Naar de navigatie Naar de inhoud

“Lekker naar een pinguïnfilm kijken"

Geplaatst op 12 december 2016 door - 4415 keer bekeken

Foto “Lekker naar een pinguïnfilm kijken"

Gerdi Verbeet heeft last van haar rechterhand. Iets wat haar behoorlijk kwelt. “Soms zit ik ’s nachts rechtop in bed van de pijn.” ZorgkaartNederland volgt de huidige voorzitter van de Raad van Toezicht van Patiëntenfederatie Nederland in de route die zij aflegt als patiënt.

Vandaag stap 7 (slot): Dan toch een operatie

17 augustus was dan de dag waarvan ik al die tijd had gehoopt dat die nooit zou komen: ik moest onder het mes voor het carpaletunnelsyndroom aan mijn rechterhand. Maar eenmaal bij The Hand Clinic liep het allemaal eigenlijk heel soepel. Ik was snel aan de beurt en de ingreep was op de verdoving na eigenlijk geheel pijnloos. Dokter Noordanus vertelde me dat ik geen moment te vroeg bij hem was gekomen voor de operatie. Hij zei dat de zenuw ‘pimpelpaars’ was en dat hij zich goed voor kon stellen hoe pijnlijk het aanvoelde.

Het was in een half uur al klaar en eigenlijk vond ik dat jammer: ik was te veel aan het genieten van de pinguïnfilm die in de operatiekamer werd vertoond. Ik moest nog een half uur acclimatiseren in de wachtruimte voor ik naar huis kon. Zelf met de auto naar huis kon echter niet, omdat mijn rechterarm na de ingreep in een mitella zat. Na de operatie voor het carpaletunnelsyndroom is het namelijk een kwetsbare plek, elke aanraking doet pijn.

In de periode erna kwam ik er toch wel achter dat je bij opvallend veel zaken allebei nodig hebt. Gedurende de eerste dagen lukte het me amper om mijn broek dicht te krijgen. Ook bijvoorbeeld sms’en was problematisch. Autorijden kon nog steeds niet en door de kwetsbaarheid van mijn rechterpols durfde ik ook niet op drukke treinstations te lopen. Daar is er immers een behoorlijke kans dat iemand tegen je aan botst. Mijn respect voor mensen die elke dag met de gevolgen chronische pijn te maken hebben, is gedurende deze dagen met 1000 procent gestegen.

Achteraf kan ik wel zeggen dat de operatie dan wel meeviel, maar de herstelperiode niet. Omdat het allemaal snel ging en onverwacht was, had ik er in mijn agenda geen rekening mee gehouden. Ik had een verbouwing gepland en er waren allerlei werkafspraken. Niet handig als je juist in die periode vermoeid en licht labiel bent vanwege zo’n ingreep.

We zijn nu al een paar maanden verder en snijden en knippen blijft lastig. Dat is niet vreemd: de dokter zei dat het tot wel een jaar kan duren voordat de naweeën van de operatie voorbij zijn. Hopelijk houdt mijn linkerhand zich tot die tijd een beetje gedeisd. Ik gebruik daarom braaf de spalk voor mijn linkerhand om de klachten te verminderen. Zodat ik in ieder geval toch één gezonde hand heb als ik ook voor mijn linkerhand een half uur naar een pinguïnfilm moet/mag kijken.Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.