Naar de navigatie Naar de inhoud

Toegankelijkheidsverklaring

Patiëntenfederatie Nederland vindt het belangrijk dat iedereen de informatie op ZorgkaartNederland kan vinden, bekijken en gebruiken. Daarom besteden we veel aandacht aan de gebruikersvriendelijkheid, toegankelijkheid en vindbaarheid van online informatie.

 Zo heeft ZorgkaartNederland bijvoorbeeld:

 • de mogelijkheid om kleurcontrast op de website aan te passen. U vindt deze functie rechtsboven op elke pagina door te drukken op de link ‘hoog contrast’;
 • informatie bij de afbeeldingen en logo’s, zodat leescomputers deze kunnen uitlezen;
 • toegankelijke formulieren;
 • toetsenbordoptimalisatie.

ZorgkaartNederland is op 24 oktober 2016 steekproefsgewijs getest door Stichting Accessibility. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn verbeteringen aangebracht. Het grootste gedeelte van de website voldoet aan WCAG 2 niveau AA.

Uitzonderingen

Er zijn 5 onderdelen die niet voldoen aan de richtlijnen:

 1. Ondertiteling bij video's
  De eigen video’s, uitgegeven door ZorgkaartNederland, zullen nog ondertiteld worden. Op ZorgkaartNederland staan ook video’s geplaatst door externe partijen, zoals onze pakkethouders. We vragen hen om hun eigen video’s te ondertitelen.
 2. Bediening video's met toetsenbord
  Op de website worden alleen video’s geplaatst van Vimeo en Youtube. ZorgkaartNederland is dus afhankelijk van deze twee partijen.
 3. Audiodescriptie bij video's
  Dit zullen we voorlopig nog niet doen. We onderzoeken wat de impact is.
 4. Contactformulieren
  Deze zijn nog niet aangepast. We zijn bezig met nieuwe formulieren waarin de toegankelijkheidseisen zijn meegenomen. De bestelformulieren zijn al wel toegankelijk gemaakt.
 5. Toetsenbordoptimalisatie in de beheeromgeving van onze pakkethouders
  We zijn bezig met een grote update van de pakkethoudersomgeving. Hierin worden ook de toegankelijkheidseisen meegenomen.

Ervaart u toch een probleem op de website? Mail dan naar redactie@zorgkaartnederland.nl. Uw feedback is voor ons erg waardevol om de site te kunnen blijven verbeteren.

Deze toegankelijkheidsverklaring is voor het laatst gewijzigd op 23 januari 2019.