Acute bronchitis

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

De behandeling van de aandoening Acute bronchitis is gewaardeerd met een 8.6 op basis van 101 waarderingen.

Hoe kan ik voor acute bronchitis behandeld worden?

Geplaatst op 11 juni 2015 door - 2363 keer bekeken

Acute bronchitis geneest meestal vanzelf. Het duurt ongeveer twee weken voordat de ontsteking in de longen weg is. Dit betekent niet dat de klachten ook meteen verdwenen zijn. Als de acute bronchitis komt door een bacterie, dan houdt u nog een aantal weken last van benauwdheid en pijn bij het hoesten. Is een virus de boosdoener? Dan zijn de klachten sneller over, meestal binnen een paar dagen. Belangrijk is dat u in die periode genoeg drinkt en het rustig aan doet. Het is heel onverstandig om door te roken tijdens bronchitis. Het duurt dan langer voordat u weer beter bent.

Medicijnen

Soms krijgt u ook medicijnen tegen acute bronchitis. Bijvoorbeeld als u veel klachten heeft en als de bronchitis maar langzaam overgaat. Welke medicijnen u krijgt, is afhankelijk van de oorzaak en uw klachten:

  • Antibiotica. U kunt dit krijgen als bacteriën de bronchitis veroorzaken. De arts onderzoekt het opgehoeste slijm. Aan de hand daarvan bepaalt hij welke antibioticakuur u het beste helpt. U moet de kuur altijd helemaal afmaken, ook als u geen klachten meer heeft. Veroorzaakt een virus de bronchitis? Dan heeft een antibioticakuur geen zin.
  • Luchtwegverwijders. Deze medicijnen helpen tegen benauwdheid. Ze zorgen er namelijk voor dat de bronchiën iets meer gaan openstaan. Hierdoor verspreidt de ingeademde lucht zich gemakkelijker in uw longen. Luchtwegverwijders ademt u meestal in via een inhalator, ook wel puffer genoemd.  In dit filmpje ziet u hoe medicijnen in uw longen werken.


Stel drie goede vragen

Gaat u naar de arts met uw klachten? Bespreek dan samen met hem wat in uw situatie het beste is: afwachten of medicijnen. Bepaal dit door hem altijd de volgende drie vragen te stellen:

  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?


Aan de hand van de antwoorden hierop bepaalt u samen met uw arts hoe en waar uw kind behandeld wordt. Lees hier meer over de campagne Stel drie goede vragen van Patiëntenfederatie NPCF en de Federatie Medisch Specialisten.

Gebruikte bronnen: Longfonds.nlMedisch Centrum Haaglanden
Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter


  • Nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter


Velden met een * zijn verplicht

Partners van ZorgkaartNederland