7 tips om een behandelaar voor genderdysforie te kiezen die bij u past

Geplaatst op 9 augustus 2018 door - 147 keer bekeken

Foto 7 tips om een behandelaar voor genderdysforie te kiezen die bij u past

Als duidelijk is dat u voor genderdysforie behandeld wilt worden, of als u uw genderdysfore gevoelens wilt onderzoeken, dan is de volgende stap het vinden van een ziekenhuis of behandelaar, die zoveel mogelijk past bij uw wensen. Maar hoe doet u dat? Deze zeven stappen kunnen u helpen in uw zoektocht.

1. Bepaal de leeftijdscategorie

Bij de keuze voor een behandelaar is de leeftijd van belang omdat er verschillende behandelaars zijn voor volwassenen (18 jaar en ouder), kinderen (tot 11 jaar) en jongeren (11 -18 jaar).

2. Bepaal welke behandeling u wilt ondergaan

Bij de behandeling voor genderdysforie zijn er verschillende mogelijkheden
• u wilt psychische ondersteuning bij uw genderproblematiek en gendervragen, maar verder geen medische behandelingen;
• u wilt een diagnose- en indicatiestelling en één of meer medische behandelingen.

Deze mogelijkheden kunnen een rol spelen bij uw keuze voor een behandelaar. In de transgenderzorg bestaan bij bepaalde behandelaars lange wachttijden. Daarom is het belangrijk dat u vooraf zo veel mogelijk weet welke zorg u zoekt. Ook is het van belang te weten of u de gehele behandeling wilt ondergaan in één ziekenhuis, of dat u het geen bezwaar vindt om meerdere ziekenhuizen en behandelaars te bezoeken, eventueel zelfs in het buitenland. Vindt u de reisafstand belangrijk?
Zet daarom voor uzelf op een rijtje wat u wilt en welke eisen u stelt aan uw behandelaar en/of ziekenhuis.

3. Zoek naar betrouwbare, objectieve informatie

Probeer uw wensen en de mogelijkheden in kaart te brengen onder meer door te kijken op website van het betreffende ziekenhuis, van de betreffende behandelaar of van patiëntenorganisatie Transvisie (zie www.transvisie.nl/transitie) onder ‘volwassenen’ of ‘kinderen’ de daar genoemde mogelijkheden. Praat met lotgenoten over hun keuzes en ervaringen.
Kijk op de website van het betreffende ziekenhuis, behandelaar of ZorgkaartNederland om de actuele wachttijden te achterhalen. Op ZorgkaartNederland kunt u ook aanvullende gegevens vinden over de kwaliteitskeurmerken van het ziekenhuis.

4. Lees ervaringen van anderen

Door algemene informatie te combineren met ervaringen van andere patiënten, krijgt u een completer beeld. Bij de aandoening genderdysforie leest u hoe andere patiënten de zorg rondom genderdysforie in het ziekenhuis of door een behandelaar waarderen (zie: https://www.zorgkaartnederland.nl/aandoeningen/genderdysforie/waarderingen). Kijk of deze ervaringen aansluiten bij de punten die u belangrijk vindt. Bij positieve reacties gaat u met meer vertrouwen naar het ziekenhuis of de behandelaar. Vallen de reacties tegen? Bespreek dan met uw omgeving en huisarts wat verstandig is om te doen.

5. Bespreek met uw huisarts wat voor u telt

Behandelmogelijkheden en behandelaars voor genderdysforie zijn niet bij elke huisarts even bekend. Geef daarom bij uw huisarts aan dat u wilt meedenken over de beste behandelaar voor u. Vertel welke keuzes u heeft gemaakt rond uw mogelijke behandeling. Of u op zoek bent naar alleen psychologische ondersteuning of juist een diagnose- en indicatiestelling met een of meer medische behandelingen of een volledige medische transitie. Wat u vindt van reisafstand of wachttijd. Voordat uw huisarts u doorverwijst, besluit u zo samen welke behandeling en behandelaar goed bij u passen.

6. Informeer bij uw zorgverzekeraar

U heeft het recht om zelf een ziekenhuis of behandelaar te kiezen, zeker als u een restitutiepolis heeft. Maar zorgverzekeraars sluiten contracten met behandelaars en maken hierin steeds vaker keuzes. Zo kan het voorkomen dat u een behandelaar/ziekenhuis heeft gevonden, maar dat uw zorgverzekeraar geen contract met hem heeft. Dan moet u waarschijnlijk bijbetalen of een andere behandelaar kiezen. Kijk in uw polis of informeer bij uw verzekeraar. Houd er rekening mee dat een deel van mogelijke behandelingen voor genderdysforie niet (of onder beperkende voorwaarden) vergoed wordt in de basisverzekering. Zie voor meer info: https://www.transvisie.nl/transitie/algemeen/zorgverzekering

7. Maak zo mogelijk eerst kennis

Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw behandelaar en in het ziekenhuis. Bespreek in het eerste gesprek altijd zaken die u belangrijk vindt. Heeft u ook nog vragen voorbereid? Geef dit dan aan het begin van het gesprek duidelijk aan. De behandelaar kan hier dan rekening mee houden. Stel de vragen die u heeft opgeschreven en schrijf de antwoorden op. Na de afspraak kunt u dan alles rustig nalezen.

Als het eerste contact niet prettig verloopt, kunt u om een andere behandelaar vragen.
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland