Naar de navigatie Naar de inhoud

De macht van de zorgverzekeraars

Geplaatst op 30 juli 2015 door - 1788 keer bekeken

Foto De macht van de zorgverzekeraars

Zo, die zorgverzekeraars maken het wel bont. Zij hebben op 25 februari 2015. alle apothekers een brief gestuurd met een lijst van ruim 100 apotheekbereidingen die per 1 maart niet langer vergoed worden. Naast speciale bereidingen betreft het ook een aantal hulpmiddelen die vanaf nu door verzekerden uit eigen zak betaald moeten worden. In de meeste gevallen gaat het om middelen voor terminale patiënten, kinderen en mensen met psoriasis en of eczeem.

De zorgverzekeraars wassen hun handen in onschuld en wijzen naar de overheid. De apothekers staan met hun rug tegen de muur en moeten veel patiënten wijzen op de voor hun onbekende nieuwe regeling. De KNMP (de beroeps-en brancheorganisatie voor apothekers) roept zorgverzekeraars op bereidingen toch te vergoeden. De lijst met middelen die per 1 maart niet meer vergoed worden staat ook op de site van KNMP.

Wachten op meer?

De machtspositie van zorgverzekeraars groeit voort. De bovengenoemde maatregel zal niet op zichzelf staan. Ik heb het vermoeden dat dit soort besluiten van de zorgverzekeraars vaker genomen zullen worden. Misschien blijf jij als patiënt dit keer buiten schot, staan jouw medicijnen en zalven niet in deze lijst. Maar wat nu als je ze in de toekomst wel nodig hebt?

En, hoe zit het met jouw familie of jouw vrienden? Heb je daar al over nagedacht?

Buiten de boot

Er zijn in ons land helaas heel veel mensen die moeten leven van een minimuminkomen of zelfs minder. Hoe moeten zij de voor hen noodzakelijke medicijnen en of middelen betalen als ze daar geen geld voor hebben? Wat zal er met deze mensen gebeuren? De zorgverzekering wordt steeds meer uitgekleed, het eigen risico stijgt en stijgt. Als het zo doorgaat vallen steeds meer patiënten buiten de boot. Wie heeft al eens nagedacht over de gevolgen voor deze mensen? Mensen die zieker worden, niet meer kunnen functioneren, misschien wel in een ziekenhuis terechtkomen…

Dat de apothekers nu hun stem laten horen is meer dan begrijpelijk. Of er überhaupt naar hen geluisterd zal worden is vraag twee. Maar waar blijven de patiëntenverenigingen, de huisartsen, de specialisten, de politieke partijen en de Kamervragen? Wanneer geven zij eens tegengas? Wanneer laten zij hun stem horen? Wordt het niet tijd dat de macht van de zorgverzekeraar aan banden wordt gelegd?

@MarySjabbens

Deze blog is eerder verschenen op www.marysjabbens.nl



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.