Naar de navigatie Naar de inhoud

Feiten en cijfers van Redactie ZorgkaartNederland over Veilige zorg

In onderstaande artikelen vindt u feiten en cijfers over de zorg en ZorgkaartNederland.

5 artikelen

Artikel Promotie-onderzoek: ZorgkaartNederland draagt bij aan patiëntveiligheid

Promotie-onderzoek: ZorgkaartNederland draagt bij aan patiëntveiligheid

22 juni 2016 Redactie ZorgkaartNederland

De ervaringen die patiënten op ZorgkaartNederland delen over ziekenhuizen dragen bij aan de patiëntveiligheid. Inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg gebruiken die ervaringen om zicht te krijgen op de veiligheid in ziekenhuizen. Dat blijkt uit het proefschrift over de stem van de patiënt in de zorg, Hearing the patient’s voice, waarop Sorien Kleefstra op 6 juli hoopt te promoveren aan de Universiteit van Amsterdam.

Artikel Gebruik van medicijnen veilig? Ja, toch?

Gebruik van medicijnen veilig? Ja, toch?

20 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

In haar blog van 15 juli 2015 vraagt Mary Sjabbens zich af: zijn huisartsen wel op de hoogte van het medicijngebruik van hun patiënten en hoe veilig is dit dan? In het informatiesysteem van de huisarts, uw centrale behandelaar, staat het meest actuele medicijngebruik en dus zou het antwoord JA moeten zijn. De werkelijkheid is echter weerbarstiger.

Artikel Vrijheidsbeperkende maatregelen in verpleeghuizen: ja/nee

Vrijheidsbeperkende maatregelen in verpleeghuizen: ja/nee

13 november 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een oudere die in een bed met hekken ligt. Of een alarmsysteem, zodat de oudere niet naar buiten kan. Verpleeg-/verzorgingshuizen passen met regelmaat zulke vrijheidsbeperkende maatregelen (VBM) toe. Niet om de oudere te pesten, maar vooral om te voorkomen dat de oudere valt of gaat zwerven. VBM worden dus toegepast met het oog op de veiligheid van cliënt, en om de zorg zo efficiënt mogelijk in te richten.

Artikel Te veel antipsychotica in verpleeghuizen

Te veel antipsychotica in verpleeghuizen

30 oktober 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Bewoners van verpleeghuizen gebruiken ruim vier keer zo vaak een antipsychoticum als zelfstandig wonende ouderen die medicijnen gebruiken. Dit blijkt uit onderzoek (2015) van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) onder mensen van 71 jaar en ouder. Waarom krijgen verpleeghuisbewoners zo vaak dit middel voorgeschreven? Antipsychotica zijn weliswaar doeltreffende medicijnen, maar er zijn ook risico’s op bijwerkingen. Is het daarom wel zo verstandig om deze middelen zo vaak te geven aan cliënten, en zijn er geen alternatieven?

Artikel Meer kankeroperaties, hogere kwaliteit?

Meer kankeroperaties, hogere kwaliteit?

26 januari 2015 Redactie ZorgkaartNederland

Een ziekenhuis dat veel operaties voor een bepaalde kankersoort uitvoert, is daar beter in dan een ziekenhuis dat er weinig uitvoert. Vooral als een tumor niet vaak voorkomt en het om een ingewikkelde ingreep gaat, is ervaring belangrijk. Als een ziekenhuis veel operaties doet, is de kans op een goede afloop voor een patiënt groter. De kans op complicaties en overlijden wordt minder. Dat klinkt logisch en is ook aangetoond in verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Maar is het verstandig om ziekenhuizen alleen te beoordelen op het aantal operaties dat ze uitvoeren? En is meer altijd beter?