Drie tips om een behandeling voor genderdysforie te kiezen die bij u past

Geplaatst op 9 augustus 2018 door - 154 keer bekeken

Foto Drie tips om een behandeling voor genderdysforie te kiezen die bij u past

Naast het zoeken van een ziekenhuis of behandelaar voor de behandeling van genderdysforie moet u ook een behandeling kiezen die het beste bij u past. Maar hoe doet u dat? Deze tips kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Kijk naar behandelaanbod

Er zijn er verschillende manieren van behandelen mogelijk. Zorg dat u op de hoogte bent van deze mogelijkheden. Op de website van patiëntenorganisatie Transvisie  onder ‘volwassenen’ of ‘kinderen’ kunt u hierover meer informatie vinden. Maar ook op de website van het betreffende ziekenhuis of de behandelaar is informatie over de behandelmogelijkheden te vinden.

2. Stel 3 goede vragen

U heeft recht op goede informatie. De 3 goede vragen kunnen helpen om die goede informatie te krijgen. Neem deze vragen mee naar uw arts.

1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
Zet met uw arts /behandelaar op een rij welke mogelijkheden er zijn.

2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
Iedere behandeling heeft voor- en nadelen. Zo kunnen medicijnen uw klachten snel verhelpen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Vraag uw arts / behandelaar naar resultaten van de verschillende behandelingen. Wat kan een behandeling u opleveren? Bespreek per mogelijke behandeling de herstelperiode, risico’s, gevolgen en bijwerkingen.

3. Wat betekent dat in mijn situatie?
Uw persoonlijke situatie is belangrijk voor de keuze. Hoe is uw thuissituatie, wat is uw beroep, hoe oud bent u, wat zijn uw wensen en uw doelen? Ook voor uw arts is het belangrijk om dit te weten. Zodat hij of zij het advies hierop kan aanpassen.

Andere tips voor tijdens het gesprek
Naast de 3 goede vragen heeft u vast ook andere vragen. Vragen die u thuis heeft bedacht, of vragen die tijdens het gesprek opkomen. Stel deze ook altijd. Domme vragen bestaan niet. Verder helpen de volgende tips u tijdens het gesprek met uw arts:
• Geef aan als u iets niet helemaal begrijpt.
• Geef aan als u ergens over twijfelt.
• Neem uw vragen mee op papier en schrijf de antwoorden op. U kunt dan thuis de antwoorden nog even rustig nalezen. Ook kunt u iemand meenemen die voor u het verslag maakt.
• Vat het gesprek aan het einde in uw eigen woorden samen. Zo kunt u samen met uw arts nagaan of u het begrepen heeft.
Kijk voor meer informatie op www.3goedevragen.nl.

3. Check informatiekaart

Bekijk onze informatiekaart ‘Samen beslissen’ (Print de kaart uit en neem deze mee naar uw arts).
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland