Naar de navigatie Naar de inhoud

Galstenen

Synoniemen: cholelithiase, cholelithiasis, galsteen, galsteenziekte

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor galstenen behandeld worden?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 59902 keer bekeken

Galstenen gaan niet vanzelf over. Maar zolang galstenen geen klachten veroorzaken, hoeft u niet behandeld te worden. Als u wel klachten heeft, dan is een galblaasoperatie de meest effectieve behandeling. Hierbij wordt uw galblaas inclusief stenen verwijderd. Er kunnen dan geen nieuwe galstenen ontstaan en zo blijft u klachtenvrij. U kunt prima zonder galblaas leven. Het gal dat de lever maakt, wordt dan niet meer opgeslagen, maar stroomt rechtstreeks vanuit de lever naar de dunne darm.

Uw galblaas kan op twee manieren verwijderd worden:

  • Via een kijkoperatie. De arts maakt in uw buik een aantal gaatjes. Via één gaatje blaast hij een speciaal gas in uw buik. Hierdoor ontstaat ruimte en kan de arts de galblaas beter zien. Hij bekijkt de galblaas met een camera, die hij via een gaatje inbrengt. In de overige gaatjes brengt hij instrumenten in. Hiermee snijdt hij de galblaas los en controleert hij de gangetjes op galstenen. Bij 3 procent van de mensen kan de galblaas niet met een kijkoperatie worden weggehaald. Dan is de galblaas te sterk vergroeid met weefsels in de buurt.
  • Via een buikoperatie. Bij een klein aantal mensen is een buikoperatie nodig. De arts maakt een snee op uw buik. Uw buik ligt open en de arts ziet de galblaas. Hij haalt deze weg en controleert ook de gangetjes op galstenen. Als hij alles heeft weggehaald, sluit hij de wond.


Deel galstenen verwijderd

Soms kan een deel van de galstenen al worden verwijderd tijdens een ERCP (Endoscopisch Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie). Dit is een kijkonderzoek van uw galgangen en alvleesklier dat u voorafgaand aan de behandeling kunt krijgen. De arts brengt dan via uw mond een dunne, flexibele slang met daarop een mini-camera in. Het cameraatje is verbonden met een beeldscherm en daarop kan de arts zien waar u galstenen heeft. Galstenen in galgangen kan uw arts al tijdens het onderzoek wegnemen. Maar dit lukt niet bij galstenen in de galblaas. Voor deze galstenen moet u dan alsnog een galblaasoperatie ondergaan.

Stel drie goede vragen

Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals:

  • De aard van uw klachten.
  • De kans op opnieuw galstenen.
  • Waar de galstenen zitten.


Bespreek daarom met uw behandelend arts welke van bovenstaande behandelingen het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in  mijn situatie?


Aan de hand van deze vragen bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat.



Er zijn 7 reacties geplaatst

angela | 10 december 2023

bitterzout drinken, google zuiveren gal met bitterzout. wel met rietje want dat schijnt vier te zijn. het reinigt de gal.

angela | 10 december 2023

drink 250 wonderolie en dan komt alles er uit.

tanya geen | 11 november 2022

hoe kan ik nou galstenen hebben zonder verder klachten te hebben
volgens mij is er voor mij niets aan de hand.

Chamsdha | 22 juli 2022

Wat kan ik drinken en eten om galstenen te verwijderen zonder operatie

Ramona | 17 maart 2021

Bitterzout nemen zodat de galstenen zelf naar buiten komen. Google op lever en galsteen reinigen. Boek van Andres moritz. Geen operatie nodig!

Herman Bosch | 14 januari 2021

Ik heb in december jl een ingreep gehad wegens hevige pijnen in mijn gal. De chirurg zei dat mijn galblaas verwijdert moest worden. Maar door eerdere darmoperaties kon dit niet met een kijkoperatie. Hij adviseerde mij niet te laten opereren, tenzij niet amders kan.
Wat kannog wel. Vergruizen? .

Fgh van Duinkerken | 13 juli 2020

In tijd van 9 maanden 2x een galsteenaanval gehad. Wat is het beste wat gedaan kan worden??


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp