Naar de navigatie Naar de inhoud

Huidkanker

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Wat zijn de oorzaken van huidkanker?

Geplaatst op 20 januari 2015 door - 9034 keer bekeken

Bij alle vormen van huidkanker speelt een teveel aan UV-straling een grote rol. Via de zon of zonnebank. Simpel gezegd: als u vaak (onbeschermd) en lang zont, heeft u meer kans op kanker. De kans op huidkanker stijgt nog verder als:

  • u een lichte huid en rossige haar heeft; 
  • u als kind veel tijd in de zon doorbracht;
  • u vaak verbrand bent; 
  • u medicijnen gebruikt die de werking van uw afweersysteem remmen;
  • het in uw familie voorkomt (erfelijke aanleg).

 

Op een melanoom heeft u ook extra kans als u veel aangeboren of onrustige moedervlekken heeft. Hierbij moet u denken aan moedervlekken die van kleur of vorm veranderen. Op een plaveiselcelcarcinoom heeft u meer kans, als u een open been of verlaagde weerstand heeft. Bijvoorbeeld door een auto-immuunziekte of een orgaantransplantatie.

Wat zijn de symptomen van huidkanker?

Iedere vorm van huidkanker ziet er anders uit. Hieronder vindt u de symptomen per huidkankertype:

Symptomen plaveiselcelcarcinoom

Een plaveiselcelcarcinoom is lastig te herkennen. Het kan beginnen als:

  • Wondje. Dit wondje groeit langzaam en wordt uiteindelijk een tumor.
  • Ruw, huidkleurig bultje. Zo’n plekje noemen we ook wel actinische keratose. Dit plekje kan langzaam uitgroeien tot een tumor. In het midden zit dan soms een wit schilferig puntje. U kunt pijn hebben van de tumor.;

 

Heeft u een plaveiselcelcarcinoom op uw lip? Dan valt hij meer op, vooral vanwege zijn kleur. Het is een dikke, witte plek met schilfers.

Symptomen basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom is er in vele varianten. Maar ze hebben wel één gemeenschappelijk uiterlijk kenmerk: meestal begint het als een langzaam groeiend roze, lichtbruin of huidkleurig bultje op uw huid. Als het bultje groeit, ontstaat in het midden vaak een klein korstje. Dit korstje bloedt al als u het licht aanraakt. Soms verandert het korstje in een niet-genezend wondje.

Heeft u een basaalcelcarcinoom op uw borst? Dan lijkt het meer op een eczeemplekje, al jeukt het niet. Ook andere basaalcelcarcinomen jeuken niet en doen geen pijn.

Symptomen melanoom

Een melanoom ontstaat vaak uit een bestaande moedervlek. U herkent een melanoom aan zijn onrustige vorm en kleur:

  • Vorm. De melanoom is niet mooi rond, maar heeft vaak een raar uitstulpsel.
  • Kleur. Een moedervlek is donkerbruin. Een melanoom neemt deze kleur over, of kleurt zelfs nog iets zwarter. Ook zit er vaak ook een gloed over de melanoom: van fel rood tot spierwit. Het tegenovergestelde kan ook: de melanoom heeft dan helemaal geen kleur meer. Al het pigment is eruit. U herkent het dan als licht rozerood gezwelletje. Dit ziet er heel onschuldig uit. Daardoor wordt de diagnose vaak laat gesteld.

 

Gebruikte bronnen: Kanker.nl/bibliotheek/basaalcelcarcinoom, Kanker.nl/bibliotheek/plaveiselcelcarcinoom, Kanker.nl/bibliotheek/melanoom, KWF, Stichting Melanoom, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venerologie, Nationaalkompas



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders