Naar de navigatie Naar de inhoud

Prostaatkanker

Synoniemen: prostaatcarcinomen, prostaatcarcinoom

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Hoe kan ik voor prostaatkanker behandeld worden?

Geplaatst op 20 januari 2015 door - 6087 keer bekeken

Bij prostaatkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u geschikt is, hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals:

  • De grootte van de tumor.
  • Uw leeftijd.
  • En vooral: zijn er uitzaaiingen? 


Als u uitzaaiingen heeft, is genezing meestal niet meer mogelijk. U krijgt dan een behandeling om de pijn te verlichten en (plas)klachten te verminderen. Is de kanker niet uitgezaaid? Dan is de behandeling gericht op genezing.

Behandelingen als er geen uitzaaiingen zijn

U kunt de volgende behandelingen krijgen:

  • Prostaatoperatie. De chirurg verwijdert uw prostaat in zijn geheel. Dit kan via:
    • Een kijkoperatie (met of zonder Da Vinci-robot).
    • Uw buik. De chirurg maakt een sneetje in uw onderbuik.
    • Uw perineum. Dat is het gebied tussen uw balzak en anus.
  • Bestraling. Dit kan uitwendig, maar ook inwendig. Bij uitwendige bestraling wordt u door de huid heen bestraald. De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek. Bij inwendige bestraling wordt de tumor van binnenuit bestraald. De radiotherapeut plaatst radioactief materiaal in uw lichaam: dicht bij of in de tumor.
  • Actief volgen. Prostaatkanker groeit langzaam. Daarom heeft het niet altijd zin om direct te opereren of bestralen. De behandeling zou dan meer problemen kunnen geven dan de tumor zelf. Actief volgen is dan een betere optie. Actief volgen houdt in:
    • 1 keer per 3 tot 6 maanden krijgt u een rectaal onderzoek. De arts gaat met één vinger via uw anus naar binnen tot de endeldarm. Daar voelt hij hoe groot en stevig de prostaat is en welke vorm hij heeft.
    • 1 keer per 3 tot 6 maanden een PSA-test. PSA is een specifiek eiwit en staat voor prostaat specifiek antigeen. Een verhoogde PSA-waarde wijst op prostaatkanker. Als uw PSA-waarde stijgt, dan betekent dit dat de tumor actief is.
    • 1 keer per jaar neemt de arts een stukje weefsel van de prostaattumor weg (biopsie). Een laborant onderzoekt het weefsel op actieve kankercellen.


Behandelingen als er uitzaaiingen zijn

Dan kunt u de volgende behandelingen krijgen:

  • Hormoontherapie. Testosteron stimuleert de groei van prostaatkanker. Hormoontherapie remt de aanmaak van testosteron en dus ook verdere groei van de tumor.
  • Chemotherapie. U krijgt medicijnen die tumorcellen doden of de groei remmen. Een chemokuur kunt u krijgen in de vorm van tabletten, injecties of een infuus. U krijgt alleen chemotherapie als de hormoontherapie niet meer werkt.
  • Ondersteunende behandelingen. Vooral uitzaaiingen bij prostaatkanker kunnen bepaalde klachten veroorzaken. De volgende behandelingen kunnen dan helpen:
    • Behandeling bij pijn in de botten, zoals pijnstillers, hormoontherapie, bestraling of een radioactief middel.
    • Behandeling bij dreigende botbreuken, zoals medicijnen.
    • Behandeling bij plasklachten, zoals een deel van de prostaat verwijderen. Een deel van de prostaat kan de plasbuis dichtdrukken, waardoor u moeilijk plast. Dit deel kan een arts wegnemen. Uw plasklachten zullen dan verdwijnen.
      Behandeling bij vermoeidheid en weinig eetlust, zoals prednison.


Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke van bovenstaande behandelingen het beste bij uw situatie past. Leg hem de volgende drie vragen voor:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in  mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk behandelingstraject u ingaat.

Gebruikte bronnen: Kanker.nl, KWF, Prostaatkankerstichting.nl, Thuisarts



Er zijn 2 reacties geplaatst

Bert | 6 maart 2016

Beste Mart,

Ik ben in Jan. 2015 geopereerd aan longkanker, ze hebben de rechter boven kwab verwijderd.
Na twee weken weer thuis herstellen van de operatie, en het afbouwen van de morfine oxycodon.
Tijdens het afbouwen kreeg ik last van mijn rug, het begint tussen de schouderbladen daarna zakt het en ik krijg drukkende pijn aan de zij- achterkant, als ik dat begin te voelen moet ik weer aan de oxycodon, dan is de pijn niet meer te harde.
Uit het ziekenhuis zat ik op 4 x 10mg langzaam werkend + 4 x 5mg en snel werkend (60mg in totaal), nu zit ik op 1 x 10 en 2 x 5, met minder red ik het niet.
Ook naar de pijnpoli geweest, met een stroomkastje gelopen, een spuit in mijn rug, vorige week een telefoontje gehad van een arts van de pijnpoli die weet ook niet meer wat hij hier aan moet doen.
Deze tekst heeft je misschien weinig geholpen maar een troost er zijn meer mensen die met dit zelfde probleem lopen.
Vriendelijke groet,
Bert

martvanmarrewijk | 24 februari 2016

Ik heb prostaatkanker met botuitzaaingen Na 6 chemokuren Heb ik nu niet te bevatten veel pijn in de rug De artsen zitten met de handen in het haa r en geven een grote hoeveelheid oxycodon en celebrexed met paracetamol Dus pleisters met langwerkende oxycodon en evt 6 x een kortdurende tablet Ik gebruik dit nu 6 weken en de pijn wordt iedere dag erger en erger, ik kan niet liggen en niet slapen en ben zo du als wat de hele dag ook op de bpijnpoly weten ze niet wat ze met mij aan moeten. ik ben ten einde raad Mart


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders