Naar de navigatie Naar de inhoud

Blogs van Peter van Linschoten

Peter van Linschoten

Peter van Linschoten is directeur van ARGO BV. Onderzoeksbureau ARGO werkt aan kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg vanuit de vraag van de zorgconsument. ARGO heeft samen met de NPCF de methode ‘Door Cliënten Bekeken’ ontwikkeld en voert deze aanpak uit bij zorgaanbieders in de eerste en tweede lijn. Peter is getrouwd, heeft drie kinderen en houdt van muziek maken. Meer weten? Stuur hem een e-mail: c.p.van.linschoten@rug.nl

Blogs van deze auteur

Blog Op de bank met een hologram?

Op de bank met een hologram?

4 april 2019 Peter van Linschoten

Heeft u het duet gezien dat André Hazes junior zong met zijn vader? Of beter gezegd: met een hologram van zijn vader ? Ik vond het heel ontroerend en ook Andre’s vriendin Monique twitterde dat zij erg was geraakt. Techniek kan echte emoties teweegbrengen.

Blog Eerst snappen, dan pas schrappen

Eerst snappen, dan pas schrappen

18 mei 2018 Peter van Linschoten

Klagen in de zorg hoort erbij. Het is ons collectieve mopperonderwerp. Dat is niet zo verwonderlijk, want zorg is belangrijk voor de patiënt en werken in de zorg is een roeping voor een zorgverlener. Iedereen is dus persoonlijk betrokken. Klagen is een uiting van onze betrokkenheid bij de zorg.

Blog Kwetsbare ouderen

Kwetsbare ouderen

6 maart 2017 Peter van Linschoten

Mijn buurman overleed vorige maand op 93-jarige leeftijd in een verpleeghuis. Vorig jaar stond hij nog op de ladder takken af te zagen. Meer dan 60 jaar woonde hij in zijn huis. De laatste 30 jaar in zijn eentje, na het overlijden van zijn vrouw. Hij fietste door het dorp, deed zijn boodschappen, was soms een paar dagen weg (dan bleek hij in het ziekenhuis te liggen) en bonsde elk jaar met Sinterklaas op onze ramen waarna er een fles wijn op de stoep stond.

Blog ‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

‘Bevallen’: van samen naar met zijn allen

8 december 2015 Peter van Linschoten

Toen ik zo’n 25 jaar geleden kinderen aan het opvoeden was, had je nog geen internet. Wij deden het met een paar boeken over opvoeden, aangevuld met goedbedoelde adviezen van onze ouders. Gelukkig kwamen wij wekelijks in aanraking met een paar ‘lotgenoten’ op een cursus ‘Samen Bevallen’.

Blog Wat was ook alweer de vraag?

Wat was ook alweer de vraag?

9 april 2015 Peter van Linschoten

'Altijd weer die vragen over bejegening … Ik wil weten wat de patiënt van mij verwacht!’ zei de huisarts in een gezondheidscentrum in Zwolle. En daarmee legde hij de vinger op de zere plek. Verplichtingen domineren op dit moment het onderzoek naar de patiëntervaringen. Patiënten krijgen veel te veel vragenlijsten aangeboden, met vragen die voor een zorgaanbieder of patiënten zelf geen nieuwswaarde bieden.

Blog Hoezo vrije artsenkeuze?

Hoezo vrije artsenkeuze?

13 januari 2015 Peter van Linschoten

Ik laat mij graag naar een goed ziekenhuis sturen. Ik heb er zelf toch geen verstand van. En ik ben niet de enige, zo bleek afgelopen week uit een onderzoek van het NIVEL: een groot deel van de patiënten kiest niet actief voor een ziekenhuis. Veel mensen gaan het liefst naar een ziekenhuis in de buurt en raadplegen geen informatie. Zij worden door de onderzoekers ‘passief’ genoemd en 70% van de patiënten behoort tot deze groep.

Blog Thomashuis: de toekomst voor goede zorg

Thomashuis: de toekomst voor goede zorg

28 november 2014 Peter van Linschoten

‘Negenhonderd mensen in honderd Thomashuizen hebben ongelooflijk veel geluk gehad’. Dat dacht ik vanmorgen, na een bezoek aan een Thomashuis in Noord-Brabant. In een Thomashuis worden volwassenen met een verstandelijke beperking verzorgd. Dat gebeurt door een echtpaar of stel dat zelf ook in het huis woont. Zij vormen de vaste basis, bieden veiligheid en rust. Precies wat juist deze bewoners nodig hebben.

Blog Patiëntenpanel: unieke ervaring voor patiënt en huisarts

Patiëntenpanel: unieke ervaring voor patiënt en huisarts

12 juni 2014 Peter van Linschoten

Van tevoren was ik best gespannen. Een patiëntenpanel op locatie is sowieso een avontuur: komen er wel voldoende deelnemers opdagen? Zijn de patiënten allemaal uiterst tevreden, of krijgen we een leuke discussie? En nu moest ik naar het Amsterdamse gezondheidscentrum Watergraafsmeer, waar het veldwerk voor de vragenlijst ‘Door Cliënten Bekeken’ erg lang had geduurd. De huisartsen van het gezondheidscentrum hadden heel veel moeite moeten doen om voldoende respons te krijgen. Het verspreiden van uitnodigingen kwam ze de neus uit. Geen fijne binnenkomer.