Naar de navigatie Naar de inhoud

Sociaal isolement? Niet met deze 3 tips!

Geplaatst op 4 juni 2015 door - 2576 keer bekeken

Foto Sociaal isolement? Niet met deze 3 tips!

Met vrienden op stap, uitgaan, een dag shoppen, noem maar op. Dat is leuk, gezellig! Maar wat als dat niet meer lukt? Hoe zorg je er dan voor dat je geen eenzaam muurbloempje wordt? En gewoon voor sociale activiteiten wordt gevraagd door je vrienden? 3 tips van mijn hand:

Laat je vrienden ervaren wat jij hebt

"Maar je ziet er helemaal niet ziek uit, het gaat toch prima?"
Een standaardreactie op mijn ziekte. Hoe krijg ik dit vooroordeel uit hun systeem? Uitleggen wat je hebt, kan prima. Maar het meeste effect sorteer je pas als je je vrienden een kijkje in jouw wereld gunt, heb ik gemerkt. Hen laat ervaren, wat jij voelt, zodat het muurtje om jou heen afgebrokkeld wordt.

Toen ik in het revalidatiecentrum zat, heb ik daarom een vriendin gevraagd om keer mee te gaan naar een therapiesessie. Onder leiding van mijn therapeut gingen mijn vriendin en ik met elkaar in gesprek. Heel waardevol. Ze zei mij dat ze nu iets meer begreep wat ik nou precies  daar deed en hoe dingen  in mijn hoofd werken.

Geef je grenzen aan

Rust, reinheid, regelmaat. Dat is het beste voor mij als fibromyalgiepatiënt. Een keer uit de band springen kan best, maar dan wel gepland, liever niet spontaan. Als ik bijvoorbeeld met vriendinnen lekker een wijntje op het terras wil gaan drinken, dan kijk ik hoe mijn dagen erna gevuld zijn. Staat de dag na het terrassen een stevige therapiesessie gepland, dan blijf ik thuis om energie te sparen. Maar zijn mijn dagen erna leeg, dan ga ik laat ik me die avond gaan. Even met volle teugen genieten. De vrije dagen gebruik ik om bij te tanken. De beste periode om leuke dingen te doen, is voor mij de vakantie.

Dus: plan je afspraken en geef je grenzen aan.

Koester je vrienden

Als je ziek bent, zit je veel in je eigen wereld. Maar voor je vrienden is het ook niet makkelijk. Zij krijgen het soms zwaar te verduren. Zeker als ik weer eens pijn heb en naar hen snauw dat ze me met rust moeten laten. Of als ik weer eens gefrustreerd roep: ‘Jullie snappen er niks van’. Als je vrienden ook na  zulke momenten nog bij je blijven, dan weet je zeker dat ze goede vrienden zijn. En die moet je koesteren. Iedereen heeft daarvoor zijn eigen manieren. Ik vind het zelf fijn om soms iets voor hen te schrijven wat diegene voor mij betekent. Of af en toe gewoon zeggen dat ik iemand dankbaar ben.

Kortom: geef je vrienden duidelijkheid wat er is, zeg wat je wel en niet kan en wees ze dankbaar.



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.