Naar de navigatie Naar de inhoud

Leven gered, en dan?

Geplaatst op 18 november 2014 door - 5092 keer bekeken

Foto Leven gered, en dan?

Ik heb onlangs iemand het leven gered. En dat is nogal wat. Ik herkende een status epilepticus bij mijnheer. Ik bleef erbij en zag plots dat de ademhaling van mijnheer wegviel...

Mijnheer reageerde niet op aanspreken. Ik gaf een pijnprikkel in de vinger om de ademhaling op gang te brengen. Mijnheer reageerde niet.
De ademhaling kwam pas terug nadat ik een tijd flink hard met mijn knokkels over zijn ruggenwervels had gewreven. Ondertussen vertelde ik mijnheer steeds wat ik deed en waarom. En gaf ik anderen die er bij stonden uitleg en instructies. Uiteraard was 112 bellen een van de instructies.

Hij had me gehoord!
De opluchting was groot toen mijnheer weer begon te ademen en iets later ook weer begon te praten. Ik vroeg hem hoe hij zich voelde en wat hij had meegekregen. Hij vertelde dat hij van mij had begrepen dat ik zijn ademhaling weer terug zou brengen door over zijn rug te wrijven. Wat was ik blij dat ik gewoon tegen mijnheer was blijven praten!

Iemand het leven redden...
Het heeft een behoorlijke impact. Op mij, en op mijnheer zelf. Op mij omdat ik achteraf hoorde dat mijnheer een non-reanimatieverklaring heeft. Welbeschouwd is bij mijn handelen geen sprake van reanimeren. Toch sloeg de twijfel toe. Wat als zou blijken dat herstel voor mijnheer slechts beperkt mogelijk zou zijn? De wens om niet gereanimeerd te worden heeft hij omdat zijn fysieke en mentale toestand toch al aan het afbrokkelen zijn.

Ik heb voor hem beslist
Mijnheer heeft deze wens, en ik heb hem het leven gered. Wat als hij zelf een andere keuze had willen maken? Ik heb nu voor hem beslist. Over zijn leven. En hij heeft er maar mee te leven.

Mijnheer bleek behalve die status epilepticus ook een hersenbloeding te hebben, waardoor veel functies verloren leken. Uit een kortdurend coma ontwaakt was mijnheer halfzijdig verlamd, spreken was niet mogelijk en voeding moest via een neussonde. Ik wist zeker dat dit niet was wat mijnheer wilde en voelde me schuldig.

Toch herstel
Gelukkig herstelde mijnheer. Mijnheer kan weer praten, zelfstandig eten en de halfzijdige verlamming is nagenoeg weg. Mijnheer gaf aan weer zin in het leven te hebben. Wat was ik opgelucht! Maar dat was van korte duur.

Mijnheer begint te beseffen dat hij toch echt heeft ingeleverd. Hij zit zwijgend voor zich uit te staren, eenzaam in de huiskamer of op zijn slaapkamer bij de televisie. Opnieuw slaat de twijfel bij mij toe. Wat heb ik gedaan? Ik heb hem het leven gered. En nou moet hij leven.

Ethische vragen over reanimeren
Wat betekent nou een non-reanimatieverklaring als iemand je het leven redt zónder te reanimeren? Wat betekent het om zo het leven van iemand te redden, wat betekent het om 'gered' te worden? De achterliggende ethische vragen waarmee ik en mijnheer waarschijnlijk ook ergens op zijn niveau worstelen, zullen velen herkennen.

Ik ben van mening dat het goed zou zijn als dit soort vragen -maatschappijbreed- vaker besproken worden.

Elke de Quay

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders


Er zijn 5 reacties geplaatst

Elke de Quay | 27 november 2014

In de vele reacties die ik hier en elders online krijg, voel ik me gesteund, dank daarvoor! Het belangrijkste voor mij is het aanzwengelen van een dialoog, het bewust krijgen van die luttele seconden... En dankzij alle lezers en delers lijkt dat te lukken, ook dank dáárvoor!

Esther | 26 november 2014

Herkenbaar. Ik heb in een verzorgingshuis gewerkt waar de bewoners een reanimatieverklaring met ja of nee moesten ondertekenen. Deze zat keurig in het zorgdossier. MAAR in acute situaties heb je geen tijd om eerst het zorgdossier te gaan halen, te openen en de verklaring te gaan lezen. Dan moet je handelen. Later ontstond daardoor het idee (van een bewoner zelf) om een ketting te gaan dragen met daarin een symbool dat stond voor wel reanimeren of niet reanimeren. Helaas is dit idee niet uitgevoerd.

