Blogs van Peter van Linschoten

Peter van Linschoten is directeur van ARGO BV. Onderzoeksbureau ARGO werkt aan kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg vanuit de vraag van de zorgconsument. ARGO heeft samen met de NPCF de methode ‘Door Cliënten Bekeken’ ontwikkeld en voert deze aanpak uit bij zorgaanbieders in de eerste en tweede lijn. Peter is getrouwd, heeft drie kinderen en houdt van muziek maken. Meer weten? Stuur hem een e-mail: c.p.van.linschoten@rug.nl

Blogs van deze auteur

 • Kwetsbare ouderen

  Mijn buurman overleed vorige maand op 93-jarige leeftijd in een verpleeghuis. Vorig jaar stond hij nog op de ladder takken af te zagen. Meer dan 60 jaar woonde hij in zijn huis. De laatste 30 jaar in zijn eentje, na het overlijden van zijn vrouw. Hij fietste door het dorp, deed zijn boodschappen, was soms een paar dagen weg (dan bleek hij in het ziekenhuis te liggen) en bonsde elk jaar met Sinterklaas op onze ramen waarna er een fles wijn op de stoep stond.
 • ‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

  Toen ik zo’n 25 jaar geleden kinderen aan het opvoeden was, had je nog geen internet. Wij deden het met een paar boeken over opvoeden, aangevuld met goedbedoelde adviezen van onze ouders. Gelukkig kwamen wij wekelijks in aanraking met een paar ‘lotgenoten’ op een cursus ‘Samen Bevallen’.
 • Wat was ook alweer de vraag?

  'Altijd weer die vragen over bejegening … Ik wil weten wat de patiënt van mij verwacht!’ zei de huisarts in een gezondheidscentrum in Zwolle. En daarmee legde hij de vinger op de zere plek. Verplichtingen domineren op dit moment het onderzoek naar de patiëntervaringen. Patiënten krijgen veel te veel vragenlijsten aangeboden, met vragen die voor een zorgaanbieder of patiënten zelf geen nieuwswaarde bieden.
 • Hoezo vrije artsenkeuze?

  Ik laat mij graag naar een goed ziekenhuis sturen. Ik heb er zelf toch geen verstand van. En ik ben niet de enige, zo bleek afgelopen week uit een onderzoek van het NIVEL: een groot deel van de patiënten kiest niet actief voor een ziekenhuis. Veel mensen gaan het liefst naar een ziekenhuis in de buurt en raadplegen geen informatie. Zij worden door de onderzoekers ‘passief’ genoemd en 70% van de patiënten behoort tot deze groep.
 • Thomashuis: de toekomst voor goede zorg

  ‘Negenhonderd mensen in honderd Thomashuizen hebben ongelooflijk veel geluk gehad’. Dat dacht ik vanmorgen, na een bezoek aan een Thomashuis in Noord-Brabant. In een Thomashuis worden volwassenen met een verstandelijke beperking verzorgd. Dat gebeurt door een echtpaar of stel dat zelf ook in het huis woont. Zij vormen de vaste basis, bieden veiligheid en rust. Precies wat juist deze bewoners nodig hebben.
 • Patiëntenpanel: unieke ervaring voor patiënt en huisarts

  Van tevoren was ik best gespannen. Een patiëntenpanel op locatie is sowieso een avontuur: komen er wel voldoende deelnemers opdagen? Zijn de patiënten allemaal uiterst tevreden, of krijgen we een leuke discussie? En nu moest ik naar het Amsterdamse gezondheidscentrum Watergraafsmeer, waar het veldwerk voor de vragenlijst ‘Door Cliënten Bekeken’ erg lang had geduurd. De huisartsen van het gezondheidscentrum hadden heel veel moeite moeten doen om voldoende respons te krijgen. Het verspreiden van uitnodigingen kwam ze de neus uit. Geen fijne binnenkomer.