Naar de navigatie Naar de inhoud

Hoe werkt ZorgkaartNederland?

ZorgkaartNederland, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, helpt je met het kiezen van de best passende zorgverlener.

Dit doen we op een aantal manieren:

  • Informatie over wachttijden: hoe snel kan je ergens terecht?
  • Hulp bij kiezen: kiezen is makkelijker als je weet wat je zoekt. Hoe vindt je bijvoorbeeld een fysiotherapeut die goed bij jou past? Onze artikelen helpen je op weg.
  • Online keuzehulpen: na het beantwoorden van een aantal vragen ontvang je een overzicht van zorgverleners die aansluiten bij jouw wensen.
  • Waarderingen: je kan je ervaring met zorgprofessionals delen door een online waarderingsformulier in te vullen. Zo help je anderen met kiezen. En, je draagt een steentje bij aan het verbeteren van de zorg.

Het delen van jouw zorgervaring is heel waardevol, en daarom gaan we zorgvuldig om met de dagelijks meer dan 500 ingestuurde waarderingen.

Maar hoe zit het nou met die waarderingen? Hoe zorgt ZorgkaartNederland er voor dat het reviewproces eerlijk verloopt en betrouwbaar is? Hieronder ontdek je de ins en outs van onze werkwijze.

Wie staan er op ZorgkaartNederland vermeld?

Op de website vind je een overzicht van alle erkende en BIG-geregistreerde zorgverleners en instellingen. Het is mogelijk om zelf een zorgverlener of zorgaanbieder aan te melden wanneer deze nog niet op ZorgkaartNederland staat vermeld.


Waarderingsformulier

Hoe komen de vragen tot stand?

De vragen zijn zorgvuldig geselecteerd en geformuleerd. Wanneer er voor een sector onderzoek is gedaan naar wat mensen belangrijk vinden bij het kiezen, dan is dat gebruikt voor het samenstellen van de lijst.

Het waarderingsformulier bestaat uit gesloten vragen en een open veld waarin een toelichting kan worden gegeven. De gesloten vragen kunnen per sector verschillen. Het verschilt ook per sector hoe de vragenlijst is samengesteld.

Lees hier meer over de vragen van het waarderingsformulier

Hoe wordt het cijfer van een waardering berekend?

Naar aanleiding van de ingevulde vragen van het waarderingsformulier wordt een gemiddeld cijfer berekend. ZorgkaartNederland toont bij elke waardering het gegeven cijfer. Bij de zorgverleners, locaties, en organisaties staat het gemiddelde van alle waarderingen vermeld. Waarderingen ouder dan vier jaar worden niet meer bij de berekening betrokken.

Lees hier meer over hoe de cijfers berekend worden en wat ze betekenen

Hoe controleert ZorgkaartNederland de inhoud en afkomst van waarderingen?

Het team van ZorgkaartNederland zorgt voor een veilig platform voor patiënten en zorgverleners. Een onafhankelijke redactie controleert alle waarderingen voordat ze online worden geplaatst. Ze controleren enerzijds of een waardering aan de gedragscode voldoet, en ze proberen anderzijds de betrouwbaarheid van de waarderingen te vergroten door oneigenlijk gebruik zoveel mogelijk tegen te gaan.

Zo mag een zorgaanbieder niet zichzelf waarderen, mag iemand niet in één keer meerdere waarderingen plaatsen en mag er géén gebruik gemaakt worden van een tijdelijk e-mailadres.

Slimme technologie helpt de redactie hierbij: door experts ontwikkelde scripts sporen onregelmatigheden op, en voorkomen de plaatsing van verdachte waarderingen. Ook na plaatsing wordt er getoetst op verdachte patronen en kunnen waarderingen nog handmatig worden verwijderd.

Het is van groot belang om onafhankelijk te zijn en te blijven. Iedereen moet een zorgervaring kunnen delen, en zowel complimenten als kritische opmerkingen zijn welkom.

Lees hier meer over de betrouwbaarheid van de reviews en het redactieproces


Wat is een geverifieerde waardering?

Op ZorgkaartNederland staan ruim 1 miljoen waarderingen van patiënten en cliënten. Steeds vaker staat er bij deze waarderingen een groen vinkje. Dit kleine vinkje toont aan dat de schrijver van de waardering geverifieerd is.

Geverifieerd betekent dat de inzender van deze waardering door de zorgaanbieder uitgenodigd is voor het schrijven van een waardering. Een patiënt wordt bijvoorbeeld via email uitgenodigd om een waardering te schrijven. Vervolgens wordt de waardering door een onafhankelijk meetbureau aan ZorgkaartNederland geleverd.


Profielen van zorgaanbieders

Alle zorgaanbieders in Nederland staan vermeld op ZorgkaartNederland. Zij kunnen gevonden en gewaardeerd worden door patiënten en cliënten. Een standaard profiel op ZorgkaartNederland is gratis voor zorgverleners. Een zorgverlener kan altijd zonder betaling waarderingen inzien en reageren. 

Sommige zorgverleners hebben een uitgebreider pakket met meer mogelijkheden zoals het downloaden van een waarderingenoverzicht of het uploaden van een logo. Deze extra services zijn betaald.

Het soort profiel heeft geen invloed op de sortering in de zoekresultaten. Een zorgprofessional met een betaald profiel komt dus niet hoger in de zoekresultaten. Het is ook niet mogelijk om een kritische waardering tegen te houden. Kortom, een zorgverlener heeft geen invloed op welke waarderingen worden geplaatst en welke niet.

Lees hier meer over de profielen van zorgaanbieders

Reacties op een waardering

Zorgverleners kunnen reageren op de waardering die je hebt geschreven. Ze willen bijvoorbeeld nog wat tips vragen of wat meer verduidelijking. 

Een zorgverlener kan op 2 manieren op een waardering reageren:

  1. door een tekst te schrijven die zichtbaar wordt bij de waardering 
  1. door een contactverzoek in te dienen.

Als er een contactverzoek is ingediend staat dit bij de waardering. Er staat geen andere informatie. Bijvoorbeeld of de inzender op het verzoek is ingegaan.

Gebruikers

 

Privacy

De inzender van een waardering is anoniem. De redactie geeft de naam en gegevens van een inzender nooit aan een zorgverlener. Dat kan alleen de inzender zelf doen door contact op te nemen.

De inzender krijgt automatisch een e-mail als een zorgverlener een contactverzoek heeft ingestuurd.

Wil je inderdaad in contact komen? In de e-mail staat hoe je contact kunt opnemen met de zorgverlener. Dit is niet verplicht, en het is altijd jouw eigen keuze.  

Wil je niet in contact komen? Dan hoef je niets te doen. Alleen jij kan het contact tot stand laten komen.

 

Website

Hoe werken de zoekfunctie en de sortering van de resultaten?

De zoekfunctie zorgt er voor dat je snel kunt vinden wat je zoekt. In het zoekveld kan je direct beginnen met het zoeken naar een zorgverlener. Typ bijvoorbeeld “Helmond” of “tandarts” en je ziet meteen een lijst met resultaten.

De resultaten van een zoekopdracht zijn onafhankelijk en worden standaard gesorteerd op relevantie. Dat betekent dat de volgorde van de getoonde zoekresultaten wordt bepaald door het aantal waarderingen, het gemiddelde cijfer, en door alfabetische volgorde.

De lijst is makkelijk op verschillende manieren te sorteren, bijvoorbeeld op de hoogte van het gemiddelde cijfer.

De resultaten worden niet beïnvloed door zorgverleners die een betaald pakket hebben bij ZorgkaartNederland. 

Lees meer over hoe de zoekfunctie en de sortering werken