Als patiënt rondom de feestdagen in het ziekenhuis

Geplaatst op 21 december 2018 door - 463 keer bekeken

Foto Als patiënt rondom de feestdagen in het ziekenhuis

Kerstmuziek is al weken op de radio. Nog een paar nachten tot kerst. Waar het in winkelstraten steeds drukker wordt vanwege de laatste kerstinkopen, loopt de maag-lever-darmafdeling van het ziekenhuis langzaam leeg. En nee, dan heb ik het niet over de buikinhoud van de patiënten.

Waar ik eerst mopperde op de slapeloze nachten omdat er wéér een patiënt midden in de nacht
bij kwam op de zaal waar ik lig, is het nu erg rustig. Iedere dag lijken er meer mensen naar huis te mogen. Ondertussen zijn bijna alle bedden leeg. Maar ik lig nog steeds opgenomen, aftellend tot kerst, want dan mag ik een paar dagen naar huis.
 
De verpleegkundigen dánsen op hun tenen, in plaats van dat ze erop lopen.
Het vertrek van zoveel patiënten geeft rust. Rust die eerst erg fijn was, maar langzaam wat verveelt. Bijgeslapen was ik na een paar dagen al wel weer. En waar ik eerst dagelijks een bezoek bracht aan de afdeling revalidatie, blijf ik nu op de afdeling. Geen praatje onderweg met de vrijwilligers die mijn rolstoel en infuuspaal duwen.
 
Niet dat ik als een soort Scrooge uit A Christmas Carol chagrijnig om me heen zit te kijken naar alles wat ik zie dat met kerst heeft te maken trouwens. Nee, deze periode heeft ook in het ziekenhuis zijn voordelen. Waar ik normaal verpleegkundigen op hun tandvlees zie lopen door de werkdruk, lachen ze nu samen op de gang, doen een gek dansje en maken een praatje. Nu niet alleen snelle hulp voor mijn sonde, infuus en het aankleden: er is nu ook tijd voor fijne bodylotion, een bordspelletje en make-up. Staat toch leuker voor het bezoek!
 

Alle tijd voor die kerstfilms
Meestal heb je rond de kerstperiode wel te maken met deadlines. In mijn geval is het zo dat ik meestal toetsweken heb na de kerstvakantie. In de kerstvakantie moet ik daarom altijd wat leren. Anderen hebben te maken met deadlines op het werk. En dan heb ik het nog niet eens over de mensen die werken bij in de grote distributiecentra, of de pakketbezorgers van Nederland.

Nu heb ik alleen opeens wel tijd om alle kerstfilms te kijken die er op tv komen.
Ook al heb ik de meeste ondertussen wel 5 keer gezien: ze zitten vol humor, en wat is nu betere afleiding dan humor? Oja, en ik heb dit jaar ook veel tijd kunnen nemen voor het samenstellen van een goed verlanglijstje en een playlist die ik op zal zetten tijdens het kerstdiner.
 
Ben jij rondom kerst in het ziekenhuis? Of heb jij dit meegemaakt?
Ondanks dat ik het positieve eruit beschrijf is het wel lastig om rond de feestdagen van huis te zijn.
Bovenstaande ervaringen zijn gelukkig al van een aantal jaar geleden.
Ik weet nog goed dat ik helemaal niet zo sterk die kerstsfeer meekreeg en dat ik me moest focussen op wat er me in het nieuwe jaar te wachten zou staan op het gebied van mijn gezondheid.
Misschien zit jij hier nu middenin, of heb je dit meegemaakt. Heb jij nog tips voor andere lezers? Deel ze vooral in de reacties! Maar bén je opgenomen dit jaar, dan wil ik je veel sterkte wensen.
 
Ten slotte wil ik alle kanjers uit de zorg  (of het nu betaald is, vrijwillig of als mantelzorger) die rond deze periode of tijdens de feestdagen aan het zorgen zijn voor anderen een hart onder de riem steken, met een pluim erbij!
 Er zijn 2 reacties geplaatst


 • Christel | 4 januari 2019

  Hallo Gineke,
  Leuk dat u mijn blog heeft gelezen!
  Heftig dat uw dochter het vuur uit haar sloffen loopt rond de feestdagen.
  Ik heb veel respect voor het Nederlandse zorgpersoneel, en nog extra als het zo druk is. Ze weten (doorgaans) toch de balletjes omhoog te houden!
  Het verschilt natuurlijk per ziekenhuis en per afdeling hoe druk het is rond de feestdagen. In de tijd dat ik op Maag-Lever-Darmziekten lag rond de feestdagen, was het voor mij als patiënt erg rustig.
  Ik hoop dat uw dochter toch nog mooie feestdagen heeft gehad, en u ook!

 • Gineke | 25 december 2018

  Niet alle afdelingen hebben weinig patiënten. Mijn dochter werkt op cardiologie en daar is het ontzettend (zelfs mensen van vrije dagen teruggekomen). De verpleegkundigen dansen dus niet op hun tenen, maar lopen zich het vuur uit de sloffen


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland