Naar de navigatie Naar de inhoud

Diagnosestelling en second opinion borstkanker? Specialisatie werkt!

Geplaatst op 18 december 2014 door - 4062 keer bekeken

Foto Diagnosestelling en second opinion borstkanker? Specialisatie werkt!

Specialisatie in de zorg, is dat nodig? Jazeker. Al veel langer is bekend dat specialisatie verbetering van kwaliteit geeft. Recent werden de resultaten bekend van ons medisch handelen in de afgelopen anderhalf jaar. Het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis is het eerste volledig in borstkankerzorg gespecialiseerde ziekenhuis. In april 2013 zijn we geopend.

Om de tafel

Met name de resultaten van second opinions waren bij ons aanleiding om nog eens goed met het hele team om tafel te gaan: meer dan 20% van de patiënten in ons ziekenhuis krijgt bij een second opinion een aanpassing van haar diagnose en/of behandelplan. Bij navraag blijkt dat deze bevindingen overeenkomen met de resultaten van het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis.

Wat wij zien, is dat de specialisatie en de persoonlijke aanpak in ons ziekenhuis het verschil voor de patiënt maakt. Het is niet meer dan logisch; een team met volledig gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen blijkt gerichter te zoeken en te vinden.

Onnodige behandelingen

Naar aanleiding van deze resultaten heeft Borstkankervereniging Nederland (BVN) aan (ex)borstkankerpatiënten gevraagd of er zaken mis zijn gegaan omtrent de diagnosestelling borstkanker. Resultaat: ruim 750 vrouwen reageerden. Ruim een kwart van hen (27%) geeft aan dat dat er iets mis is gegaan. Bij 9% is er een verkeerde diagnose gesteld en zijn er zelfs onnodige behandelingen uitgevoerd. Bij 18% is het behandelplan aangepast. Vaak kwam de verkeerde diagnose aan het licht door een second opinion in een ander ziekenhuis.

In eerste instantie schrik je van deze cijfers. Dat is niet de bedoeling, wij willen voorkomen dat patiënten zich onnodig ongerust maken en allemaal een second opinion gaan aanvragen. Wat wij wel willen aantonen, is dat de complexiteit van borstkankerzorg vraagt om een gespecialiseerde en persoonlijke aanpak. Wanneer een medisch team volledig gespecialiseerd is, stijgt de kwaliteit van zorg. En daar draait het om.

Jan van Bodegom, directeur Alexander Monro Borstkankerziekenhuis

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.