Naar de navigatie Naar de inhoud

Genderdysforie

Synoniemen: gender identiteits stoornis, gender identiteits stoornissen, gender-identiteits-stoornis, gender-identiteits-stoornissen, genderidentiteitsstoornis, genderidentiteitsstoornissen, genderincongruentie, genderproblematiek, geslachtsidentiteitsstoornis, geslachtsidentiteitsstoornissen, transgender

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Transvisie

Wat is genderdysforie?

Geplaatst op 29 juni 2018 door - 4855 keer bekeken

Foto Wat is genderdysforie?

In Nederland herkent ca. 1 op de 25 mensen zich niet helemaal in het geslacht dat hen bij geboorte is toegekend. Bij ca. 1 op de 250 mensen zijn deze gevoelens zo sterk, dat ze ernstig lijden onder dit verschil tussen het biologische geboortegeslacht en hoe zij zichzelf zien (de beleefde genderidentiteit). In dat geval is er sprake van genderdysforie. Dit komt even vaak voor bij personen met een mannelijk geboortegeslacht als bij personen met een vrouwelijk geboortegeslacht.

Deze gevoelens kunnen al op zeer jonge leeftijd aanwezig zijn, maar ook pas op (veel) latere leeftijd herkend worden. Veel mensen met genderdysforie besluiten een of meer geslachtsaanpassende behandelingen te ondergaan om hun biologische geslacht aan te passen aan hun identiteit.

Lees hier meer over de symptomen, de oorzaken, waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling én wat Patiëntenorganisatie Transvisie voor u kan betekenen. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom genderdysforie ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

  • Genderdysforie is het diepe gevoel van onbehagen dat iemand ervaart als geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. Vaak gaat het samen met de wens om het uiterlijk geheel of gedeeltelijk aan de genderidentiteit te passen.
  • De oorzaken van genderdysforie zijn nog onvoldoende bekend.
  • Voor de behandeling zijn diverse specialismen nodig. Dat kan in de vorm van ketenzorg, of door een gespecialiseerd multidisciplinair team.
  • Er gelden strikte protocollen voor de behandeling.
  • De huisarts of de GGZ instelling kan verwijzen naar andere behandelaars.
  • Er is een aantal gespecialiseerde behandelaars in Nederland.
  • Er is bij verschillende behandelaars sprake van lange wachttijden.
  • Behandeling kan bestaan uit de volgende fasen:
    • Indicatiestelling door een gespecialiseerde transgender psycholoog.
    • Hormonale behandeling:
      • Vanaf 11 jaar kan de puberteit wanneer deze begint, worden geremd door puberteitstremmers te gebruiken. Dit kan pas na de indicatiestelling
      • Vanaf 16 jaar is behandeling met cross-sekse hormonen mogelijk. Deze behandeling moet levenslang worden voortgezet.
    • Operatieve behandeling: Vanaf 18 jaar kunnen één of meer genderbevestigende operaties aan de primaire en secundaire geslachtskenmerken en/of het gezicht worden uitgevoerd.
  • Verschillende transgender mensen hebben verschillende behandelwensen. Sommigen wensen alleen hormonen, terwijl anderen bijvoorbeeld zowel hormonen als operaties willen. Samen met de behandelaars wordt zoveel mogelijk gezocht naar een behandeling die goed aansluit op de wensen van de betreffende persoon.


Voor uitgebreide informatie over deze onderwerpen voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen zie de website www.transvisie.nl. Informatie over behandelingen, behandelaars, vergoeding door zorgverzekeraars, etc. is te vinden onder het menu-item ‘transitie’.

Synoniemen voor genderdysforie zijn: transgender, gender-identiteits-stoornis, gender-identiteits-stoornissen, genderidentiteitsstoornis, genderidentiteitsstoornissen, genderproblematiek, geslachtsidentiteitsstoornis, geslachtsidentiteitsstoornissen



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders