Naar de navigatie Naar de inhoud

Aneurysma

Hieronder leest u in het kort wat de aandoening inhoudt. Wij geven u tips om een behandelaar en behandeling te kiezen die het beste bij u passen. Daarnaast vindt u informatie waar u als patiënt iets aan kunt hebben. Deze informatie is vaak gemaakt in samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland en patiëntenorganisaties.

21-07-2023
Redactie ZorgkaartNederland

Hulp bij kiezen: aneurysma van de buikslagader

Synoniemen: aneurysma's, aneurysmata, slagaderbreuk, slagaderbreuken, verwijding van de aorta, verwijding van de lichaamsslagader, verwijding van de slagader, verwijding van een slagader

Wat is een aneurysma van de buikslagader?

Dit is een verwijding van je buikslagader. De buikslagader is normaal ongeveer 2 centimeter breed. Bij een aneurysma is het verwijde deel minimaal 3 centimeter breed. Dit kan wel meer dan 10 centimeter worden.

Een kleine verwijding geeft bijna nooit problemen. Maar als de verwijding erg groot wordt, dan kan er een scheur ontstaan in je buikslagader. Een aneurysma kan ook in andere slagaders voorkomen.

Je voelt meestal niets van een aneurysma van je buikslagader. Maar als die gescheurd is, dan heb je wel klachten.

Bel dan direct 112. Dat is van levensbelang. Jij of de persoon voor wie je belt krijgt een spoedoperatie.

De symptomen van een verwijde buikslagader zijn:

  • Heftige buikpijn of rugpijn
  • Het voelen van een kloppende massa in de buik
  • Het bloedverlies leidt tot een extreem lage bloeddruk, gevolgd door een shock. Verschijnselen zijn dan:
    • zeer bleek zien
    • koud aanvoelen
    • klamme huid
    • suf, verward
    • bewustzijn verliezen 

Oorzaak

Er zijn veel risico’s te noemen die een aneurysma van de buikslagader kunnen veroorzaken. Hoe meer risico’s er voor jou of je naaste gelden, hoe hoger de kans op een verwijding. Het kan bijvoorbeeld komen door: 

  • Roken
  • Alcohol
  • Hoge bloeddruk
  • Overgewicht
  • Vanaf 65 jaar is er een hogere kans
  • Mannen hebben een hogere kans dan vrouwen
  • Erfelijkheid
  • Andere aandoeningen, zoals bijvoorbeeld reuma 

Behandeling

Als het om een kleine verwijding van de buikslagader gaat, is een behandeling niet nodig.

Als de verwijding niet zo groot is, blijf je onder controle bij je huisarts en kun je indien nodig echo’s ter controle krijgen.

Wel is het verstandig om bepaalde risico’s zoals roken en alcoholgebruik te beperken of mee te stoppen. Je arts kan medicijnen voorschrijven tegen hoge bloeddruk en (erfelijk) te hoog cholesterol.

Wanneer je huisarts vermoedt dat het om een grotere verwijding gaat, krijg je een doorverwijzing naar een ziekenhuis of kliniek. Daar kun je een echo laten maken of een CT-scan of MRI-scan krijgen. Zo is te zien hoe groot de verwijding is. Een operatie is pas nodig bij een verwijding van 5cm bij mannen en 5,5 cm bij vrouwen. De vaatchirurg in het ziekenhuis of de kliniek zal dit met jou bespreken.

Er zijn 2 verschillende soorten operaties mogelijk: 

  1. De chirurg maakt een snee in je buik en vervangt de buikslagader door een kunststof buis. Dit noem je een prothese.
  2. De chirurg plaatst via de bloedvaten in je lies een kunststof buis in je buikslagader. Dit noem je een stent.

Welke soort operatie nodig is, wordt met een CT-scan of MRI-scan bepaald. Dit is afhankelijk van je eigen conditie, je leeftijd, hoe groot je bloedvaten zijn en de ligging hiervan.
 

Wie is de beste zorgaanbieder voor mij of mijn naaste voor een aneurysma van de buikslagader?

Wie de beste zorgaanbieder voor jou of je naaste is voor een aneurysma van je buikslagader, is persoonlijk. Als de verwijding niet zo groot is, blijf je onder controle bij je huisarts en kun je indien nodig echo’s ter controle krijgen.

Als een ingreep wel nodig is, dan krijg je zorg in een ziekenhuis of kliniek. De keuzehulp voor aneurysma van de buikslagader kan hierbij handig zijn. Voor spoedzorg bij deze aandoening kun je bij meerdere ziekenhuizen terecht dan voor geplande zorg.

Door patiëntenorganisatie Harteraad is een document opgesteld over wat patiënten met een buikoperatie belangrijk vinden om te weten of ervaren bij zorg

Ook onderstaande vragen kunnen je helpen om de beste zorgaanbieder voor jou of je naaste te kiezen. Want wat vind jij belangrijk aan een behandeling? 

  • Hoe bepaalt de arts of ik een verwijde buikslagader heb?
  • Waar kan ik het snelst terecht?
  • Krijg ik meteen een operatie of kan ik afwachten?
  • Kan ik zelf voor een bepaalde operatie kiezen?
  • Hoe lang duurt een operatie? En hoe lang moet ik herstellen?
  • Hoe kan ik me voorbereiden op een operatie? Welke hulp krijg ik hierbij?
  • Wat is de reisafstand naar de zorgaanbieder?
  • Welke begeleiding krijg ik van de arts of verpleegkundige?
  • Wie kan ik bellen bij vragen of problemen? 

Welke arts kan mij helpen voor een behandeling?

De huisarts en een vaatchirurg kunnen allebei helpen bij deze aandoening.


Hoe krijg ik een diagnose?

Om een diagnose te stellen van een aneurysma van de buikslagader is er een echo nodig of een CT-scan of MRI-scan. Die krijg je in het ziekenhuis of een kliniek. Je krijgt hiervoor een doorverwijzing van je huisarts.

Wat kan ik zelf doen als ik een verwijde buikslagader heb?

Je kunt zelf aanpassingen doen in je leefstijl. Bijvoorbeeld door te stoppen met roken of alcohol drinken als je dat doet. Ook overgewicht kan een risico zijn. Dus veel bewegen en sporten zijn aan te raden. 

En natuurlijk gezond en niet te veel eten. Hoge bloeddruk is mogelijk te verlagen door stress te verminderen en ook gezond te eten en drinken.
 

Bij welke zorgaanbieder kan ik het snelst terecht?

Als je naar een vaatchirurg wordt doorverwezen, ga je naar een ziekenhuis of kliniek. Bij welke zorgaanbieder je dan het snelst terecht kunt, bekijk je op de lijst met wachttijden van ZorgkaartNederland op de polikliniek chirurgie en de polikliniek vaatchirurgie. Je ziet op deze pagina wanneer je ongeveer terecht kunt voor een eerste afspraak en voor een behandeling.

Op de lijst zie je dat de wachttijden niet altijd hetzelfde zijn. Dit komt omdat ze elke dag worden vernieuwd, zodat je de laatste informatie hebt.
 

Waar zit het verschil in kwaliteit bij zorgaanbieders?

In Nederland mag je ervan uitgaan dat alle zorgaanbieders kwaliteit leveren. Uiteindelijk gaat het erom wat jij belangrijk vindt. En dat is voor ieder iets persoonlijks. 

Is dat bijvoorbeeld dat je mee mag denken over je behandeling? Of welke hulp je krijgt bij herstel van de operatie? Of misschien wel de informatie die je mee naar huis krijgt over de operatie? Hoeveel ingrepen heeft de vaatchirurg al gedaan? 

Het is handig om op te schrijven wat je belangrijk vindt. Neem dit lijstje mee naar je afspraak. Bespreek dit met je arts. Iemand meenemen kan ook helpen. Of het gesprek opnemen als jouw arts dit ok vindt. 

Op ZorgkaartNederland lees je waarderingen van mensen die een behandeling voor een aneurysma hebben gehad. Hoe vonden zij het? Hun ervaringen helpen jou met kiezen.
 

Wat kost een behandeling voor een aneurysma van de buikslagader?

De kosten van een operatie van een aneurysma van de buikslagader worden vergoed vanuit de basisverzekering. Voor medicijnen is dat niet altijd zo.