Pieter Pieters | 25 november 2014

Mooi verhaal Elke. Goed om met elkaar dit soort zaken te delen zodat er een dialoog ontstaat.

Wat mij altijd helpt is dat je al levend en werkend honderden beslissingen op een dag neemt en deze zijn natuurlijk nooit allemaal goed. In een situatie waarbij je moet beslissen of je wel of niet re-animeert neem je in een paar seconden een beslissing. Dit moet ook binnen een paar seconden. En deze beslissing kan verdragende gevolgen hebben zowel positief als negatief.
Ik neem verantwoordelijkheid voor elke beslissing. Daardoor hoef ik me nooit schuldig te voelen. Ik heb de beslissing genomen in de situatie van dat moment met de informatie en kennis die ik op dat moment had.
Als je dan later beschouwend naar de situatie kijkt kan het zijn dat je veel meer elementen ziet dan op het moment zelf. Dat is goed om te leren, want dan neem je verantwoordelijkheid, maar niet goed om als argument te gebruiken om jezelf te veroordelen.

Ik heb veel salon-meningen over dit soort thema's maar weet dat je uiteindelijk pas de juiste beslissing neemt als je er recht voor staat. In jou voorbeeld van de bijna- reanimatie geldt dat dus voor beide partijen, Zowel het 'slachtoffer' als de 'redder' zullen door moeten met de keus die gemaakt is. En ja, dat kan vervelend zijn en ja, ik ken ook voorbeelden van mensen die niet gereanimeerd wilden worden, toch gereanimeerd zijn en blij zijn dat ze leven. En dat zijn ook de enige voorbeelden die je kan horen, want zij die ontevreden zijn dat ze niet gereanimeerd zijn, die hoor je niet meer :-)

Zelf heb ik overwogen om een niet re-animatie verklaring om mijn nek te hangen. Uiteindelijk heb ik beslist om dit aan het toeval over te laten. Je kan niet alles regelen in het leven. Soms gaan dingen zoals ze gaan en ik voel me, op dit moment, prettig bij die gedachte.

Jan | 24 november 2014

Wat een aangrijpend verhaal! Wat een herkenbare en indringende vragen! Goed om dergelijke ervaringen te delen met als doel discussie te krijgen!
In de eerste plaats hoop ik dat u zichzelf niets verwijt. U hoorde immers eerst achteraf van de niet-reanimerenverklaring van mijnheer en handelde te goeder trouw. Maar wat zou u (wat zou ik...) in deze situatie gedaan hebben als er zichtbaar een niet-reanimerenpenning was gedragen? U heeft immers niet gereanimeerd. In zijn algemeenheid nodigt een dergelijke penning mijns inziens wel uit tot terughoudendheid. Degene die de penning draagt wil immers niet in een slechtere gezondheidssituatie komen door het levensreddend handelen van een ander. Of dat nu door reanimeren of anderszins is. Bij reanimeren zijn de geleerden het er al niet over eens hoe groot de kans is op ernstige gezondheidsschade nadien. Laat staan dat je dit als leek weet bij andere situaties, zoals deze, waar reanimeren niet aan de orde is. Voor mij staat één ding vast: zolang je te goeder trouw handelt doet niemand het in deze situatie fout. Dat is wat mij betreft anders wanneer mensen ondanks een aanwezige penning toch gaan reanimeren. Persoonlijk zou ik mij terughoudend opstellen en alles in het werk stellen om zo spoedig mogelijk professionals ter plaatse te krijgen.
Ik moet denken aan mijn registratie in het ziekenhuis waar ik onder behandeling ben. Daar ligt niet alleen mijn niet-reanimerenkeuze vast, maar ook welke andere medische handelingen ik niet meer wens (zoals beademing etc.). Dat allemaal op een niet-reanimerenpenning vastleggen gaat niet. Het bij artsen en naasten tijdig onder de aandacht brengen wel.
Tot slot: het is heel logisch dat dit u bezighoudt, maar nogmaals er is geen enkele reden tot welk verwijt dan ook. Hopelijk kunt u het geleidelijk aan loslaten.

Aagje | 22 november 2014

Een mooi voorbeeld van twijfel achteraf... Op het moment zelf kun je niet anders dan handelen, omdat je niet de tijd en de situatie hebt om met het slachtoffer te overleggen. Hetzelfde zou men doen als iemand dreigt te stikken in een hap eten, of iemand die van een brug valt. Het is zoals het is. Deze mijnheer kan altijd nog kiezen om te stoppen met leven. Daar is veel informatie voor te vinden en begeleiding voor te regelen.


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.