Hoe kan ik voor sarcoïdose behandeld worden?

Geplaatst op 28 juli 2015 door - 1307 keer bekeken

Behandeling is niet altijd nodig. Soms geneest de ziekte vanzelf. Dat gebeurt voornamelijk bij mensen die plotseling (en in korte tijd) ziek worden. Binnen drie jaar is de ziekte meestal vanzelf verdwenen. In die periode moet u wel regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Om het verloop van de ziekte goed in de gaten te houden. Als het toch misgaat, kan de arts op tijd ingrijpen en een behandeling starten.

Geleidelijk ziek, behandeling nodig

Bij mensen waarbij de ziekte juist heel geleidelijk ontstaat, verloopt de ziekte minder goed. Er zijn meer klachten en de kans op spontane genezing is kleiner. U moet regelmatig voor controle naar het ziekenhuis. Een behandeling is vaak nodig om de (ernstige) klachten te verminderen. Een medicijn om de ziekte te genezen is er nog niet. Dit omdat de oorzaak van de ziekte nog niet bekend is.

Medicijnen

Uw behandelend arts kan u de volgende medicijnen tegen de klachten voorschrijven:

  • Corticosteroïden. Een voorbeeld hiervan is prednisolon. Dit medicijn remt de activiteit van de ontsteking. Hierdoor nemen de klachten geleidelijk af. Dit medicijn heeft wel een aantal bijwerkingen.
  • Ontstekingsremmers en pijnstillers. Ook wel NSAID’s. U krijgt dit bij pijn in uw gewrichten en spieren. Bekende ontstekingsremmers zijn ibuprofen, diclofenac.
  • Immunosupressiva. Deze medicijnen onderdrukken uw afweersysteem. Dit moet ervoor zorgen dat u minder witte bloedcellen aanmaakt, die kunnen samenklonteren.
  • Biologicals. Deze medicijnen blokkeren het ontstekingsproces. Alleen gespecialiseerde ziekenhuizen mogen onder strenge regels biologicals toedienen.


Daarnaast kunt u ademhalingstherapie, oefentherapie of fysiotherapie volgen. Deze therapieën kunnen u helpen een goede balans tussen ontspanning en inspanning te vinden. Iets waar veel sarcoïdosepatiënten veel moeite mee hebben nadat de ziekte is vastgesteld.

Stel drie goede vragen

Is een behandeling nodig? Bespreek met uw behandelend arts welke van medicijnen hierboven het beste bij uw situatie past. Stel hem altijd de volgende drie vragen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts welk medicijnbehandeling het beste bij u past. Lees hier meer over de campagne Stel drie goede vragen van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten.

Gebruikte bronnen: Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland, Longfonds, Reumafonds
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland