Naar de navigatie Naar de inhoud

Ik wil van m’n regie af

Geplaatst op 1 april 2015 door - 3017 keer bekeken

Foto Ik wil van m’n regie af

WAAAAT??? Het klopt. Ik wil er vanaf, van die hele regie. Vooral van die over de zorg die ik ontvang. Regie is namelijk een woord dat helemaal niet bij zorg hoort. Regie betekent ‘artistieke leiding’.

Vraaggestuurde zorg

Toen ik Beleid en Management van de Gezondheidszorg studeerde, erg lang geleden, was het enorm modern om over vraaggestuurde zorg te praten. Ruim 20 jaar verder is het nog niet helemaal gelukt met het inrichten van die vraaggestuurde zorg.

We hebben er alleen een ander woord voor gekozen: Regie. Een lekker vaag woord. De zorgaanbieder en de verzekeraar denken: alstublieft, dit is uw budget, succes ermee, ook al ben je te ziek of te bezorgd om het allemaal te snappen. En noemen dat met de beste intenties: de regie teruggeven. De politicus denkt: belachelijk! Natuurlijk heeft de patiënt de regie, wat dacht je dan? Waarmee de politicus precies hetzelfde dreigt te doen als de zorgaanbieder of verzekeraar: over het hoofd van de patiënt heen beslissen wat goed voor hem is.

En iedereen bedoelt het goed, maar zoals de Engelsen het zo treffend formuleren: they’re barking up the wrong tree.

Service

Ik leg het uit met het voorbeeld van het ParkinsonNet. Zij hebben een knappe site neergezet, met alle zorgverleners die je eventueel nodig hebt op een rij. Even je plaatsnaam intikken en voilà, alle gegevens op je scherm. Niemand heeft het over regie of over vraaggestuurde zorg. Nee, de zorgverleners presenteren zich gewoon overzichtelijk. Dat heeft dus alles met service te maken. Bij de Albert Heijn ligt alles ook geordend in het schap. Daar zwiepen ze de hele santekraam ook niet door elkaar om vervolgens te zeggen: zo, we geven de regie aan de klant. Dat zeggen ze niet, want dan komt er niemand. Sterker nog, je krijgt er een Allerhande bij, zodat je precies weet wat je wanneer moet doen.

Dat is wat er soms mist in de zorg. Regie en vraaggestuurde zorg zijn mooie woorden, echt, heerlijk. Kun je uren over praten, je kunt er zelfs een hele studie voor optuigen. Ik weet dat toevallig. Maar ik weet toevallig ook, dat als je respect hebt voor je cliënt, patiënt of hoe je iemand ook noemt, je met duidelijke informatie, routes en keuzes moet komen. Zolang je dat niet doet, zolang je de navigatie door je zorgaanbod verbergt, zolang is de patiënt aan jouw beslissingen of die van de politiek overgeleverd.

@MariëtteRobijn



Er zijn 5 reacties geplaatst

Mariette | 7 april 2015

He Martin,

Dank je wel voor je positieve reactie. Leuk te lezen.

Groeten
Mariette

Martin | 2 april 2015

Ha Mariette,

Als bijvoorbeeld parkinsonNet en AH het een en ander wat ordent, is het voor mij toch wat makkelijker winkelen. Ervan uitgaande dat zij niet de route bepalen, zoals bijvoorbeeld de zorgverzekeraar wel doet. Regie betekent ook leiderschap, iemand die zegt hoe het moet. En dat ben ik zelf! En neem ik zelf de beslissing. Maar je hebt gelijk, ik loop soms wel tegen obstakels aan. Die ik dan probeer te slechten. Daarom vind ik je vergelijking ook helder. En scherp.

Groet,

Martin

Mariette Robijn | 2 april 2015

Dank jullie wel voor de reacties - en de tientallen likes en tweets. Het is duidelijk dat de discussie niet over de zorg of kwaliteit van de zorg gaat, maar over de navigatie door het zorgaanbod. Het hele begrip regie hoort daar niet in thuis.

Leuk dat deze toch pittige column al door meer dan 500 mensen is gelezen en een positieve waardering krijgt.

Mariette

hoogmoed | 2 april 2015

Helemaal waar! Het allerbelangrijkste is toegankelijke en betrouwbare informatie. Vervolgens is het wel zo dat de patient zelf moet kunnen kiezen.

Loes | 1 april 2015

Helaas zijn we in sterke mate aan de politiek overgeleverd, en de keuze van de politiek is dat wij als patient niet te veel te zeggen mogen hebben. Althans, de politiek delegeert de zgn. keuzes weer aan de zorgverzekeraars en die maken wel uit wat goed voor ons is. Als je tegenwoordig je bestelling hebt gedaan bij de apotheek, moet je niet vreemd opkijken als je iets anders geleverd krijgt. Terug naar de regie: natuurlijk heb je als patiënt behoefte aan richting en advies. Maar, laat ons alsjeblieft ook zelf beslissingen nemen. Zorgverleners bekijken alles vanuit hun eigen perspectief, maar laat aub ook ruimte voor dat van ons. Een medicijn kan bijvoorbeeld wel verlichting geven, maar de bijwerkingen liegen er ook niet om. Ik wil toch wel graag daarover (het advies van de zorgverlener afwegende) zelf een beslissing kunnen nemen.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.