Nierfalen

Synoniemen: insufficientia renis, nierfalen, nierfunctiestoornis, nierfunctiestoornissen, nierinsufficientie, nierinsufficiëntie, renale decompensatie, renale insufficientie, renale insufficiëntie, verminderde nierfunctie, verminderde werking van de nieren

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Nierfalen is gewaardeerd met een 8.8 op basis van 551 waarderingen.

Hoe kan ik voor nierschade behandeld worden?

Geplaatst op 31 mei 2016 door - 2847 keer bekeken

Een behandeling bij nierschade is noodzakelijk.

Behandeling acute nierschade

Bij acute nierschade is het vaak voldoende om de achterliggende oorzaak te behandelen. Dus: medicijnen tegen de ontsteking, een operatie om de bloeding te stoppen of de nierstenen vergruizen.

Behandeling chronische nierschade

Bij chronische nierschade hangt de behandeling af van voor hoeveel procent de nieren nog werken of de hoeveelheid eiwit in uw urine. Zijn uw nieren een klein beetje beschadigd en kunnen zij hun filtertaak nog uitvoeren? Dan kunt u doormiddel van een gezonde leefstijl en medicatie proberen om verdere schade aan uw nieren te voorkomen. Uw huisarts kan u daarin adviseren. Wanneer het nodig is om de oorzaak te achterhalen of de nierschade wordt steeds ernstiger, dan wordt u vaak doorverwezen naar de internist-nefroloog.

Is de nierschade zeer ernstig en werken uw nieren nauwelijks meer? Dan spreekt men van nierfalen en wordt nierfunctievervangende behandeling nodig. Mogelijkheden daarbij zijn dialyse, transplantatie of conservatieve behandeling. Een nierdialyse neemt eigenlijk de functie van de nieren over. Het verwijdert afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed. Er zijn daarbij verschillende mogelijkheden: via het buikvlies (peritoneale dialyse) of via aanprikken van een speciaal daarvoor geprepareerd bloedvat (hemodialyse). Beide vormen kunnen overdag of ’s nachts worden gedaan. Hemodialyse kan in een centrum of thuis worden toegepast. Transplantatie kan plaatsvinden door middel van een nier van een overleden donor, of van een levende donor. Bij conservatieve behandeling gaat men door met leefstijladviezen en medicatie. Wanneer mensen voor de laatste optie kiezen, zullen zij uiteindelijk overlijden. 

Stel drie goede vragen

Bespreek altijd met uw arts welke behandeling voor u het meest geschikt zijn. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van mijn mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts hoe u behandeld wordt. Lees hier meer over de campagne Stel drie goede vragen van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten.

Gebruikte bronnen: Nierpatiënten Vereniging Nederland, Thuisarts.nl, Universitair Medisch Centrum Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland