Naar de navigatie Naar de inhoud

Thuis sterven

Geplaatst op 28 oktober 2014 door - 4378 keer bekeken

Foto Thuis sterven

Als je aan mensen vraagt waar ze later het liefste zouden willen sterven, zegt het overgrote deel "thuis”. Als het moment van overlijden heel dichtbij komt is dat onveranderd. Het eigen huis, waar mensen vaak al wonen sinds de kinderen klein waren, past om hen heen als een jas. Een warme, vertrouwde jas die ze niet graag meer uit doen.

Mantelzorg
Familie en vrienden slaan in deze laatste weken, als het even kan, de handen ineen om dit mogelijk te maken. Er komt elke dag iemand langs voor een zoen, de boodschappen of de tuin. Er worden roosters gemaakt en e-mailgroepen aangelegd. In deze periode worden de lijnen van het netwerk rond de stervende tastbaar. Zwakke of moeizame relaties worden tijdelijk versterkt, oud zeer tijdelijk opgeschort.

Netwerk op overlevingsstand
Terwijl de lucht om hun geliefde heen steeds trager beweegt, neemt de noodzaak van aanwezigheid toe. Het netwerk legt er een tandje bij. Elke avond is er iemand, er komt nachtzorg, de ochtend komt erbij.
Wanneer uiteindelijk continue aanwezigheid nodig is, betekent dit (in aanvulling op de nachtzorg) aanwezigheid van zeven uur ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Dat is 16 uur per dag, elke dag, om op te vullen. Het netwerk bestaat vaak uit mensen met een eigen gezin en een baan, of uit oudere mensen. Meestal heeft men in de voorgaande weken al vrij veel van zichzelf gevraagd. De emoties worden op de plank gelegd voor later of nooit. Het netwerk gaat op overlevingsstand.

Vrijwillige terminale thuiszorg
Dit is vaak pas het moment dat iemand (gezinslid, buurvrouw, huisarts of wijkverpleegkundige) de mogelijkheid van vrijwillige terminale zorg thuis oppert. Als het al geopperd wordt, als men er al weet van heeft. Het hospice is bij de meeste mensen wel bekend, deze mogelijkheid veel minder.

Veel soorten ondersteuning
Wanneer de levensverwachting minder dan 13 weken is, is inzet mogelijk. Soms is het maar een paar uur per week zodat de echtgenote een rondje kan fietsen. Soms een paar uur per dag zodat de zoon met zijn gezin kan eten. Telkens wordt er overlegd en gezamenlijk gekeken wat nodig is.
Wat er geboden wordt is aanwezigheid, om samen een praatje te maken of om samen te zwijgen.

Laat u informeren
Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen. Wacht niet tot de uitputting het overneemt. Weet wat de mogelijkheden zijn, laat u informeren. Professionele vrijwilligersorganisaties zijn aangesloten bij de VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg). Via deze vereniging vindt u de organisatie bij u in de buurt.

De inzet van vrijwilligers thuis kost u niets en levert u veel op. Het geeft u rust, om de laatste tijd met uw geliefde bewust mee te maken. Om te voelen wat er te voelen is. Om na het overlijden nog energie over te hebben en het verlies te verwerken.

Ciska Rippen (@CiskaRippen)



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.