Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Noks Nauta

Noks Nauta

Mw dr. A.P. (Noks) Nauta (1947) is opgeleid tot bedrijfsarts en psycholoog. Zij werkte als schoolarts, bedrijfsarts, stafarts, onderzoeker, opleider en medewerker kenniscentrum. In 2004 is ze gepromoveerd op de samenwerking tussen huisartsen en bedrijfsartsen. Haar proefschrift had de titel ‘Een vertrouwenskwestie?’. Sinds 2000 houdt Nauta zich vooral bezig met hoogbegaafde volwassenen.

Als patiënt in de zorg is zij een ervaringsdeskundige waarbij zij haar professionele achtergrond als arts én psycholoog nooit kan uitschakelen.

Blogs van deze auteur

Blog Lichamelijk onverklaarbare klachten: een uitdaging voor de arts-patiëntcommunicatie

Lichamelijk onverklaarbare klachten: een uitdaging voor de arts-patiëntcommunicatie

15 december 2015 Noks Nauta

Over de term SOLK (lichamelijk onverklaarbare klachten) schreef ik al eerder. Ik vind het een vreselijke term. Ik vind zelfs dat er gevaren zijn aan het gebruiken van deze term. Hier geef ik enkele redenen daarvoor.

Blog Gooi onverklaarbare klachten niet op één hoop!

Gooi onverklaarbare klachten niet op één hoop!

3 december 2015 Noks Nauta

SOLK is de afkorting voor somatisch (lichamelijk) onverklaarde, onverklaarbare of onvoldoende verklaarde klachten. Wie heeft ooit bedacht om hier een naam aan te geven? Ik vind het een vreselijke term en ik denk ook dat we mensen hiermee niet helpen. Wat wel kan helpen is om te analyseren wat artsen nu eigenlijk hieronder verstaan. En dan blijft er niet veel over.

Blog Onhandige uitspraken

Onhandige uitspraken

3 november 2015 Noks Nauta

Een goede relatie met hun patiënt op te bouwen. Daar doen artsen echt hun best voor. Het is ook iets wat ze natuurlijk in hun opleiding leren. Alle artsenopleidingen bieden trainingen met ‘oefenpatiënten’ waarbij vooral de aandacht uit gaat naar het slechtnieuwsgesprek en omgaan met emoties. Maar waar ook aandacht voor zou moeten komen is wat voor effect opmerkingen van artsen hebben.

Blog Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

Mijn dossier als lesprogramma voor artsen

20 oktober 2015 Noks Nauta

Al jaren probeer ik zoveel mogelijk de stukken te verzamelen, die artsen over mij als patiënt schrijven. Sinds ik (helaas) meer in de patiëntrol dan in de hulpverlenersrol zit, ga ik dat steeds belangrijker vinden. Ik ben gewoon zeer geïnteresseerd in alle medische details over mezelf. Ook heb ik ze nodig om te begrijpen wat er precies aan de hand is.