jonge mensen met dementie hebben een andere rol binnen de maatschappij en hun gezin dan ouderen met dementie. Het programma van de dagbesteding sluit daarop aan en is vooral gericht op individuele activiteiten. De activiteiten zijn gericht op zelfredzaamheid en het blijven meedoen in de maatschappij.

Voorbeelden van de activiteiten:

  • koken
  • werken in de tuin
  • beweegprogramma's
  • het maken van cadeausDe dagbesteding vindt plaats in het Zorgpunt in Bennekom. Hier zijn drie ruimtes ingericht voor de groep: een relaxruimte, een creatieve ruimte en een gezamenlijke ruimte. Ook is er een buitenruimte met tuin waar de deelnemers gebruik van kunnen maken.
  • Waar?

Nog geen waarderingen

Help anderen kiezen door de eerste waardering over Opella Begeleiding Gemeente Wageningen te Wageningen te plaatsen: Waarderen

Socials