Naar de navigatie Naar de inhoud

Onbegrepen ziekte ME treft miljoenen mensen

Geplaatst op 10 mei 2019 door - 7396 keer bekeken

Foto Onbegrepen ziekte ME treft miljoenen mensen

Op 12 mei is het Wereld ME dag. In deze blog is Marieke Driebergen aan het woord. Zij is 36 jaar en woont samen met haar man in Almere. Deze maand is het 20 jaar geleden dat zij de diagnose ME heeft gekregen. Zij vertelt over haar leven met deze ziekte en over #MillionsMissing, een wereldwijd initiatief rond Wereld ME dag.

Dit jaar is het 20 jaar geleden dat ik mijn 16e verjaardag vierde. Het was de eerste verjaardag die ik gedeeltelijk in bed doorbracht. Een paar maanden daarvoor was ik, na een griepje en een val van de trap thuis, niet meer fit geworden en ik raakte extreem vermoeid. Ik kon niet meer naar school en in mei 1999 heb ik de diagnose ME gekregen.

Klachten

Voor mij houdt de ziekte nog steeds in: chronische vermoeidheid, pijnklachten, een grieperig gevoel en extra klachten na inspanning. Toch ben ik dankbaar dat ik kan zeggen dat ik een stabiele gezondheid heb. Ik ben best actief en kan bijvoorbeeld ook dagdelen werken. Dat is voor veel ME-patiënten niet aan de orde. Zij liggen dag en nacht in een verduisterde kamer en zijn aan huis gebonden.

Uitkering afgewezen

Omdat in de praktijk erkenning van de ziekte een heet hangijzer is, leven veel ME-patiënten zonder uitkering. Zij hebben vaak grote problemen om financieel rond te komen. Ik heb ook vrienden die in die situatie zitten. Dat is moeilijk om te zien. Mijn eigen uitkeringsaanvraag is in 1999 en 2000 afgewezen. Ik heb daarna geen nieuwe aanvraag meer ingediend. Het deed pijn om de keuringsarts te horen zeggen dat ik ‘het op school zeker niet meer leuk vond’. Voor de toekomst heb ik hoop dat deze ziekte erkend wordt.

Balans

Zelf leer ik nog elke dag om zo goed mogelijk met mijn klachten om te gaan. Hoe blijf ik in balans, want ik wil bijvoorbeeld vaak meer doen dan voor mijn lichaam goed is op dit moment. Dat levert stress op en dat werkt averechts. Ik leer nog elke keer bij welke signalen mijn lichaam geeft en hoe ik zo ontspannen mogelijk kan leven. Ik ben nog aan het ontdekken hoe ik zo fijn mogelijk leef met mijn aandoening en tegelijk ben ik al veel gegroeid hierin. Een positieve mindset draagt hier aan bij.   

Verdriet

Het hebben van een chronische aandoening geeft me ook verdriet. Mijn leven is anders gelopen dan ik had verwacht toen ik 16 was. Van sommige wensen heb ik afscheid genomen en dat is nog niet zo makkelijk. Op een aantal vlakken voel ik mij beperkt. Zo ben ik onder andere gevoelig voor geluiden en dat kan nogal onpraktisch zijn. En van teveel prikkels raak ik extra vermoeid. Elke dag is het prioriteiten stellen en elke dag heb ik een aantal rustmomenten nodig. Mijn leven bevat daarom rust en regelmaat.

Doorgeven

Ik heb echt moeten leren loslaten. De ene dag lukt dat beter dan de andere, maar het helpt me om dankbaar te zijn voor de dingen die ik wél kan. Ik heb geaccepteerd dat ik mijn eigen leven leef, in mijn tempo. Ik haal nu kracht uit mijn aandoening en ik besef dat ik veel levenslessen heb geleerd die ik kan doorgeven. 

Ondernemen

Via afstandsonderwijs heb ik een hbo-opleiding gevolgd en eind 2016 heb ik mijn diploma behaald. Sinds vorig jaar werk ik als zelfstandig professional vanuit huis. Het ondernemerschap geeft mij momenteel veel voldoening. Ik ben gaan ondernemen omdat ik moeite had met het vinden van een interessante parttime baan die goed bij mij paste. Ik heb mijn ervaringsdeskundigheid op het gebied van leven met een chronische aandoening ingezet in mijn werk. Ik coach vrouwen met een chronische aandoening naar een lichter leven. Ik begeleid ze in het stappen zetten naar een leven vanuit liefde, dankbaarheid en vertrouwen. Het doet me goed als ik van vrouwen hoor dat ze meer zijn gaan leven vanuit wie ze werkelijk zijn, inclusief alles wat er speelt in hun leven.

Onzichtbaar en onbegrepen

In Nederland zijn diverse organisaties actief om zowel deze ziekte als de patiënt op de kaart te zetten. Zelf ben ik een paar jaar actief geweest voor de ME/cvs vereniging. Erkenning van deze ziekte is zo belangrijk. De ziekte ME is heel complex en geld voor wetenschappelijk onderzoek komt er maar mondjesmaat. Goede behandeling is er nog niet, omdat lange tijd alleen maar focus is geweest voor cognitieve behandelingen met vaak negatieve gevolgen. Gelukkig keert dat tij nu. Eind april 2019 zijn er weer diverse onderzoeken naar buiten gekomen waaruit blijkt dat er aantoonbare verschillen zijn tussen ME-patiënten en gezonde proefpersonen. Ik juich dat onderzoek toe. Er zijn zoveel mensen ernstig ziek.