Het is daarom belangrijk dat je eerst de voorwaarden van je zorgverzekering bekijkt.

Heb je een naturapolis en heeft je zorgverzekering een contract afgesloten met de zorginstelling van jouw voorkeur? Dekt jouw polis de zorg in het ziekenhuis of de kliniek waar je een afspraak wil maken? 

Is je eigen risico nog niet op? Dan moet je dat zelf betalen. De zorgverzekering vergoedt de rest van de kosten. Het wettelijk verplichte eigen risico is 385 euro (in 2023). Heb je ook een vrijwillig eigen risico? Dan betaal je meer (maximaal 885 euro in 2023).

Voor medicijnen die meer kosten dan de maximale vergoeding in de basisverzekering, betaal je een eigen bijdrage. Die eigen bijdrage is maximaal 250 euro per jaar sinds 2020. Je krijgt dan achteraf een rekening van je eigen zorgverzekeraar.  

Wil je de prijs van een operatie weten? Je kunt ziekenhuizen of klinieken bellen of kijken op hun websites.
 

Wat is de ervaring van anderen?

Een aneurysma van de buikslagader komt niet veel voor. De ervaringen van anderen bij een behandeling kan daarom van grote waarde zijn. Je leest de waarderingen van anderen over hun arts, ziekenhuis of kliniek op ZorgkaartNederland. Misschien kan dit jou helpen de beste zorgaanbieder voor jou te kiezen.
 

Wat moet ik doen om een zorgaanbieder te kiezen?

  1. Raadpleeg de keuzehulp en laat je adviseren over de best passende zorgaanbieders voor jou.
  2. Bekijk de lijst met wachttijden van ziekenhuizen en klinieken op ZorgkaartNederland voor vaatchirurgie. Wellicht staat hier een zorgaanbieder van jouw voorkeur bij.
  3. Je kunt ook de waarderingen van anderen bekijken over de behandeling van een verwijde buikslagader.
  4. Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar het ziekenhuis of kliniek van jouw voorkeur. Als dit niet mogelijk is, bespreek dan samen met je huisarts welk ziekenhuis of kliniek jou het beste kan behandelen. 

Tips

  1. Bekijk samen met je arts welke operatie het beste bij jouw situatie past. Welke complicaties zijn er mogelijk? Hoe is het herstel normaal gesproken?
  2. Zoek uit of een zorgaanbieder een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Zo weet je zeker dat de zorg helemaal of grotendeels vergoed wordt.
  3. Wat vind je belangrijk aan een zorgaanbieder? Maak een lijstje en bekijk welke ziekenhuizen of klinieken hierbij passen.
  4. Kun je aanpassingen in je leefstijl doen om verwijding van de buikslagader te verminderen? Bijvoorbeeld door te stoppen met roken en gezonder te eten?
  5. Je hebt altijd recht op goede informatie over een behandeling. Stel daarom vragen aan je arts. Dan weet je wat de behandeling precies inhoudt. Drie goede vragen die je kunnen helpen zijn: Wat zijn mijn mogelijkheden? Wat zijn de voor- en nadelen van een behandeling? Wat betekent dat in mijn situatie?
     

Welke andere informatie is voor mij belangrijk om te weten?

  • Een liesoperatie gaat meestal onder plaatselijke verdoving, een buikoperatie onder volledige narcose;
  • Bij een aneurysma is vaak jaarlijkse controle nodig om te zien of de slagader wel of niet wijder is geworden;
  • Een aneurysma van de buikslagader wordt vaak per toeval ontdekt als er bijvoorbeeld voor een andere klacht een röntgenfoto wordt gemaakt;
  • Bel direct 112 als je weet dat je een verwijde buikslagader hebt en ineens hevige buik- of rugpijn hebt.
     

Handige links


Er zijn nog geen reacties. Laat een reactie achter

Nog geen reacties geplaatst


Laat een reactie achter

Hulp bij kiezen

Filter en sorteer alle zorgaanbieders

Maak een keuze voor een zorgaanbieder door de hele lijst te filteren en sorteren.

Bekijk alle zorgaanbieders

Kies zorg met een keuzehulp

Beantwoord de vragen in de keuzehulp en vind de best passende zorgaanbieder.

Start de keuzehulp