Naar de navigatie Naar de inhoud

Met een versleten heup op de piste

Geplaatst op 10 februari 2022 door - 3027 keer bekeken

Foto Met een versleten heup op de piste

Na een middagje opruimen voelde ik een brandende pijn in mijn rechterheup. “Vast overbelast”, dacht ik. Het zou vast wel weer overgaan, toch?

Van soepel naar stijf

Helaas bleef mijn heup in de periode erna met regelmaat opspelen. De klachten leken zelfs te verergeren. Ook merkte ik dat mijn normaalgesproken soepele lijf alsmaar stijver leek te worden: sokken aantrekken, mijn benen kruisen, zitten en lopen werden steeds lastiger. Op een gegeven moment haalde de pijn me zelfs regelmatig uit mijn slaap.

Ik besloot een afspraak bij de huisarts te maken, in de veronderstelling dat de volgende stap wel een doorverwijzing naar een orthopeed of soortgelijke specialist zou zijn. Maar mijn huisarts stelde fysiotherapie voor.

Intake bij de fysiotherapeut

Ik was wel een beetje bevreemd door dit advies. Een fysiotherapeut komt toch in beeld als je een verkeerde houding hebt of opnieuw moet leren bewegen? “Wie niet waagt, die niet wint”, dacht ik bij mezelf toen ik met lichte scepsis bij de fysiotherapiepraktijk over de drempel stapte.

Tijdens de intake werd ik gevraagd allerlei bewegingen te doen: naar voren bukken, naar achteren bukken, benen kruisen, benen strekken. Wat mijn fysiotherapeute al snel opviel, was hoe stijf ik in mijn rechterbeen was. De fysiotherapeut wees wat spieren in mijn benen aan. Ik was erg verrast om ineens te voelen hoe gespannen deze waren: als een soort dikke kabels liepen ze door mijn benen, zelfs door tot in mijn rug. Dít was dus ook de oorzaak dat ik zoveel moeite had met veel bewegingen.

Barbara blog
Barbara met haar gezin op wintersportvakantie 

Leren ontspannen

Als kind heb ik diverse medische problemen gehad die vaak gepaard waren gegaan met forse pijn. De reactie die ik mezelf heb aangeleerd was het aanspannen van mijn gehele lijf. Wanneer ik een soort plankje was had ik het idee de pijn makkelijker te kunnen ondergaan. Onwillekeurig vond conditionering plaats: op het moment dat ik pijn verwachtte, spande ik reflexmatig al mijn spieren in dit gebied aan, wat juist tot meer pijn leidde. Stap voor stap leren ontspannen was dus het devies.  

Mijn behandeling bestond uit drie componenten: spiermassage, dryneedling, en gerichte oefeningen om mijn spieren te versoepelen. Ik had nooit kunnen bevroeden wat een fysieke kettingreactie mijn initiële heuppijn had veroorzaakt. De spierbehandelingen sloegen al snel aan en na een paar weken kon ik mijn been alweer makkelijker bewegen. En een gevolg daarvan was weer dat mijn klachten fors verminderden. Wat een verademing! 

Dankbaar

Inmiddels hebben een röntgenfoto en MRI de oorzaak van mijn pijn aangetoond: ik heb een versleten heupgewricht. Dit betekent dat om echt van mijn klachten af te komen ik een kunstgewricht nodig zal hebben. Dankzij de interventies en tips van mijn fysiotherapeut zijn mijn klachten zodanig verbeterd dat ik recent zelfs heb kunnen skiën: iets wat een jaar eerder nog ondenkbaar was geweest.

Soms gaan mijn gedachten terug naar de start van mijn traject. Als ik toen meteen de diagnose heupartrose had gekregen, was ik misschien veel sneller geneigd mijn toevlucht te zoeken in pijnstilling in plaats van oefeningen. Ik ben dankbaar dat mijn huisarts mij eerst de weg naar de fysiotherapeut heeft laten bewandelen – een weg die ik zelf nooit had bedacht. Al kan fysiotherapie mijn artrose niet wegnemen, het werken aan de spieren eromheen is voor mij een echte gamechanger geweest.

 

Wat is jouw ervaring met de zorg? Deel het en help anderen kiezen. 

Let op: ZorgkaartNederland geeft zelf geen medisch advies. Bij serieuze klachten adviseren we altijd om een dokter te raadplegen.

 

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.