Naar de navigatie Naar de inhoud

Kiezen van je zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg

Geplaatst op 12 juni 2019 door - 1610 keer bekeken

Foto Kiezen van je zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg

Als hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg weet ik als geen ander dat de klik tussen patiënt en hulpverlener niet altijd iets vanzelfsprekends is. Het opbouwen van een vertrouwensband is van cruciaal belang voor het verlenen van goede zorg.

Bij het kiezen van een zorgverlener binnen de intramurale en extramurale zorg is het niet altijd eenvoudig om de juiste keuze te maken. Ik heb vaak gezien dat hulpverleningstrajecten spaak liepen omdat de match tussen hulpverlener en cliënt niet de juiste was. Hoe krijgt iemand de juiste zorg én match die hij verdient? In dit artikel geef ik een aantal tips die helpen bij het maken van de juiste keuze voor de cliënt en de familie van de cliënt.

1. Vraag naar de visie van de hulpverlener of hulpverlenende instantie

Binnen de geestelijke gezondheidszorg wordt er over het algemeen met een missie, visie en kernwaarden gewerkt. Vanuit deze punten wordt de beste zorg geleverd aan de cliënten. Als je deze visie weet kun je beter een inschatting maken hoe de zorg wordt geleverd. Kan de zorgverlener je geen duidelijk antwoord geven op deze vragen, dan wilt dit ook meestal wel iets zeggen.

2. Wat is de eerste indruk van de hulpverlener of zorginstelling?

Het klinkt misschien gek, maar een eerste indruk zegt vaak meer dan je denkt. Komt de hulpverlener als een zachtaardig persoon over of eerder als iemand die streng maar rechtvaardig is? Iedereen is anders en zeker binnen de geestelijke gezondheidszorg is het fijn als de persoonlijkheden van de zorgverlener en cliënt goed met elkaar matchen.

Ook als je een zorginstelling binnen komt krijg je een bepaalde indruk. Komt de omgeving heel klinisch over of juist heel huiselijk? Probeer niet uitsluitend te leunen op de eerste indruk omdat het soms ook tijd nodig heeft om de hulpverlener of zorginstelling beter te leren kennen. Wat ik wil aangeven is om je gevoel van een eerste indruk niet vergeten mee te nemen in je afweging.

3. Vraag naar ervaringen van andere cliënten met dezelfde problematiek

Misschien zijn er mensen die je bijvoorbeeld kent van de dagbesteding of cliënten die ervaringen hebben met hulpverleners en zorginstelling waarmee je in contact bent. Soms kan de ervaring van anderen helpen bij het maken van de juiste keuze. Houd er wel rekening mee dat de ervaringen soms gekleurd zijn omdat iedere ervaring persoonlijk is.

4. Gebruik een online keuzehulp

Ken je niemand persoonlijk die ervaring heeft met de hulpverlener? Kijk dan eens op het internet of je meer informatie kunt vinden over deze hulpverlener of zorginstelling. Zorgkaartnederland.nl is een website waar je kunt kijken of je meer informatie en beoordelingen kunt vinden. Vaak kun je ook als je de naam van de hulpverlener intikt bij google wel iets vinden van informatie of beoordelingen.

5. Staat de hulpverlener in het BIG register ingeschreven?

Het BIG register is een Nederlands register waarin professionals die in de gezondheidszorg werken zijn opgenomen. Psychiaters, psychologen of bijvoorbeeld verpleegkundigen zijn in dit register geregistreerd. Je kunt zelf op de website van het BIG register opzoeken en controleren of de registratie nog geldig is en wat de hulpverlener allemaal kan en mag. Dit geeft je misschien een gerust gevoel dat alles klopt en in orde is.

6. Leg je vraag neer bij een patiëntenorganisatie gespecialiseerd in jouw aandoening

Voor de geestelijke gezondheidszorg zijn er koepelorganisaties die je verder kunnen helpen om een specifieke patiëntenorganisatie te vinden die gerelateerd is aan jouw aandoening. Voor de geestelijke gezondheidszorg kun je bijvoorbeeld bij koepelorganisatie MIND (landelijk platform psychische gezondheid) terecht.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.