Naar de navigatie Naar de inhoud

Knieblessure? Zo ben je snel weer op de been

Geplaatst op 30 november 2023 door - 816 keer bekeken

Foto Knieblessure? Zo ben je snel weer op de been

Sta je regelmatig op het voetbalveld? Train je voor de 10k? Of heb je een killer service? Dan weet je dat sporten gezond is. En dat ongeluk in een klein hoekje zit. Hoe kan je nou zo snel mogelijk weer gaan sporten, na een knieblessure?

Als je zo snel mogelijk geholpen wordt natuurlijk. Bijvoorbeeld door een orthopeed. Ga naar het wachttijdenoverzicht op ZorgkaartNederland en kijk bij welke zorgverlener je snel aan de beurt bent.  

Kwetsbare knie

Jaarlijks krijgen ruim 4 miljoen Nederlanders te maken met een sportblessure. En meer dan de helft van die sporters heeft een medische behandeling nodig. Kans is dus best groot dat je hier mee te maken krijgt. 

Je knie is heel sterk, maar ook kwetsbaar. En door een vervelende blessure kan je zomaar maanden uit de roulatie zijn. Of je nou een wedstrijdsporter bent of een recreatief rondje in het park rent: niet meer kunnen bewegen heeft direct invloed op lichaam en geest. Het is dus belangrijk dat je snel je sportschoenen weer kan aantrekken.
 

Hoe werkt je knie?

Je hebt vast wel eens van kruisbanden, kniebanden of de meniscus gehoord. De knie is een belangrijk gewricht in je been. Het gewricht bestaat uit 3 botten en is heel flexibel. Je knie kan buigen, strekken en draaien.

Extra bijzonder zijn de kraakbeenschijfjes: de binnen- en de buitenmeniscus. Samen met de kniebanden zorgt een meniscus er dus voor dat je knie niet alle kanten op kan floepen, en dat schokken worden opgevangen. Kraakbeen is dus sterk en veerkrachtig, maar wel gevoelig voor beschadiging.
 

Gescheurde meniscus

Heb je een blessure aan je meniscus of aan de kniebanden? Of nog erger, misschien wel allebei (looking at you, Neymar) dan kan je voorlopig het veld niet op. Superbalen, en extra belangrijk dat je snel medische hulp krijgt.

Bij een blessure aan je meniscus heb je pijn aan de kant waar deze gescheurd is. Je voelt de pijn vooral bij draaibewegingen. Verder kun je ook het gevoel hebben dat je door je knie zakt. Je knie is immers minder stabiel.

De meniscus kan vanzelf herstellen. Als je het een paar maanden echt heel rustig aan doet. Er is ook kans dat het gescheurde deel van de meniscus gehecht of verwijderd moet worden door een arts. Dat gebeurt tijdens een kijkoperatie.

beeld knie artikel

Zo snel mogelijk weer je sportschoenen aan? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk medische begeleiding krijgt. 


Operatie of niet?

Het goede nieuws is dat een knieblessure goed te behandelen is. Dat kan op allerlei verschillende manieren, bijvoorbeeld met fysiotherapie. Soms is er extra onderzoek nodig en wordt je door de huisarts doorverwezen naar een specialist.

Dan is het handig om te weten waar je snel terecht kan. Bijvoorbeeld voor een kijkoperatie. De arts, vaak een orthopeed, kan beslissen om een kijkoperatie van de knie uit te voeren.

Een operatie is niet altijd nodig. Maar, de kans dat je geopereerd moet worden is wel groter bij een sportblessure.

Snel aan de beurt voor medische hulp 

Wil je niet afwachten en zo snel mogelijk weer op de been zijn? Check dan dit wachttijdenoverzicht en kijk waar je snel aan de beurt bent voor een kniebehandeling. Zo zit je niet onnodig op de reservebank.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.