Naar de navigatie Naar de inhoud

Voedsel 3D-printen: een uitkomst bij slikproblemen

Geplaatst op 19 juni 2020 door - 3469 keer bekeken

Foto Voedsel 3D-printen: een uitkomst bij slikproblemen

Technologie ontwikkelt zich razendsnel. De 3D-printer kennen we al iets langer, maar de 3D-voedselprinter begint nu ook zijn opmars te maken. Dat heeft grote voordelen voor mensen met slikproblemen.

Laagje voor laagje

Een 3D-voedselprinter bouwt via een naald laagjes op, aan de hand van een computerontwerp. Bij de voedselprinter worden de cartridges gevuld met een eetbare massa. Doordat de 3D-printer laagje voor laagje een product maakt, zijn er compleet nieuwe voedingsmiddelen te maken met nieuwe vormen, texturen, samenstellingen, smaken en structuren.

Een belangrijk en interessant voordeel van 3D-printen is dat je heel precieze hoeveelheden ingrediënten op hele specifieke plekken kunt laten vallen. Zo zijn deeltjes als suiker of zout anders te verspreiden dan tijdens een regulier bakproces.

Plezier met eten

Vooral die nieuwe texturen en structuren maken het erg interessant voor mensen met slikproblemen (dysfagie). Een cliënt met slikproblemen ontvangt nu namelijk vaak gepureerde maaltijden en dit kan er soms erg onaantrekkelijk uitzien. Met de 3D-voedselprinter kunnen er allerlei gerechten, zoals gekookte aardappelen, wortels en kip, worden geprint in de vorm die je verwacht. Hierbij is de textuur afgestemd op wat deze patiënten kunnen doorslikken. Dit komt de eetbeleving ten goede. Geen dunne puree meer.

Gepersonaliseerd eten

Daarnaast kunnen deze geprinte maaltijden verrijkt worden met extra voedingsstoffen, zoals vitaminen, eiwitten of mineralen. Die kunnen precies worden afgestemd op wat er nodig is.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar gepersonaliseerde voeding. Onder andere door Martijn Noort, onderzoeker van Wageningen Food & Biobased Research. Doordat je met het printen van voedingsmiddelen ingrediënten makkelijk kunt variëren en precies kunt doseren, biedt de 3D-printer een mogelijkheid gepersonaliseerde voedselproducten te maken. “Daar ligt de toekomst”, aldus Martijn.

Genoeg mogelijkheden

De 3D-voedselprinter wordt al gebruikt in restaurants. Ook is deze te huren voor catering op je bruiloft of verjaardag. Je kan er bovendien één voor in huis aanschaffen om zo je eigen ontbijtje te printen.

De toekomstplannen voor de 3D-voedsel printer zijn dus groots. Ook voor de zorg. Helaas is het geen goedkope oplossing. Maar dat weerhoudt het verpleeghuis Zorgwaard in Oud-Beijerland niet, bij het gebruiken van de printer voor sommige bewoners. Ze verwachten in de toekomst volwaardige, 3D-geprinte maaltijden op tafel te kunnen zetten.

Bekijk de ruim 2300 diëtisten op ZorgkaartNederland >

Bekijk de ruim 2500 logopediepraktijken die kunnen helpen bij slikproblemen > 

 



Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Uw naam wordt vermeld op de website bij uw reactie. Uw e-mailadres wordt niet op de website getoond en is enkel bekend bij de redactie. ZorgkaartNederland respecteert uw privacy.
Met het inzenden van een reactie geeft u aan akkoord te gaan met de gedragcodes.