Naar de navigatie Naar de inhoud

Wachttijden

Hoe snel kunt u bij een ziekenhuis of kliniek terecht? Dit kan per zorgaanbieder verschillen. Voor meer inzicht hierin, vraagt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) aan ziekenhuizen en klinieken hoe lang een patiënt moet wachten. De NZa gebruikt hiervoor een rekenmethode.

Er zijn drie soorten wachttijden:

  • wachttijden bij poliklinieken: de wachttijd tot een geplande afspraak op de polikliniek
  • wachttijden voor diagnostiek: de wachttijd tot het geplande onderzoek (zoals een MRI)
  • wachttijden behandelingen: de wachttijd tot een geplande behandeling (zoals een operatie)

Heeft u hulp nodig bij het zoeken naar een zorgaanbieder waar u snel terecht kunt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling.

U ziet hier een indicatie van de wachttijden. De cijfers worden dagelijks vernieuwd. De daadwerkelijke wachttijden kunnen afwijken. Vraag altijd bij uw ziekenhuis of kliniek of bij uw zorgverzekeraar na wat de wachttijden voor u zijn.

Vanwege corona is de druk op de zorg enorm toegenomen. Ziekenhuizen en klinieken kunnen veel operaties en behandelingen daarom op dit moment niet uitvoeren. Dit betekent dat de wachttijden langer kunnen zijn dan iedereen wenst. We hopen op uw begrip voor deze situatie.

Lees hier hoe u de wachttijden op deze pagina kunt doorzoeken.

Wachttijden voor poliklinieken

Hieronder vindt u de wachttijden tot een geplande afspraak (consult). Klik op de polikliniek waar u een afspraak wilt maken om de wachttijden bij de verschillende ziekenhuizen en klinieken te zien.

Polikliniek
Kortste wachttijd
in dagen
Gemiddelde wachttijd
in dagen
KNO
1
30
1
58
0
20

Laatst bijgewerkt: 9 augustus 2022 - Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Wachttijden voor diagnostiek

Hieronder vindt u de wachttijden tot een gepland (diagnostisch) onderzoek. Klik op het onderzoek waarvoor u een afspraak wilt maken om de wachttijden bij de ziekenhuizen en klinieken te zien.

Laatst bijgewerkt: 9 augustus 2022 - Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Wachttijden voor behandelingen

Hieronder vindt u de wachttijden tot een geplande behandeling (zoals een operatie). Klik op de behandeling waarvoor u een afspraak wilt maken om de wachttijden bij de ziekenhuizen en klinieken te zien.

Behandeling
Kortste wachttijd
in dagen
Gemiddelde wachttijd
in dagen

Laatst bijgewerkt: 9 augustus 2022 - Bron: Nederlandse Zorgautoriteit