Naar de navigatie Naar de inhoud

Een bakkie en een babbel

Geplaatst op 29 september 2016 door - 4765 keer bekeken

Foto Een bakkie en een babbel

Het viel mij en mijn collega's steeds meer op dat er een toenemend aantal cliënten moeite had met het bereiden van een (warme) maaltijd. Helaas blijken een aantal van deze cliënten wegens fysieke ongemakken ook niet erg ver buiten de deur te kunnen komen zonder hulp. Hierdoor kunnen zij niet aansluiten bij georganiseerde projecten of in het restaurant van een zorgcentrum voor het nuttigen van een maaltijd. Omdat een aantal cliënten met dit probleem in dezelfde straat woont, heb ik een signaal afgegeven aan het wijkteam met als doel te kijken welke mogelijkheden er zijn.

Om de tafel met bewoners

Tijdens een voorbereidend gesprek met het wijkteam is besloten om eerst maar eens met de bewoners om tafel te gaan voordat er daadwerkelijk iets wordt georganiseerd. Want wij kunnen wel denken dat een eettafelproject een mooie oplossing is, maar zit de cliënt hier eigenlijk wel op te wachten? En zo geschiedde het organiseren van een bakkie en een babbel.

Op een prachtige dinsdagmiddag was het dan zover. Tijdens mijn huisbezoeken aan (kwetsbare) ouderen merk ik op dat het soms best een flinke drempel is om de deur uit te gaan om onder de mensen te zijn. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar de opkomst. Stel je voor, straks zit ik daar samen met mijn collega en leden van het wijkteam en komen er hooguit één of twee mensen. Niet veel later bleek ik het volledig mis te hebben en zat de zaal vol met zo'n twaalf buurtbewoners. Zowel vaste bewoners die vaker met elkaar koffie dronken, als bewoners die dachten ‘Nou, laten we ook eens gaan kijken’. Of buurtbewoners die juist langskwamen om in contact te komen met de wijkverpleegkundige of leden van het wijkteam.

Vruchtbare middag

Aan het einde van de bijeenkomst bleek dat de buurtbewoners het wel zien zitten om een keer met elkaar te eten. Ook is er tijdens de bijeenkomst gesproken over de toegankelijkheid van de flat en het aanvragen van alarmering. Kortom een vruchtbare middag met een aantal actiepunten voor zowel de wijkverpleegkundige als de leden van het wijkteam. Binnenkort zitten we weer om tafel om het eettafelproject meer vorm te geven en gaat de gemeente met de bewoners in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er zijn wat betreft de toegankelijkheid van de flat. Ook is de bewoner met de vraag over alarmering op weg geholpen in het aanvragen hiervan en weet hij de wijkverpleegkundige te vinden indien er vragen zijn.

Dieuwertje Fabries



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.