Naar de navigatie Naar de inhoud

Dit is de invloed van wachttijden in de zorg

Geplaatst op 20 juni 2023 door - 816 keer bekeken

Foto Dit is de invloed van wachttijden in de zorg

Deze 2 persoonlijke verhalen laten zien wat wachten op een medische afspraak betekent voor het dagelijkse leven.

Het verhaal van Thomas: van wachtlijst naar wachtlijst

Een aantal jaar terug besluit Thomas om te gaan fitnessen in de sportschool. Hij heeft de smaak goed te pakken. Je kan hem zeker 4 keer in de week bij de barbells en de dumbbells vinden. En het gaat goed. Tot het niet meer goed gaat.

Het irritante pijntje in zijn schouder wordt een vervelende blessure. Hij heeft elke dag pijn. Thomas vertelt: “Ik kon eigenlijk niet eens meer normaal iets aanwijzen zonder een flinke pijnscheut in mijn bovenarm te krijgen.” Hoe moet dit verder? 

Hulp van de fysio

Thomas gaat aan de slag met fysiotherapie. Maar al snel moet hij stoppen. Corona verstoort zijn herstel. Na een jaar kan hij terecht bij een gespecialiseerde fysio. De fysio denkt dat Thomas een scheur heeft in het kraakbeen tussen zijn romp en arm.

Maar: voor een goede diagnose is er een MRI nodig. En er is een maandenlange wachtlijst.

Uiteindelijk toch een afspraak

Na maanden komt dan de oproep van het ziekenhuis. U komt op die dag en zo laat langs in het ziekenhuis. Thomas: “Een afspraak maken zit er niet in. Ik mag op appèl. Zo voelt het. Weer 2 weken na de scan mag ik terugkomen voor een afspraak met de arts.

Na ruim 20 minuten in de wachtkamer hoor ik dat het vermoeden van fysio door de arts wordt bevestigd. En dan komt de volgende wachtlijst want ik heb een operatie nodig.

De orthopeed vertelt nog even dat het een gangbare en voor hem ‘leuke’ operatie was en daarmee basta.”

Langer wachten, meer pijn

Thomas is het met de arts eens dat er iets moet gebeuren. Hij heeft elke dag pijn. Al langer dan een jaar. Hij slaapt slecht, kan niet sporten, en kan zijn arm moeilijk gebruiken.

Na nog meer maanden wachten krijgt hij onverwachts een e-mail. Een e-mail van het ziekenhuis met de geplande datum voor de operatie. Hij moet binnen 24 uur de afspraak bevestigen.

Thomas: “Halsoverkop bel ik met familie. Kunnen ze me halen en brengen? Kan ik bij iemand revalideren? Die eerste week zou ik namelijk helemaal niets kunnen en veel pijn hebben.“

Na 2 jaar eindelijk aan de beurt

"De volgende dag mail ik snel het ziekenhuis. Ik ben ok met de planning. Nog 2 maanden wachten en dan is de operatie." De operatie gaat goed. Het herstel van Thomas kan beginnen. Dat is meer dan 2 jaar na zijn eerste afspraak bij de fysiotherapeut. 


Eerder hulp voor jouw klachten? Kijk dan eens naar de wachttijden op ZorgkaartNederland. Misschien hoef je minder lang te wachten. 


 

Het verhaal van Marjolein: MRI en afspraak op 1 dag

Op een dag verdraait Marjolein haar knie. Een knullig huis-tuin-en-keukenongeluk. De huisarts denkt dat er iets met de meniscus is. De huisarts verwijst Marjolein door naar het ziekenhuis voor een MRI.

De verwijzing zit al binnen 10 minuten na het gesprek in Marjolein haar inbox. Dat gaat in ieder geval vlot.

Het wachten kan beginnen?

Ze wil de MRI online afspreken. Dat kan via de website van het ziekenhuis bij haar in de buurt. Ze ziet dat de wachttijd voor een MRI op dat moment 4 weken is. Daarna moet ze nog eens 2 weken wachten op een afspraak met de specialist. Tijdens die afspraak bespreken ze de uitslag en het behandelplan.

Dit betekent dat Marjolein 6 weken lang niet kan lopen. Ze kan niet werken. Ze kan ook niet voor haar 2 jonge kinderen zorgen. 

Zelf onderzoek doen

Marjolein wil uitzoeken of ze eerder aan de beurt kan zijn. Ze vraagt hulp van haar zorgverzekeraar.

En haar verzekeraar kan haar helpen. Haar verzekeraar vindt een kliniek waar ze binnen een week terecht kan. En waar de zorg natuurlijk onder de verzekering valt.

Sterker nog, ze kan binnen een week een afspraak maken voor een MRI-scan én een gesprek met de arts. Dat betekent dat er binnen een week onderzoek, uitslag van het onderzoek en een behandelplan wordt gemaakt. Ze moet alleen 30 minuten met de auto reizen. Maar dan zijn wel alle afspraken op 1 dag. Een familielid kan haar gelukkig brengen.

Snel herstel

Er is een operatie nodig. Maar ook daarvoor kan Marjolein snel terecht in de kliniek. Ze vertelt: “Twee weken na het verdraaien van mijn knie loop ik alweer op krukken rond. Werken lukt nog niet. Ook helpt de familie met het verzorgen van de kinderen. Dat is wel wat anders dan 6 weken op de bank niks doen. En dan nog eens 6 weken wachten op een operatie.”


Sneller aan de beurt?
Kijk dan eens naar het overzicht van wachttijden op ZorgkaartNederland.
Misschien kan je ergens sneller terecht.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.