Hooikoorts

Synoniemen: allergie voor pollen, pollenallergie, pollinose, pollinosis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Hooikoorts is gewaardeerd met een 8.2 op basis van 141 waarderingen.

Wat zijn de oorzaken van hooikoorts?

Geplaatst op 6 mei 2015 door - 1209 keer bekeken

Pollen van grassen, planten en bomen veroorzaken hooikoorts. Uw lichaam reageert heftig als u hiermee in aanraking komt. Dit komt doordat uw lichaam denkt dat het een gevaarlijke indringer is, terwijl stuifmeel eigenlijk heel onschuldig is. Om de indringer onschadelijk te maken, komt het stofje histamine uit. En juist dit stofje zorgt voor de kenmerkende klachten bij hooikoorts. Door de histamine zwellen de slijmvliezen in uw neus en ogen op.

Het is niet bekend waarom sommige mensen allergisch zijn voor stuifmeel en anderen niet. Wel komt hooikoorts in sommige families meer voor dan in andere. De aanleg voor hooikoorts is al bij de geboorte aanwezig, maar de klachten ontstaan pas in de loop der jaren. Na verloop van tijd nemen de klachten weer af. Hoelang dat duurt, is niet te voorspellen.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

U kunt hooikoorts herkennen aan de volgende klachten en symptomen:

  • Jeukende, branderige ogen, die voortdurend tranen.
  • Rode en gezwollen oogleden.
  • Een loopneus, die soms overgaat in een verstopte neus.
  • Niesbuien.
  • Moe, koortsig gevoel.
  • Benauwdheid.
  • Soms hoest en een pijnlijke keel.
  • Jeukend gehemelte.


Het verschilt per persoon hoelang zij last hebben van bovenstaande klachten. Sommigen lopen het hele hooikoortsseizoen met tranende ogen, terwijl anderen af en toe een dagje problemen hebben. Hoewel de klachten heel vervelend zijn, verdwijnen ze vanzelf weer als het stuifmeel uit de lucht verdwijnt. 

Gebruikte bronnen: Thuisarts.nl, Apotheek.nl, UMCutrecht.nl
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland