Naar de navigatie Naar de inhoud

48 zorgverzekeraars in Nederland

8
.1

Op dit moment zijn er binnen ZorgkaartNederland 48 zorgverzekeraars in Nederland bekend. Het gemiddelde cijfer van alle zorgverzekeraars in Nederland is een 8.1 op basis van 5225 waarderingen. Hulp nodig bij het kiezen van een zorgaanbieder? Lees het artikel.

48 resultaten voor je selectie:

De sortering wordt niet beïnvloed door de zorgaanbieder. Lees meer.
De sortering wordt niet beïnvloed door de zorgaanbieder. Lees meer.
De christelijke zorgverzekeraar

Zorgverzekeringen

Leiden
9.5

30 waarderingen

DSW

Zorgverzekeringen

Schiedam
9.0

617 waarderingen

StadHolland

Zorgverzekeringen

Schiedam
8.7

36 waarderingen

ONVZ

Zorgverzekeringen

Houten
8.6

205 waarderingen

OHRA

Zorgverzekeringen

Arnhem
8.4

164 waarderingen

Anderzorg

Zorgverzekeringen

Groningen
8.4

34 waarderingen

Zorg en Zekerheid

Zorgverzekeringen

Leiden
8.3

102 waarderingen

De Friesland

Zorgverzekeringen

Leeuwarden
8.3

81 waarderingen

Interpolis

Zorgverzekeringen

Tilburg
8.3

46 waarderingen

CZdirect

Zorgverzekeringen

Tilburg
8.2

44 waarderingen

CZ Zorgverzekering

Zorgverzekeringen

Tilburg
8.1

764 waarderingen

Zilveren Kruis

Zorgverzekeringen

Leiden
8.1

755 waarderingen

IZA

Zorgverzekeringen

Arnhem
8.1

246 waarderingen

Nationale-Nederlanden

Zorgverzekeringen

Den Haag
8.1

64 waarderingen

Aevitae

Zorgverzekeringen

Heerlen
8.1

42 waarderingen

Menzis

Zorgverzekeringen

Wageningen
8.0

471 waarderingen

FBTO

Zorgverzekeringen

Leeuwarden
8.0

74 waarderingen

Univé Verzekeringen

Zorgverzekeringen

Assen
7.9

185 waarderingen

a.s.r. Ik kies zelf

Zorgverzekeringen

Utrecht
7.8

65 waarderingen

VGZ

Zorgverzekeringen

Arnhem
7.7

842 waarderingen

Hulp bij kiezen

Hulp bij kiezen

Lees het artikel

Tips en advies

Kies goed geïnformeerd voor een behandeling of zorgaanbieder.

Lees het artikel

Nieuwe zorgaanbieder?

Nog niet op deze site? Meld u nu aan!

Aanmelden
17-11-2023
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: zorgverzekeraar

Het team van Patiëntenfederatie Nederland helpt je met het kiezen van de best passende zorgaanbieder.

Hoe werkt dit?

Heel makkelijk: we hebben op 1 plek belangrijke informatie verzameld. Hier lees je:

  • betrouwbare informatie;
  • tips en adviezen;
  • en vind je waarderingen

Nieuwe informatie op de pagina

De informatie op deze pagina is met zorg verzameld. Wanneer er nieuwe informatie beschikbaar is, werken wij het artikel bij. Het kan zijn dat er op dit moment niet op alle vragen die op deze pagina staan antwoord is. We proberen deze informatie zo snel mogelijk aan te vullen.

Wat is de beste zorgverzekering voor mij of mijn naaste?

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering te hebben voor zorg. Vanaf je 18e moet je daarvoor premie betalen. Ook is er een eigen risico.

Je mag zelf een zorgverzekering kiezen. En ieder jaar kan je opnieuw kiezen en van verzekeraar veranderen als je dat wilt.

Het is handig om een zorgverzekering te kiezen die past bij de zorg die jij nodig hebt of verwacht. De verzekering moet ook passen bij jouw financiële situatie. Wat de beste zorgverzekering voor jou of je naaste is, is dus heel persoonlijk.

Deze vragen helpen met kiezen: 

  • Welke zorg heb je nodig?
    Bedenk of je voor sommige zorg een aanvullende verzekering nodig hebt. Bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapeut.

    Maar het kan ook zijn dat je veel reist naar het buitenland. Of je hebt een voorkeur voor alternatieve geneeswijzen en therapieën. Die worden niet uit de basisverzekering vergoed. Als dat zo is, kijk dan bij je zorgverzekeraar welke aanvullende verzekeringen er zijn, wat ze vergoeden en wat dat kost.

  • Hoe belangrijk vind je het om zelf een zorgaanbieder te kiezen?
    Bij de meeste zorgverzekeringen kun je kiezen uit alle zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Je zorgverzekeraar moet regelen dat je terechtkan bij goede zorgverleners in de buurt. Een andere zorgaanbieder kiezen mag ook, maar dan moet je bijbetalen of eerst toestemming vragen aan de verzekeraar.

    Wil je altijd zelf je zorgaanbieder kunnen kiezen? Ga dan voor een restitutiepolis. Daar betaal je meer premie voor en je moet dus zelf een zorgverlener zoeken. Lukt dat niet? Dan kun je altijd hulp krijgen van je zorgverzekeraar. Let op: er zijn nog maar een paar zorgverzekeraars die een restitutiepolis aanbieden.

  • Wil je een laag of hoog eigen risico?
    Iedereen heeft een eigen risico van 385 euro per jaar. Dit kun je verhogen tot 885 euro, in ruil voor korting op je zorgpremie. Kun je 500 euro extra missen als je bijvoorbeeld toch naar het ziekenhuis moet?

  • Wat vind je belangrijk aan je zorgverzekeraar?
    Wil je de goedkoopste zorgverzekeraar? Is de bereikbaarheid belangrijk? Wil je makkelijk dingen zelf kunnen regelen via een app of website?

 

Bij welke zorgverzekeraar kan ik gemakkelijk terecht?

Voor je basisverzekering kan je bij alle zorgverzekeraars terecht. Overstappen kan ieder jaar, als je geen achterstand hebt met premie betalen. Opzeggen doe je voor 31 december.

Heb je nog wat tijd nodig om een nieuwe verzekering te kiezen? Dat kan, maar zorg dat je voor 1 februari bent aangemeld bij je nieuwe zorgverzekeraar. 

Iedere zorgverzekeraar is verplicht jou aan te nemen voor een basisverzekering. Voor een uitgebreide aanvullende verzekering mag een zorgverzekeraar je weigeren. Vaak kun je op de meeste aanvullende verzekeringen altijd terecht. Heb je al een hele uitgebreide aanvullende verzekering, dan is overstappen meestal geen probleem. Je kunt bij zorgverzekeraars navragen of en welke voorwaarden er zijn om jou te accepteren. 

Hoe weet ik of een zorgverzekeraar goede service biedt?

Je kunt op verschillende manieren ontdekken of de service van je zorgverzekeraar bij jou past. Bijvoorbeeld door de waarderingen op ZorgkaartNederland te lezen. En je kunt natuurlijk aan vrienden, familie en kennissen vragen welke zorgverzekeraar zij hebben en wat zij ervan vinden. 

Wat is de ervaring van anderen?

Het kan nuttig zijn om de ervaring van anderen te lezen. Dat kan je helpen met het kiezen van een zorgverzekeraar. Op ZorgkaartNederland staan waarderingen van mensen die hun zorgverzekeraar hebben beoordeeld.

Wat moet ik doen om een zorgverzekering te kiezen?

  1. Bedenk waarom je voor een bepaalde zorgverzekering wil kiezen. Kijk ook naar wat er verandert in het polis-aanbod van je zorgverzekeraar. Maak een lijstje met vragen en antwoorden. Bekijk bijvoorbeeld ook de wegwijzer zorgverzekering kiezen van de Patiëntenfederatie Nederland. Of de informatiegids zorgverzekering. Die kun je bekijken via de handige links onderaan deze pagina.
  2. Ga naar de websites van zorgverzekeraars van jouw voorkeur. Of ga naar een vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen. Controleer ook op de website van de zorgverzekeraar of het aanbod klopt. Bekijk het aanbod en maak een vergelijking.
  3. Als je de best passende zorgverzekering hebt gevonden, dan kun je vaak telefonisch, via de website of een vergelijkingswebsite een contract afsluiten. Je vult je gegevens in over jouw persoonlijke situatie. Die stuur je naar de zorgverzekeraar. Doe je dit voor 31 december van het kalenderjaar, dan zegt je nieuwe zorgverzekeraar je oude zorgverzekering op.
  4. Als de zorgverzekeraar je toelaat als verzekerde, ontvang je het polisblad via de mail of via de post. Controleer het polisblad goed. Als al je gegevens kloppen, dan ben je verzekerd voor de zorg die bij jouw zorgpolis hoort.

5 tips voor het kiezen van een passende zorgverzekering

  1. Gebruik je medicijnen of moet je naar het ziekenhuis? Dan ben je vaak snel door je eigen risico van 385 euro heen. Het is dan geen goed idee om je eigen risico te verhogen. De korting op de premie is aantrekkelijk. Maar je bent al snel een paar honderd euro kwijt als je naar een specialist moet of veel medicijnen gebruikt.
  2. Heb je vanwege je aandoening een machtiging voor een bepaald hulpmiddel, fysiotherapie, wijkverpleging via een persoonsgebonden budget, of medicijnen? Dan kan je die machtiging meenemen bij het overstappen. Als de machtiging afloopt, moet je een nieuwe aanvragen. Dan gelden de regels van je nieuwe zorgverzekeraar.
  3. Bedenk goed of je een aanvullende zorgverzekering echt nodig hebt. Hoe groot is de kans dat je van die zorg gebruik gaat maken? En kan je die zorg ook zelf betalen als dat nodig is?
  4. Je kunt ieder jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Check of je beter af bent met een andere zorgverzekering.
  5. De goedkoopste zorgverzekering klinkt aantrekkelijk. Maar let op: aan een heel goedkope basispolis, ook wel budgetpolis genoemd, zitten nadelen. Bijvoorbeeld dat je bij minder ziekenhuizen terecht kunt. 

Welke andere informatie is voor mij belangrijk om te weten?

Om de zorgpremie te kunnen betalen is er zorgtoeslag voor als je weinig inkomen hebt. Die toeslag moet je wel zelf aanvragen bij de belastingdienst.

  • De Patiëntenfederatie heeft een themadossier zorgverzekeraars gemaakt. Hierin staat diverse informatie over de zorgverzekering.
  • Ga je regelmatig naar een bepaalde therapeut of ben je vertrouwd met het gebruik van bepaalde hulpmiddelen of medicijnen? Check altijd of je (nieuwe) zorgverzekeraar deze zorg ook volgend jaar vergoedt. Ook als je niet overstapt! Contracten met zorgaanbieders kunnen veranderen. 

Handige links