Galstenen

Synoniemen: cholelithiase, cholelithiasis, galsteen, galsteenziekte

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Galstenen is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 573 waarderingen.

Verschilt de zorg op het gebied van galstenen tussen ziekenhuizen?

Geplaatst op 7 mei 2015 door - 2149 keer bekeken

Moet u geopereerd worden? Bespreek uw keuze voor het ziekenhuis of de kliniek dan met uw huisarts. De (kwaliteit van) zorg is namelijk niet overal gelijk.

Percentage patiënten dat 30 dagen na operatie opnieuw geopereerd moet worden

Soms moet een patiënt die geopereerd is opnieuw worden opgenomen. Bijvoorbeeld vanwege een bloeding, infectie of andere complicatie. Sommige complicaties zijn niet te voorkomen. Maar soms wijzen complicaties erop dat er iets niet goed gaat in de zorg.  In het ziekenhuis waar de meeste heropnames zijn, worden  7 van de 100 geopereerden opnieuw opgenomen.

Het gemiddelde aantalopname dagen bij een galblaasoperatie

In het ene ziekenhuis blijven patiënten gemiddeld één dag na de operatie in het ziekenhuis, in het andere ziekenhuis is dit een stuk langer (tot gemiddeld vijf dagen). Als patiënten langer in het ziekenhuis moeten blijven, kan dat er op wijzen dat er iets mis is gegaan tijdens de operatie. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer de arts tijdens de operatie moet omschakelen van een kijkoperatie naar een buikoperatie. Wanneer dit vaker gebeurt, wordt de gemiddelde opnameduur van een ziekenhuis hoger. Maar het kan ook zijn dat een ziekenhuis meer kwetsbare patiënten behandelt, die meer hersteltijd nodig hebben. Het is belangrijk dat ziekenhuizen patiënten niet te snel naar huis sturen.

Aantal chirurgen dat op ziekenhuislocatie galblaasoperatie uitvoert

De vereniging van chirurgen (NVvH) vindt het belangrijk dat in een ziekenhuis minstens twee chirurgen zijn die galblaasverwijderingen kunnen doen. Als chirurgen samenwerken kunnen ze met elkaar overleggen en van elkaar leren.

Aantal patiënten dat op ziekenhuislocatie operatie heeft gehad

Het is belangrijk dat de arts die u opereert genoeg ervaring heeft. Onderzoek laat zien dat de zorg verbetert als er een team betrokken is dat meer ervaring heeft.

Meer weten over uw ziekenhuis? Zoek op Zorgkaartnederland.nl uw ziekenhuis op en bekijk meer informatie op het tabblad ‘Kwaliteit’.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland