7 tips om een behandelaar voor ijzerstapeling te kiezen die bij u past

Geplaatst op 17 augustus 2018 door - 178 keer bekeken

Foto 7 tips om een behandelaar voor ijzerstapeling te kiezen die bij u past

Als duidelijk is dat u voor ijzerstapeling moet worden behandeld, dan is de volgende stap het vinden van een ziekenhuis en een specialist, die bij uw wensen passen. Maar hoe doet u dat? Onderstaande zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal wat u belangrijk vindt

De behandeling van ijzerstapeling bestaat uit het verwijderen van het teveel aan ijzer. Dat gebeurt in het begin in de meeste gevallen een keer per week gedurende een aantal maanden, totdat u de zogeheten onderhoudsfase heeft bereikt en u in de regel maar een paar keer per jaar hoeft te worden behandeld. Vooral in de beginfase moet u dus vaak naar het ziekenhuis. Dan kan de wachttijd een rol spelen en is het prettig als u niet te ver hoeft te reizen. Zet daarom voor uzelf op een rijtje welke eisen u stelt aan arts en ziekenhuis.

Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Heeft u uw wensen op een rijtje? Zoek dan informatie passend bij deze wensen. Op zowel de website van het ziekenhuis als op ZorgkaartNederland vindt u de actuele wachttijden. Verder vindt u op ZorgkaartNederland aanvullende gegevens, zoals welke kwaliteitskeurmerken het ziekenhuis heeft. Zoek hiervoor op het betreffende ziekenhuis en kijk bij Wachttijden of Kwaliteit.

Heeft u geen idee wat uw wensen zijn? Dan kunt u stap 1 en 2 ook omdraaien. U zoekt eerst objectieve informatie en kiest daarna waaraan de zorg minimaal moet voldoen.

3. Lees over ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening ijzerstapeling leest u hoe mede-patiënten de zorg rondom ijzerstapeling in het ziekenhuis en door artsen waarderen: https://www.zorgkaartnederland.nl/aandoeningen/hemochromatose-ijzerstapelingsziekte. Kijk of hun ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar het ziekenhuis. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

4. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Geef bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste specialist en het beste ziekenhuis voor u. Vertel of de reisafstand voor u een probleem kan zijn. Of dat u op zoek bent naar een specialist die veel ervaring heeft met de behandeling die u krijgt. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke specialist goed bij u past.

5. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een arts of ziekenhuis te kiezen. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met dokters en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een dokter heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem of haar heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere dokter kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar.

6. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw arts en in het ziekenhuis. Zeker als u er vaak naar toe moet. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Meld dat aan het begin van het gesprek. De arts kan er dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u alles nog even rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere dokter vragen.

7. Second opinion

Het kan voorkomen dat u al een arts heeft, maar dat u twijfelt over de diagnose of behandeling die hij of zij voorstelt. U kunt dan om de mening van een andere arts vragen. U vindt het misschien lastig om uw arts te vertellen dat u een tweede mening wilt, maar bedenk dat zo'n gesprek voor artsen heel gewoon is. Hoe een second opinion in zijn werk gaat, leest u op https://www.patientenfederatie.nl/themas/second-opinion.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland