Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Jaap Dik

Jaap Dik

Jaap Dik (1957) is al bijna dertig jaar apotheker in Vianen. Daarnaast houdt Jaap zich bezig met de uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners onderling én tussen zorgverleners en patiënten. Jaap schrijft regelmatig columns voor het Pharmaceutisch weekblad en is parttime wetenschapsjournalist.

Zijn stelling is: “er is in de zorg geen zwart/wit; zorg op maat kan ook betekenen dat er tinten grijs zijn. Zorg op maat kan alleen als je dicht bij de patiënt staat, zijn of haar omgeving kent en weet hoe een behandeling zal uitpakken."

Blogs van deze auteur

Blog Medische noodzaak?

Medische noodzaak?

26 november 2015 Jaap Dik

Een licht grijs doosje in plaats van een witte verpakking. Of opeens een ander kleur pilletje. Dit is een herkenbare situatie voor veel medicijngebruikers sinds zorgverzekeraars een voorkeursbeleid voeren. Dit is het beleid waarbij verzekeraars bepaalde – door hen vastgestelde -, maar vergelijkbare medicijnen vergoeden. Meestal zijn dit de goedkoopste.

Blog Het duurt even, maar dan heb je ook wat

Het duurt even, maar dan heb je ook wat

13 augustus 2015 Jaap Dik

In mijn vorige blog schreef ik dat ik terug zou komen op medicatiebeoordelingen, door sommige ook wel de medicijn-APK genoemd. Uit de reactie van patiënten blijkt namelijk dat zij niet zo goed weten wat een medicatiebeoordeling inhoudt, en wat de omvang is. In de apotheek klinken regelmatig geluiden als ‘Mijn dokter houdt toch mijn medicatie in de gaten’. Of ‘Bij iedere medicijnafgifte controleren jullie toch mijn medicijnen’.

Blog MFB, wat moet je er mee?

MFB, wat moet je er mee?

2 juli 2015 Jaap Dik

Verzekeraars zetten in op het gebruik van MFB’s. Apothekers maken steeds meer gebruik van MFB’s. Waar gaat dit over?

Blog Wat moet de apotheek met mijn nierfunctie?

Wat moet de apotheek met mijn nierfunctie?

6 mei 2015 Jaap Dik

De laatste tijd komt het steeds vaker voor, dat in de apotheek om de nierfunctie wordt gevraagd. Of men belt de voorschrijvend arts om die nierfunctie op te vragen. Waar heeft de apotheker dat voor nodig?

Blog OZIS, wat is dat?

OZIS, wat is dat?

25 februari 2015 Jaap Dik

Het feit dat dit kwartaal OZIS uitgezet wordt, is een belangrijk gespreksonderwerp onder apothekers. Maar waar gaat dit eigenlijk over?