#MillionsMissing

Een van de initiatieven die ik volg rondom Wereld ME dag is #MillionsMissing. De "Millions Missing" hashtag (een aanduiding die gebruikt wordt op sociale media) is in het leven geroepen om meer bekendheid en solidariteit te creëren voor deze chronische ziekte. Verhalen worden onder deze hashtag gedeeld en samen vormen de verhalen een soort boek.

Acties wereldwijd

In de afgelopen jaren werd in meer dan 100 landen wereldwijd zowel online als offline actie gevoerd voor erkenning van de ziekte. Acties met vooral de roep om beter wetenschappelijk onderzoek en gelijke rechten. In 2017 waren er in Nederland een aantal grote protestacties. De lege schoenen representeren het leven dat als gevolg van de ziekte ME gemist wordt. Mensen schreven briefjes over hoe de ziekte hun leven heeft beïnvloed en legden de briefjes in hun schoenen. Mensen plaatsten op pleinen in steden massaal schoenen van hun dierbaren met ME. Daarnaast werden ook foto’s van schoenen massaal online gedeeld. Miljoenen mensen met ME werden op die manier zichtbaar.

millionsmissing

Videobellen op 12 mei

Ook dit jaar zijn er in meerdere landen protestacties. In Europa doen bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Zwitersland mee aan dergelijke acties. Wereldwijd is er op 12 mei voor mensen met ME 24 uur lang een ‘virtual meetup’. Het is een open lijn om te videobellen. Zo kunnen mensen elkaar steunen en om hulp vragen, ongeacht het land waarin ze wonen. Dit jaar duurt het initiatief #MillionsMissing een hele week, namelijk tussen 5 en 12 mei. In Nederland worden dit jaar (digitale) posters gemaakt van de miljoenen mensen die hun leven missen door ME.

Foto: millionsmissingholland

De schatting is dat 17-24 miljoen mensen wereldwijd deze slopende multi-systeem ziekte hebben. Niet iedereen is even ziek. Waar de een drastisch inlevert op gewone dingen in het leven zoals sociale contacten, werk en bijvoorbeeld sport, verdwijnen anderen radicaal uit beeld en brengen zij hun dagen binnenshuis of zelfs in bed door.

Naast ME is ME/cvs een term die veel gehanteerd wordt voor deze ziekte. Deze term is eigenlijk een verzamelnaam voor twee aandoeningen. ME staat voor Myalgische Encefalomyelitis en cvs voor chronisch vermoeidheidssyndroom.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan maar de oorzaak van ME/cvs is tot nu toe onbekend.Er zijn 5 reacties geplaatst

Mandy beckers | 19 april 2021

Het zou mooi zijn dat er meer erkenning door specialisten komt.
Ook ik lig al 3 jaar op bed, en dus grotendeels huisgebonden.
En dan met heel veel pijn.
Ik probeer het beste er van te maken, maar sta ook open voor euthanasie.
Heb gelukkig de kinderen groot.
Nog 1 jaar ga ik vechten, act therapie
Pijn bestrijding, elke dag van de ochtend tot de avond in een zeer ziek lichaam leven is heel moeilijk.
Gelukkig fijne mensen om me heen anders had ik mezelf van het leven beroofd.
Laten we hopen dat we eens serieus worden genomen.
En ik wens iedereen sterkte met de diagnose me cvs

John Fontijn | 3 maart 2021

Inderdaad een goed stuk . Ik zit in hetzelfde schuitje met secundaire hemochromatose, secundair Raynaud en misschien ook nog fibromyalgie. Je krijgt dan te horen dat het leeftijd is , een paar pondjes te veel , zwak gestel en dat ik gewoon pech heb gehad met mijn verschillende aandoeningen ??? Ik accepteer dit niet en zoek zelf heel veel uit , ik ga desnoods tot het gaatje !

Yvon van stiphout | 17 mei 2020

Wat mooi verwoord. Confronterend want mijn dochter is 16 huis en bedgebonden. Nog steeds hopen we op herstel. Maar inderdaad inmiddels heeft ze geen opleiding. Zoveel in moeten leveren geen sociaal leven geen vriendinnen meer. Zoveel oordelen veroordelen onbegrip. Slechte samenwerking van artsen ik heb er gewoon geen woorden voor hoe deze patiëntengroep behandeld wordt.

Marva Turner | 13 mei 2019

Mooi verwoord Marieke
Ik ben blij dat ik deze stuk heb gelezen.
Ik had geen idee, hoe het in de Wereld van de, ME Patiënt ging.
Eindelijk herkenning van deze aandoening.
Veel succes!
Groetjes Marva

Els van der Veen | 10 mei 2019

Marieke, heel goed verwoord, succes met je onderneming en een .lieve groet...


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.