Naar de navigatie Naar de inhoud

Wachttijden

ZorgkaartNederland Wachttijden-assistent

Snelle hulp bij het vinden van wachttijden van ziekenhuizen en klinieken

Vaak gezocht

Wachttijden

Hoe snel kan je een afspraak maken in een ziekenhuis of kliniek? In dit overzicht staan alle wachttijden bij elkaar. Je kan meteen zien waar de wachttijd het kortst is. Misschien ben je ergens anders sneller aan de beurt. 

De wachttijden geven aan hoelang je ongeveer moet wachten. Soms is dat korter. Soms is het langer. En de wachttijd die je hier ziet staan kan ook anders dan wat je hier ziet staan. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met jouw zorgvraag. Of met de beschikbaarheid van de specialist. 
Wil je het precies weten? Bel dan met de ziekenhuis of kliniek waar je een afspraak wil maken.  

Wat zijn wachttijden?

Je krijgt te maken met wachttijden in de zorg als je van de huisarts een verwijzing krijgt voor een medisch specialist. Je moet dan een afspraak maken in een ziekenhuis of kliniek. Je mag altijd zelf kiezen waar je de afspraak wil maken. De wachttijd bij een ziekenhuis of kliniek speelt een rol bij deze keuze.  

Er zijn drie soorten wachttijden: 

  1. Wachttijden bij poliklinieken. Dit is de wachttijd voor een geplande afspraak op de polikliniek. Dit is vaak de eerste afspraak.  
  2. Wachttijden voor diagnostiek. Dit is de wachttijd voor een gepland onderzoek. Bijvoorbeeld een MRI.  
  3. Wachttijden behandelingen. Dit is de wachttijd voor een geplande behandeling. Bijvoorbeeld een operatie.  

Dit overzicht gaat over afspraken die gepland zijn. Dat heet geplande zorg. Voor spoedeisende hulp kan je meteen naar het ziekenhuis.   
 
Tip: Wil je een afspraak maken bij een ziekenhuis of kliniek? Vraag je zorgverzekeraar of jouw verzekering de zorg vergoedt. Zo krijg je geen onverwachte kosten.  

Wat is een normale wachttijd?

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben samen afspraken gemaakt over wachttijden in de zorg. Ze hebben afgesproken hoe lang iemand maximaal moet wachten op een afspraak. Dit heet de Treeknorm. 

Voor een afspraak op de polikliniek of voor een onderzoek is dit 4 weken. Voor een afspraak voor een behandeling is dit 7 weken. 

Wachttijdbemiddeling

Vind je de wachttijd te lang? Dan kan je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Je kan dan vragen om wachttijdbemiddeling. Dat betekent dat de zorgverzekeraar helpt met zoeken naar een zorgaanbieder met een kortere wachttijd.

Elk soort afspraak heeft een eigen wachttijd.

Voorbeeld: de huisarts geeft je een verwijzing voor de oogarts. De wachttijd voor een eerste afspraak is bijvoorbeeld 3 weken. Tijdens het gesprek wordt besloten om meer onderzoek te doen. De wachttijd voor oog-onderzoek is bijvoorbeeld 2 weken. Deze wachttijd gaat pas in na het eerste gesprek met de oogarts. Moet je dan een oogoperatie? Daar is bijvoorbeeld 5 weken wachttijd voor.

Alles bij elkaar moet je dan 10 weken wachten.

som wachttijden

Hoe komen de wachttijden op ZorgkaartNederland? 

De gegevens die je op ZorgkaartNederland ziet worden verzameld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat is de toezichthouder op de Nederlandse zorgmarkt. De NZa houdt de kwaliteit van de zorg in de gaten.  

Zij verzamelen elke 2 weken gegevens over wachttijden. Die gegevens worden dan verwerkt en op ZorgkaartNederland geplaatst.  

Ontdek hoe de wachttijden berekend worden

Let op: De wachttijd zegt niets over de kwaliteit van de zorginstelling. De wachttijd heeft bijvoorbeeld te maken met de beschikbaarheid van personeel. 

Waarom is dit wachttijdenoverzicht belangrijk?  

Dit overzicht is belangrijk omdat het je kan helpen om eerder zorg te krijgen. Want lang wachten is vervelend. Zeker als je door klachten bijvoorbeeld niet kan werken. Dan is het fijn als je zelf iets kan doen. Want als je eerder aan de beurt bent, krijg je eerder hulp voor jouw klachten.   

Voorbeeld: via de huisarts heb je een verwijzing gekregen voor een eerste afspraak bij een oogarts. En via de huisarts is er automatisch een afspraak voor je gepland in het dichtstbijzijnde ziekenhuis. De wachttijd is langer dan je had gehoopt.   

Je kunt dan via de wachttijden-assistent zelf ontdekken of je ergens sneller terecht kunt. 

Klik je door, dan zie je maximale wachttijden per ziekenhuis of kliniek. Je kunt dit overzicht zelf sorteren. Voor dit overzicht kan je kiezen uit afstand, zorgaanbieder, of wachttijd.