Naar de navigatie Naar de inhoud

Tuberculose

Synoniemen: ftisis, longtuberculose, open tuberculose, tbc, tering

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

Website Longfonds

Hoe kan ik voor tuberculose behandeld worden?

Geplaatst op 28 juli 2015 door - 2965 keer bekeken

Tuberculose is goed te behandelen. De behandeling bestaat uit verschillende medicijnen die de bacteriën moeten doden en de ontstekingen opruimen. De behandeling bestaat uit twee fases:

  • De intensieve fase. U krijgt dan 2 maanden lang verschillende soorten medicijnen. Tijdens deze twee maanden worden de meeste bacteriën gedood. Een klein deel zit nog in het lichaam. Deze zijn heel moeilijk te doden.
  • De continuatiefase. U krijgt nog minimaal 4 maanden lang verschillende soorten medicijnen. Het doel: de resterende bacteriën doden.


Het is soms lastig om het slikken van medicijnen vol te houden. Zeker als de klachten zijn verdwenen. Daarom kan een verpleegkundige u tijdens de medicijnbehandeling begeleiden. Met haar steun maakt u gemakkelijker de medicijnkuur af.

Kan ik een inenting krijgen tegen tuberculose?

In Nederland wordt nauwelijks meer tegen tuberculose ingeënt. Dit omdat de ziekte nauwelijks nog voorkomt. Alleen kinderen jonger dan 12 jaar en van wie ten minste één ouder uit een ‘tuberculoseland’ komt, krijgt een inenting.

Gaat u voor meer dan een jaar naar een land met een verhoogd risico op tuberculose? Dan kunt u zich laten inenten. U kunt hierover informatie krijgen bij de GGD.

Stel drie goede vragen

Bespreek met uw behandelend arts welke behandeling het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk medicijnbehandeling het beste bij u past. Lees hier meer over de campagne Stel drie goede vragen van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten.

Gebruikte bronnen: KNCV Tuberculosefonds, Longfonds, RIVM



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Website banner "Samen beslissen"

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders