Oorsuizen

Synoniemen: oorgeruis, oorsuizing, oorsuizingen, tinnitus

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Oorsuizen is gewaardeerd met een 7.8 op basis van 276 waarderingen.

Informatie over oorsuizen

Geplaatst op 25 juli 2018 door - 201 keer bekeken

Foto Informatie over oorsuizen

Speciaal voor mensen die last hebben van oorsuizen heeft Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisatie Hoormij een informatietool ontwikkeld.

Mensen die last hebben van tinnitus horen geluiden die anderen niet horen. Dit heet fantoomgeluid, je hoort een geluid dat er niet werkelijk is.

>> Ga naar de patiënteninformatie Oorsuizen

Wat is het?

Tinnitus wordt ook wel oorsuizen genoemd. Het lijkt of het geluid in je hoofd of oren zit.

Er zijn twee soorten tinnitus:

  • Subjectief: anderen kunnen het geluid niet horen. Bijna iedereen met tinnitus heeft deze vorm.
  • Objectief: het geluid heeft een lichamelijke oorzaak, bijvoorbeeld hoge bloeddruk. Een arts kan dit geluid horen, met behulp van een stethoscoop of andere medische apparatuur. Vaak is het mogelijk iets aan de oorzaak te doen. Deze vorm komt nauwelijks voor.

Hoe is het verloop?

Tinnitus ontwikkelt zich bij iedereen anders. Hoe dat gaat is niet te voorspellen. Soms gaat het vanzelf over. Bij de meeste mensen verdwijnen de geluiden niet, maar ze wennen eraan en leren ermee omgaan. Daardoor hebben ze er minder last van. Sommige mensen doorlopen dit proces zelf, maar er zijn ook verschillende behandelmethoden en therapieën die je hierbij kunnen helpen. Zie ook vraag: 'Hoe is de behandeling?'.

Sommige mensen hebben in de loop van de tijd steeds meer last van tinnitus. Vaak heeft dat te maken met drukte, vermoeidheid of spanning (stress). Als je veel stress hebt, kun je de tinnitusgeluiden moeilijker verdragen. Vervelend genoeg kan ook de tinnitus voor stress zorgen waardoor de tinnitus weer erger wordt. Zo ontstaat een probleem waar je moeilijk zelf uit komt. Gaat je tinnitus niet over? Heb je er veel last van? Ga dan naar je huisarts. De huisarts kan je doorverwijzen naar de kno-arts of een andere zorgverlener. 

>> Ga naar de patiënteninformatie Oorsuizen
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland