Lynch-syndroom

Synoniemen: HNPCC, HNPCC-Lynch, HNPCC-Lynchsyndroom, erfelijke dikkedarmkanker, hereditair non-polyposis colorectaal carcinoom, hereditaire non-polyposis colorectale carcinomen, lynch, lynchsyndroom, syndroom van Lynch

Het Lynch-syndroom is een erfelijke aandoening. Mensen met het Lynch-syndroom hebben meer kans op darmkanker en baarmoederkanker. 25 tot 70 van de 100 mensen met het Lynch-syndroom krijgen tijdens hun leven darmkanker. Daarnaast krijgen 25 tot 70 van de 100 vrouwen met het Lynch-syndroom tijdens hun leven baarmoederkanker. Bij het Lynch-syndroom ontstaat de kanker vaak voor het vijftigste levensjaar. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen en waar u op kunt letten bij het kiezen van een behandelaar of behandeling. Ook kunt u zien hoe andere mensen de zorg rondom het Lynch-syndroom ervaren. Let op: voor u persoonlijk kan de situatie anders zijn dan hier beschreven.

Bron: Lumc.nl, erfelijkheid.nl

 

De behandeling van de aandoening Lynch-syndroom is gewaardeerd met een 8.4 op basis van 16 waarderingen.

In het kort

• Het Lynch-syndroom is een erfelijke ziekte. Dat betekent dat u een grotere kans op het Lynch-syndroom heeft als deze aandoening in uw familie voorkomt.
• Het Lynch-syndroom heeft geen symptomen. Die komen er pas als u daadwerkelijk een vorm van kanker aan de darmen of baarmoeder krijgt. Dan kunnen de symptomen bestaan uit dat u vaker of op andere momenten naar het toilet moet, bloed of slijm in uw ontlasting. Ook kunt u vaak moe zijn. Tot slot is veel bloedverlies tijdens de menstruatie een symptoom.
• Herkent u deze symptomen, ga dan naar uw huisarts. Die verwijst u eventueel door naar een specialist.
• MDL-artsen controleren uw darmen, uw gynaecoloog doet het onderzoek naar uw baarmoeder.
• Behandeling van het Lynch-syndroom is pas nodig als u kanker krijgt. De behandeling is dan hetzelfde als voor mensen die de niet-erfelijke variant van darmkanker of baarmoederkanker hebben.

Leer van ervaringen van anderen

Help anderen de juiste zorgaanbieder te vinden

Schrijf een waardering

Waarderingen

Bekijk alle waarderingen

Welke zorgaanbieder kan mij het best helpen met Lynch-syndroom?

Er zijn in totaal 17 zorgaanbieders die door patiënten zijn gewaardeerd op de behandeling van Lynch-syndroom. De hoogst gewaardeerde vindt u hieronder.

Hoogst gewaardeerde zorgaanbieders

Bekijk alle zorgaanbieders

Feiten en meningen

Partners van ZorgkaartNederland