‘Geen eenzame Kerst voor bewoners verpleeghuizen’

Geplaatst op 23 december 2016 door - 3311 keer bekeken

Foto ‘Geen eenzame Kerst voor bewoners verpleeghuizen’

De kerstvakantie is bij uitstek de gelegenheid om een kennis of familielid in een verpleeghuis met een bezoekje te vereren. Maar gebeurt dat ook? Een bescheiden onderzoek van ZorgkaartNederland geeft in ieder geval hoop.

Van de mensen die onze korte vragenlijst hebben ingevuld, kent 80,9 procent iemand in een verpleeg- of verzorgingshuis. Van deze mensen die iemand in een verpleeg- of verzorgingshuis kennen, gaat 87,1 procent ook daadwerkelijk iets doen met die bewoner.

Vaak kerstlunch of kerstdiner

40 procent van die mensen kiest voor een kerstlunch of kerstdiner. Nog eens 28 procent gaat gewoon even op bezoek. In totaal 16 procent van de deelnemers aan het onderzoekje gaat met de bewoner op pad. Bijvoorbeeld voor het maken van een wandeling of naar een kerstactiviteit. Onder kerstactiviteiten verstaan we bijvoorbeeld een musical, een concert of een kerkdienst.
Een kleine groep deelnemers aan het onderzoek gaat niets doen met de bekende of het familielid in het verpleeghuis. De redenen daarvoor lopen uiteen: anderen gaan al bij de bewoner langs in de kerstvakantie, gewoon moeten werken of andere plannen voor de kerstvakantie worden even vaak genoemd.

Niet voor heel Nederland

Omdat het een snel uitgevoerd onderzoek is, waren er te weinig deelnemers om ook te zeggen dat deze uitkomst voor alle Nederlanders geldt. Er deden namelijk 48 mensen aan dit onderzoek mee. Om de uitkomsten van dit onderzoek voor heel Nederland te laten gelden, zijn honderden reacties nodig. Maar de antwoorden van de mensen die meededen aan dit onderzoekje, geven ons goede hoop dat een groot deel van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen in ons land in ieder geval geen eenzame Kerstdagen heeft.

Aandacht voor activiteiten

Bezoek van de familie en vrienden is erg belangrijk voor de bewoners. Het is echter net zo belangrijk dat het huis zelf leuke activiteiten voor de bewoners organiseert. In januari gaat ZorgkaartNederland daarom bekijken wat de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen aan activiteiten organiseren. Bovendien gaan we onderzoeken of leuke activiteiten ook voor een hoger cijfer op ZorgkaartNederland zorgen. Wordt vervolgd!
Er is 1 reactie geplaatst


  • Marthe | 29 december 2016

    Ik vind dat mensen vaker uitstappen moeten maken en spelletjes spelen met die mensen.


Laat een reactie achter


Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.

Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland